Philip Charlet verzamelt speelgoedautootjes
Net als vorige week met Thierry Dehaeck blijven we in de categorie ‘boys and their toys’. Ieperling Philip Charlet heeft in de afgelopen twintig jaren immers een charmante verzameling speelgoedautootjes bij elkaar gespaard.
“Als kind heb ik veel gespeeld met Matchbox. Ik was er heel bedreven in om er accidentés van te maken, want met het buurjongentje uit de Anjelierenlaan organiseerde ik graag autorally met die speelgoedautootjes. Ik had er ongeveer een dertigtal in mijn bezit. Ik herinner me nog dat ik mijn autootjes onder de voorbijrijdende bestelwagen van bakker Soete smeet. Dat leverde ‘mooi’ geaccidenteerde exemplaren op, dat vond ik toch. Het was een beetje zoals de wagens van rallypiloot Vandermeersch, waar ik fan van was.”
Philip heeft een heel eind ook Marklin (modeltreinen, red.) verzameld, maar daar heb je meer ruimte voor nodig en die had en heeft hij niet. “Op een rommelmarkt vond ik dan eens een Lesney, de voorloper van de Matchbox, en zag dat ze genummerd waren.”
Klik met hulpdiensten
Vanaf 2000 was Philip verknocht aan het verzamelen van de metalen speelgoedautootjes van Matchbox en Dinky Toys. “De eerste dateren van 1953 en het laatste exemplaar moet uitgekomen zijn rond 1970. Er bestaan daar goed gedocumenteerde boekjes over. Na 1970 begon men met plastieken wieltjes en daar hou ik me niet mee bezig. Dat is brol. Mijn eerste exemplaar heb ik nog altijd: het is een brandweerwagen. Toen al had ik blijkbaar een klik met hulpdiensten”, lacht de voormalige ambulancier, die nu sedert vijf jaar zijn brood verdient als uitbater van de 12 Apostels in de D’hondtstraat. “Een Dinky Toys-autootje kost toen 1 tot 3 Britse Pond en nu moet je daar vlug al zo’n 20 euro voor ophoesten. Wil je een nagenoeg onbeschadigd exemplaar, dan zul je daar vast en zeker nog meer betalen. Ik vind ze vooral op rommelmarkten en het internet. Ook op Facebook kan het, maar mijn account is onlangs gehackt en langs die weg lukt het voorlopig dus niet meer.” Philip heeft ook nog goeie raad. “Als het aanbod te mooi is om waar te zijn, blijf er dan af. Ik heb eens 150 euro betaald voor een melkcamion, maar die nooit gekregen.”
De Dinky Toys- en Matchbox-autootjes waren steeds op bestaande modellen gebaseerd. “Voor de originele exemplaren zul je al vlug 300 tot 400 euro betalen. Ondertussen heb ik een collectie van net geen 500 stuks, maar het zijn dus niet allemaal originele. Van een paar beschadigde exemplaren probeer ik af en toe een volledig autootje te maken. Je kunt ook ontbrekende onderdelen kopen. Er zijn trouwens nu ook replica’s te kopen van die originele autootjes. Alleen de kenner weet waar je moet op letten: er staat een merkteken op de bodemplaat van het autootje.” Goed een jaar geleden begon Philip zijn collectie tentoon te stellen in zijn café. “Dat levert altijd toffe gesprekken op, vooral Britten zijn daar in geïnteresseerd. Er kwam hier ooit een Engelsman op bezoek, die zei dat hij ook drie zulke autootjes had, maar dan wel in het echt!” Philip heeft ook ‘pre war’-speelgoedautootjes. “Ik heb er een paar gerestaureerd. Die zijn van gietijzer en vallen na verloop van tijd uit elkaar. Gelukkig is dat niet het geval met mijn volledige collectie!”
Gerangschikt
Zich zorgen maken over wie zijn speelgoedautootjes zal vertroetelen nadat hij er zelf niet meer is, doet Philip niet. “We zullen wel zien waar ze terechtkomen. Ik laat nu alvast iedereen meegenieten van hetgeen ik verzamel en heb daarvoor zelf de kijkkasten gemaakt die in mijn café hangen. Door corona had ik plots meer tijd en nu zijn er dus meer te zien. Ik had ze trouwens nog nooit tentoon gesteld. Ze staan per merk en periode gerangschikt. Het kan ook dat ik vijf dezelfde modellen heb, maar dan telkens in een andere kleur of met een ander detail. Zoals gezegd maak ik van twee kaduke modelletjes soms wel eens een eigen spielerei, zoals de autobus van ‘Reizen Kosmos’ of de camion van ‘Brouwerij Vermeulen’, die eigenaar is van mijn café. Charles Vermeulen heeft dit nog nooit gezien, misschien is het de hoogste tijd dat ik hem dat eens toon. Voor echte verzamelaar hebben die totaal geen waarde, maar het is net met die dat ik het meest plezier beleef. Je voegt iets toe van jezelf aan een waardevol object uit het verleden. Zo krijgt het voor mij meer waarde, maar voor het geld doe ik het absoluut niet!”
Heb je Dinky Toys- of Matchbox-autootjes en doe je er niets mee? Je kunt er Philip Charlet blij mee maken: D’hondtstraat 18 in Ieper.
De Verzamelaar
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier