Patrick is Yves dankbaar na redding uit Leie: “Zonder hem was ik er niet meer”

Patrick Lesage en Yves Devoldere, de man die hem uit de Leie redde.© Nicolas Verhaeghe
Patrick Lesage en Yves Devoldere, de man die hem uit de Leie redde.© Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

“Heel straf dat Yves het heeft aangedurfd om zo maar in het water te springen om mijn hachje te redden. Zonder hem was ik hier niet meer, dat is zeker. Ik kan zelf niet zwemmen.” Patrick Lesage (57) kwam maandag 7 juni met zijn elektrische stoel in de Leie in Menen terecht. Yves Devoldere (45) zat op een bankje wat te verpozen, maar aarzelde geen moment en dook Patrick achterna. “Ik deed wat moest gebeuren en ben blij dat Patrick het goed stelt”, blijft Yves bescheiden.

“Op maandag 7 juni was ik mijn hondje aan het uitlaten langs de kant van de Leie. Ik woon in de Wervikstraat, dus is dit niet zo ver. De Leieboorden zelf zijn uiteraard een mooi decor voor een wandeling. Rond 19.30 uur rustte ik wat uit op een bankje niet ver van het gebouw Lagoa”, vertelt Yves.

“Op het verhoog langs de Leie zag ik plotseling iemand met een driewielige elektrische rolstoel een vreemd manoeuvre maken. De persoon in kwestie dook bergaf richting het water. Ik kon het niet geloven en stond enkele seconden perplex naar het gebeuren te staren.”

T-shirt uit en duik in het water

Onze held in spe had inderdaad maar enkele luttele seconden nodig om in actie te schieten. “Ik aarzelde geen moment om de ongelukkige ter hulp te schieten. Ik bond mijn hondje vast aan de zitbank en rende zo snel ik kon naar de plaats van gebeuren. Ik deed nog snel mijn T-shirt uit en sprong bliksemsnel in het water”, doet Yves het relaas.

Het slachtoffer, Patrick Lesage (57) uit Menen, lag plat op zijn buik in het water en bewoog niet tot nauwelijks. “De rolstoel zelf was al compleet verzonken in het water. Patrick lag, naar mijn mening, bewusteloos met zijn gezicht in het water zelf. Hij spartelde niet eens en leek levenloos te drijven. Hij was zelf al afgedreven tot bijna naar het midden van de Leie.”

“Ik ben er zo snel mogelijk naartoe gezwommen en hem zoals het hoort naar de kant getrokken. Gelukkig kon ik nog rekenen op mijn reddingsoefeningen die ik vroeger geleerd had. Daarna probeerde ik hem er zo snel mogelijk uit te trekken. Hoewel het slachtoffer gelukkig niet te groot en te zwaar was, mag je dit toch niet onderschatten. Zelfs aan de boord van de Leie heb je geen grond aan de voeten, dus is het al direct kopje onder”, weet Yves.

Bril en gsm kwijt

Gelukkig kreeg Yves ook nog wat hulp en steun van enkele omstaanders. “Met vereende krachten kregen we Patrick uit het water. Iemand had intussen de politie gebeld en wat later kwam de ambulance ook ter plekke. De ambulanciers hadden wel wat moeite om tot aan de eigenlijke plaats te geraken, omdat dit nogal steil naar beneden was. Gelukkig konden ze wat verder eerst afdalen langs een trapje”, vertelt Yves.

Alles liep uiteindelijk goed af en enkel materiële schade was er te betreuren. “Ik heb in het water mijn bril verloren en mijn gsm. Dat is jammer, maar uiteraard met niets te vergelijken met een mensenleven”, zegt Yves.

(lees verder onder de foto)

Op deze plaats belandde Patrick in het water.© Nicolas Verhaeghe
Op deze plaats belandde Patrick in het water.© Nicolas Verhaeghe

“Ik had het jullie allemaal graag willen vertellen, maar ik herinner mij er maar héél weinig meer van”, lacht Patrick een week na zijn redding. Wat wel vast staat, is dat zijn mobiele scooter tot stilstand kwam op de heuvel aan de Leie. Waarschijnlijk moet Patrick daar al het bewustzijn verloren hebben.

“Dat weet ik nog, die plotse black-out . Daarna moet mijn voertuig bruusk uit zichzelf gestart zijn, de heuvel zijn afgereden en zo in het water beland zijn met mij erbij”, zegt Patrick.

Bewusteloos

Tijdens de reddingsoperatie passeerde zelfs zijn dochter daar toevallig zonder te weten dat het om haar vader ging. “Mijn dochter deed met haar vriend een wandeling en toen ze zag dat er iemand uit de Leie werd gered durfde ze niet kijken. Ze vond het al zo erg zonder te weten dat het om mij ging”, lacht Patrick.

Ik deed gewoon wat ik moest doen en ben blij dat Patrick het goed stelt – Held Yves

Hij schrijft zichzelf veel geluk toe, want ook in het water bleef Patrick buiten bewustzijn. Als nierpatiënt denkt hij dat oorzaak van zijn bewustzijnsverlies daar te zoeken moet zijn. “Misschien door de combinatie van een te hoge bloeddruk en de warmte, wie weet ?”, denkt Patrick.

De hele week werd hij in het ziekenhuis onderzocht. “Ze hebben mij daar onder de scanner gelegd, mijn hoofd onderzocht en mijn hart. Alles bleek normaal te zijn en vrijdag mocht ik terug naar huis.”

Kwatongen die dachten dat Patrick misschien iets te veel gedronken had, kennen hem blijkbaar niet goed. “Ik herinner me wel nog dat de politie er bij kwam en dat ze mij vroegen of ik gedronken had. Ik drink nooit, dus daaraan kon het ook al niet liggen. Behalve dan Leiewater die dag”, lacht Patrick.

Gevoel voor humor

Met veel gevoel voor humor kan Patrick zijn incident relativeren. Al is hij héél blij om zijn reddende engel te ontmoeten. “Ik kende hem niet en hij kende mij niet. Toch vind ik het heel straf dat Yves het heeft aangedurfd om zomaar in het water te springen om mijn hachje te redden. Zonder hem was ik hier niet meer, dat is zeker. Ik kan zelf niet zwemmen”, lacht hij.

Voor Yves was het ook een mooi moment om Patrick terug te zien. “Ik ben heel blij om hem te zien in goede gezondheid. Ik heb iemand leren kennen, al was het op een niet alledaagse manier”, lacht Yves.

Onze held was toevallig op de juiste plaats en op het juiste moment, maar Yves zou het meteen opnieuw doen. “Hoewel ik niet meer zo sportief ben als vroeger zou ik opnieuw zonder enige aarzeling iemand uit het water redden. En uiteraard deed ik het niet voor erkenning, maar toch doet het deugd dat vrienden en familie, van Patrick én mezelf, mij nu feliciteren met wat ik voor hem heb gedaan. Al heb ik gewoon gedaan wat ik moest doen.” (NV)