Kortrijkse Adelaar Valerie Veldeman, ondernemer en voorzitter Kortrijk-Noord: “Het industriepark moet voor fietsers aantrekkelijker zijn”

“Er moeten in deze industriezone ook betere fietspaden komen”, zegt Valerie Veldeman. © Kurt De Schuytener
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

Met Valerie Veldeman (44) heeft Kortrijk-Noord, het grootste bedrijventerrein in het arrondissement, voor het eerst een vrouw aan het roer. “We zijn blij dat er wat beweging lijkt te komen in de overkapping van de R8, maar willen het industriepark ook aantrekkelijker maken voor fietsers.”

Valerie Veldeman was al bijna veertig, toen ze zes jaar geleden het ondernemerschap ging omarmen. Na gewerkt te hebben als financieel analist bij onder meer technologiereus Hewlett-Packard, stapte ze in Doro, het nog jonge familiebedrijf dat inzet op veilige werkplekken. Het is gevestigd in Kortrijk-Noord, een 222 hectare groot gebied waar 160 ondernemingen ongeveer 6.000 mensen tewerkstellen.

Waarvan wil je als voorzitter van Kortrijk-Noord werk maken?

“Een goede mobiliteit en de tewerkstelling zijn onze belangrijkste bekommernissen. Neem nu het verkeer. Zeker in de spits kan het hier zeer druk zijn. Automobilisten die al eens gebruikmaken van de kruispunten van de Ring rond Kortrijk (de R8) in de omgeving van de industriezone, weten dat maar al te goed. De bedrijven hier zijn vragende partij om de R8 te overkappen en daarin lijkt nu toch wat beweging te komen. Daarnaast willen we het industriepark ook aantrekkelijker maken voor fietsers. Dat is van belang om gemakkelijker werknemers te lokken. Daarvoor werken we nu, samen met Kuurne en Kortrijk, aan een plan om slechte stukken in de fietspaden te herstellen. Met die lokale overheden streven we globaal een goede samenwerking na.”

“Commerciële flair heb ik van mijn opa die beenhouwer was in Kuurne”

Een aantal jaren geleden was er sprake van inbraken op het bedrijventerrein. Is dat probleem nu van de baan?

“Het cameraschild dat als gevolg daarvan geplaatst is, maakt dat het in- en uitrijdend verkeer goed gemonitord wordt. Er zijn nog amper klachten over inbraken. Er is evenwel nog een blinde vlek die we willen aangepakt zien. We blijven dus alert.”

Jullie bedrijf Doro heeft zijn stek in Kortrijk-Noord. Wat doen jullie precies?

“Wij proberen een veilige werkplek te creëren bij ondernemingen en overheden die een beroep doen op ons. We ondersteunen ze om van preventie en veiligheid een duurzame reflex te maken. Daarvoor gaan onze preventie-adviseurs en veiligheidscoördinatoren bij bedrijven en bouwwerven langs. De zaken gaan goed. De laatste vijf jaar groeien we jaarlijks gemiddeld met twintig procent. We zijn nu vooral actief in West- en Oost-Vlaanderen, een beetje in Nederland, Noord-Frankrijk en zelfs met één project in China. We willen op termijn ook elders vestigingen openen. De komende drie jaar willen we ook extra mensen aanwerven.”

“Elon Musk vind ik een inspirerende ondernemer. Hij durft dingen te proberen waarvan hij niet de zekerheid heeft dat ze goed zullen uitpakken”

Was het snel duidelijk dat je ooit ondernemer zou worden?

“Ik was als student al mateloos geïnteresseerd in alles wat met het bedrijfsleven te maken heeft. Daarom ben ik economie gaan studeren aan de universiteit van Gent. Ik kom niet uit een klassiek ondernemersgezin, maar mijn vader had als huisarts wel zijn eigen zelfstandige praktijk. Wat ik thuis vooral heb opgepikt, is dat hard werken belangrijk is om iets te bereiken in het leven. Van mijn grootvader, een bekende beenhouwer in Kuurne, heb ik de commerciële flair geërfd. Hij stond bekend als iemand die er altijd in slaagde om goede deals af te sluiten. Goed onderhandelen, dat kan ik ondertussen ook wel.”

Valerie Veldman: “De verlaagde Leieboorden, een plek waar traditie en vernieuwing elkaar ontmoeten en waar de horeca welig tiert, is mijn favoriete plek in Kortrijk.”
Valerie Veldman: “De verlaagde Leieboorden, een plek waar traditie en vernieuwing elkaar ontmoeten en waar de horeca welig tiert, is mijn favoriete plek in Kortrijk.” © Kurt De Schuytener

Is er iemand die je bewondert?

“Elon Musk vind ik een inspirerende ondernemer. Hij durft dingen te proberen waarvan hij niet de zekerheid heeft dat ze goed zullen uitpakken. Wat hij realiseert met Tesla (voorloper inzake elektrische auto’s, red.) of Space X (onder meer bekend van ruimtevluchten, red.) vind ik fenomenaal. Maar ik heb ook oog voor zijn minder fraaie kanten. Hoe hij mensen in zijn bedrijven tot het uiterste drijft en zelfs uitkaffert, dat vind ik helemaal niet oké.”

Tot slot: wat is jouw favoriete plek in Kortrijk?

“De verlaagde Leieboorden, een plek waar traditie en vernieuwing elkaar ontmoeten en waar de horeca welig tiert. Ik heb er al lekker gegeten in Va-et-Vient en al gezellige avonden beleefd aan de toog of op het terras van eetcafé ’t Fonteintje.”