Ricardo De Almeida als fan van Portugal tegen de Rode Duivels

Ricardo De Almeida zag zijn geboorteland Portugal in 2016 reeds Europees kampioen worden. Hij hoopt nu op winst tegen de Belgen.© ACR
Ricardo De Almeida zag zijn geboorteland Portugal in 2016 reeds Europees kampioen worden. Hij hoopt nu op winst tegen de Belgen.© ACR
Redactie KW

Ricardo De Almeida woont en werkt als een Portugees in Brugge waar hij samen met zijn echtgenote Tania Bouché instaat voor de uitbating van de drankgelegenheden op Cercle Brugge. Zondagavond volgt hij de achtste finale op het EK op het puntje van zijn stoel. “Ik hoop uiteraard dat Portugal wint. Is het België zal ik evenzeer tevreden zijn”, vertelt hij.

Ricardo De Almeida (54) is uit Setubal afkomstig, 30 kilometer ten zuiden van Lissabon. Hij kwam in 1984 naar ons land. Ruim 25 jaar geleden werd hij door Cercle Brugge en gewezen bestuurder Filips Dhondt gevraagd om als tolk te fungeren bij enkele Braziliaanse voetballers die toen werden aangetrokken. “Ik moest ze helpen bij hun integratie en vooral met hun papierwerk”, herinnert de uitgeweken Portugees. “Later werd ik uitgenodigd in het logegebouw en zei ik tegen mijn vrouw: hier wil ik ooit wel eens iets doen. Per toeval kwam de uitbating van de receptie vrij. Ik stelde mij kandidaat en het was meteen in orde.”

Carvalho

Ricardo stopte als zelfstandig vertegenwoordiger in Portugese wijnen en ging meteen aan de slag. Enkele jaren later kwamen daar nog de verschillende pubs bij én De Groene Bron, de kantine tussen de jeugdterreinen.

Cercle had destijds een samenwerking met Sporting Lissabon die door gewezen CEO Yvan Vandamme tot stand kwam. Portugese spelers zoals Nuno Reis, Amido Baldé, Gaël Etock, Rudy en William Carvalho vervoegden groen-zwart. Zowel Vandamme als Ricardo, die zich destijds wat ontfermde over de Portugezen, hebben nog steeds contact met Carvalho, die met Portugal Europees kampioen werd in 2016. “ Na iedere match stuur ik hem een berichtje ”, vertelt Ricardo. “Ik ging ook al een paar keer naar zijn matchen kijken bij Betis Sevilla.”

“Hart ligt bij geboorteland”

In zijn eerste wedstrijd op het EK tegen Hongarije was Carvalho net echt op topniveau. Tegen Duitsland liep het wat minder en tegen Frankrijk bleef hij op de bank. “Misschien is hij er tegen de Belgen weer bij. Je weet nooit.” Ricardo volgt Portugal van nauw bij op het Europees kampioenschap.

“Mijn hart ligt uiteraard bij mijn geboorteland. Al is het zondagavond toch met een dubbel gevoel. Ik heb veel sympathie voor de Rode Duivels, met Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne als mijn favoriete spelers. Ik had tot nu toe toch wat meer verwacht van Eden Hazard. Hij kon mij nog niet overtuigen. Eigenlijk is die match tussen België en Portugal te vroeg gekomen. Ik had die liever tijdens de halve finales of de finale gezien.”

“Sterkere kern”

Portugal begon aan het EK in een moeilijke groep en was misschien wel de beste van de vier. “Frankrijk en Duitsland konden niet overtuigen”, bevestigt De Almeida. “Portugal heeft een sterkere kern dan toen ze Europees kampioen werden. Er is meer maturiteit en ervaring in de ploeg. Globaal gezien hebben ze een beter team dan België. Laat ons zondagavond hopen op een open wedstrijd, al zal het voor beiden wellicht een moeilijke wedstrijd worden, met veel intensiviteit. Ik mik op 1-1 en na de strafschoppen gaan wij door, dankzij een beslissende penalty van Ronaldo. Hij heeft al veel bewezen.”

Met een goal kan hij internationaal topschutter aller tijden worden. Tegen Frankrijk scoorde hij zijn 108ste en 109ste interlandgoal voor Portugal. Als hij scoort tegen België verbetert hij het record van de Iraniër Ali Daei”, aldus De Almeida. “Misschien ga ik de match wel in Brussel bekijken, op vraag van mijn dochter Latoya die daar woont. Er verblijven daar meer Portugezen en dus is er meer sfeer.” (ACR)

William Carvalho is er opnieuw bij op het EK. De gewezen speler van Cercle werd in 2016 met Portugal Europees kampioen.© GF
William Carvalho is er opnieuw bij op het EK. De gewezen speler van Cercle werd in 2016 met Portugal Europees kampioen.© GF

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.