Slecht nieuws blijft bakker Filip Janssens achtervolgen: “Extra sluitingsdag door ziekte leukemie”

Filip Janssens en Sandra Vanhove. © LO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Onlangs kreeg bakker Filip Janssens (55) uit Harelbeke nog maar eens slecht nieuws over zijn gezondheid: er werd bij hem leukemie vastgesteld. “De behandeling gaat goed, maar we moeten daardoor een dag extra sluiten. Op woensdag en zondag zullen we gesloten zijn.”

Het Harelbeekse koppel Sandra Vanhove en Filip Janssens runt al meer dan dertig jaar hun Bakkerij Janssens-Vanhove in de Veldstraat. Ze zijn gekend voor het warme contact, de persoonlijke bediening en een vast klantenbestand. In 2020 ging voor Sandra na 27 jaar een droom in vervulling: een eigen tearoom in de bakkerij. “Als ik de klanten maar kan verwennen”, zei ze toen in deze krant. Het koppel heeft twee zonen: Brecht, die een opleiding bakker volgde in Ter Groene Poorte in Brugge en houdt van voetbal, en Bram, die een opleiding tuinman genoot aan de Tuinbouwschool in Kortrijk.

“De chemo had een weerslag op mijn nieren, die de laatste maanden bijzonder sterk waren uitgezet. Waar ze normaal elk zo’n 400 gram moeten wegen, wogen ze elk ongeveer vier kilo” – Bakker Filip

Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn, want eerder sloeg het noodlot toe bij de bakkersfamilie toen bij Filip een nierziekte werd vastgesteld.

“Officieel heet het dat Filip polycystische nieren had, waarbij zich cysten vormden holtes met een vloeibare inhoud. Men noemt het ook bloedkanker”, duidt Sandra.

“Het is erfelijk en zit in de familie. Mijn grootouders zijn op jonge leeftijd overleden en ook mijn moeder werd slechts 61 jaar. Ik was pas 45 en mijn nieren waren al op. De ziekte kan stabiel blijven, maar zich ook verderzetten”, blikt Filip terug. Ook zijn beide zonen hebben de ziekte. “Onze jongste zoon Brecht sukkelt al sinds zijn geboorte met zijn gezondheid en houdt zich sterk. Hij wil ook graag bakker worden.”

Onwaarschijnlijk

Met onderzoeken, medicatie en chemotherapie raakte Filip er weer bovenop. “Het was een tijd van chemo op dinsdag, uitrusten op woensdag en op donderdag weer brood bakken en verkopen. We hadden geen tijd voor hobby’s of ontspanning. De chemo had een weerslag op mijn nieren, die de laatste maanden bijzonder sterk waren uitgezet. Waar ze normaal elk zo’n 400 gram moeten wegen, wogen ze elk ongeveer vier kilo. Ik had ineens een grote bierbuik”, vertelt Filip. “Daardoor werkten mijn nieren nog maar voor acht procent en werd een operatie hoogdringend. Mijn nieren werden in allerijl verwijderd.”

“Ik hoop dat het snel achter de rug is. Ik wil graag weer werken” – Bakker Filip

Daardoor moest hun zaak een tijdlang worden gesloten. Omdat een niertransplantatie het enige redmiddel is, besliste Sandra om een nier af te staan aan haar man. “Aanvankelijk wilde ik die sparen om te doneren aan mijn kinderen, maar blijkbaar zou ik daarvoor al te oud zijn”, vertelt ze. “Na onderzoek kregen we te horen dat mijn nieren perfect matchen met die van Filip. Dat was een onwaarschijnlijk toeval, een geschenk uit de hemel. De beslissing was snel genomen.”

Leukemie

De operatie gebeurde in het UZ Leuven en er volgde een lange revalidatie. “Het deed pijn dat we de zaak vijf maanden moesten sluiten en acht man personeel moesten ontslaan. Het was een ingrijpende verandering in ons leven”, mijmert Filip, die onlangs opnieuw slecht nieuws kreeg. Er werd bij hem leukemie vastgesteld. “Ik ben in behandeling, met veel bezoeken aan de specialisten in Leuven. De werking tussen witte en rode bloedcellen is voorlopig stabiel, ook de chemo en stamcellen slaan aan. Ik voel me redelijk goed. Die behandelingen houden wel in dat we opnieuw een extra dag moeten sluiten. Dat wordt nu woensdag en zondag.”

“Ik hoop dat onze klanten er begrip voor hebben”, zegt Sandra. “Het is de enige manier om onze zaak te redden. Sinds een paar jaar ging het ons echt voor de wind, we hebben de zaak nog helemaal vernieuwd. En nu dit weer…”, zucht ze. “Gelukkig helpt Brecht nu mee en is Filip ook redelijk stabiel.”

Lees meer over: