“Kinderen vertellen op de speelplaats terug trots dat ze schaken”: Izegemse Schaakkring Izscha viert 50-jarig bestaan

Johan De Brouwere, voorzitter Dries Stragier en erevoorzitter Tarcis Deprez van schaakclub Izscha vieren het 50-jarig bestaan van hun club. © foto vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Het knettert al een halve eeuw in de hoofden van de leden van de Izegemse Schaakkring Izscha. Immer op zoek naar een volgende goede zet proberen ze al vijf decennia hun tegenstander schaakmat te zetten. Een verhaal over het aantrekken van buitenlandse ‘sterspelers’, een eigen vedette met elf titels, de rol van een populaire Netflix-serie en welk opruiend zinnetje er indertijd voor zorgde dat de club opgericht werd.

We treffen voorzitter Dries Stragier, erevoorzitter Tarcis Deprez en secretaris/penningmeester Johan De Brouwere voor het jubileumgesprek in het JOC, maar dat kon evengoed in het Dorpshuis geweest zijn. “Dat is namelijk onze vaste stek voor onze wekelijkse partijtjes schaak”, zegt het trio. “Al heeft onze club in de loop der jaren in tal van zalen gezeten, tot zelfs in twee ruimtes boven café De Vagant op de Korenmarkt. Het begon echter allemaal in 1974 in het JOC, waar schaakliefhebbers Eddy Lecluyse, Hendrik Priem en Eddy Vandekerckhove een simultaanspel organiseerden met Izegemnaar Jacques Roose, toen het boegbeeld van de schaaksport in de regio.”

“Een persartikel in datzelfde jaar met de vaststelling dat er nog geen schaakclub was in Izegem en “of het misschien verboden is te denken in Izegem?” gaf extra poeier aan het startschot van de club. Het simultaanspel was zo’n succes dat er onmiddellijk een club werd opgericht. De naam Izscha stond niet alleen voor Izegemse Schaakclub, maar was ook een knipoog naar de toen in Nederland debuterende schrijver Ischa Meijer. De eerste voorzitter was Hendrik Priem en het materiaal werd gesponsord door de VW-garage.”

The Queen’s Gambit

In de jaren daarop groeide de club gestaag en verhuisde ze van ISO naar parochiezaal Uylenspieghel tot in 1980 naar ’t Oud Stadhuis uitgeweken werd. Tarcis nam toen het voorzitterschap op zich en die functie zou hij liefst 42 jaar bekleden, tot Dries in 2022 de fakkel overnam. “We zijn indertijd gestart met tien leden en dat aantal steeg gauw, tot het ook ging stagneren”, weet Tarcis. “Momenteel telt onze club 65 leden, van wie 40 jeugdspelers. Een aantal waar we best trots op zijn.”

“Schaken zit sinds enkele jaren terug in de lift, onder andere dankzij de populariteit van de Netflix-serie The Queen’s Gambit. Jongeren vinden de denksport terug aantrekkelijk en daar plukken wij de vruchten van. Kinderen komen op de speelplaats trots vertellen dat ze schaken. Dat is ooit nog anders geweest (lacht). Wel één opmerkelijke vaststelling: er zitten heel wat meisjes bij onze jeugdspelers, maar die haken gaandeweg af, zodat we bij onze volwassenen nauwelijks dames hebben. Al is dat iets dat je ook bij andere clubs terug ziet.”

“Opmerkelijk: er zitten veel meisjes bij onze jeugd, maar die haken gaandeweg af, zodat we bij onze volwassenen nauwelijks dames hebben”

Eén van de kernen van de clubwerking is het interne clubkampioenschap, betwist vanaf het ontstaan van de club. “Leden nemen het tegen elkaar op in een tornooi, met op het eind van het seizoen één winnaar”, weten Johan en Dries. “In de jaren ’80 speelden 40 schakers mee in dit kampioenschap, eind jaren ’90 kalfde de interesse af en werd het enkele jaren samen met de club van Tielt georganiseerd.”

“Onze absolute clubkampioen is Dominique Lecluyse. Hij mocht de titel elf keer op zijn naam schrijven en is daarmee koploper. Hij bekleedt intussen een hoge functie bij de Amerikaanse multinational Procter & Gamble en woont al lang niet meer in Izegem, maar blijft wel nauw betrokken bij onze club. Het was mee onder zijn impuls en spelerskwaliteiten dat we tussen 1992 en 2006 in tweede nationale speelden. Hij verzamelde toen een topteam rond zich om zo lang mogelijk op dat niveau te kunnen mee spelen.”

“In die tijd was het de gewoonte om, net als in het topvoetbal, sterspelers aan te schrijven. We betaalden die een kleine som en dan kwamen die mee bij ons spelen. Zo heeft de Pool Adamski veel voor ons betekend, maar ook een Hongaar en Nederlandse (groot)meesters kwamen regelmatig aanschuiven.”

Levend schaakspel

Izscha kende doorheen de jaren heel wat hoogtepunten. Zo is medebezieler Jacques Roose in 1997 gehuldigd omdat hij internationaal meester briefschaken werd. “Een jaar later was het opnieuw prijs en behaalden we de landstitel in het briefschaken”, weet Tarcis. “In 1999 vierden we ons 25-jarig bestaan met een levend schaakspel in domein Wallemote-Wolvenhof”, weet Tarcis. “We konden ons toen dankzij enkele sponsors verkleden als stukken uit het schaakbord en gingen de kledij halen bij de gekende carnavalswinkel Huis Baeyens in Borsbeek.”

“Memorabel zijn ook een aantal schaakweekends begin jaren 2000. Voor schaakstudie, tornooitjes of gewoon de ambiance trok de club onder andere naar Brugge, Bredene, Gistel, Amiens of Den Haag. We werden ook ooit Belgisch kampioen correspondentieschaken, waarbij zetten naar elkaar worden verstuurd. Computers bestonden toen nog niet.”

Een recenter wapenfeit van Izscha is het provinciaal jeugdkampioenschap, dat in 2015, 2016, 2022 en 2023 neerstreek in Izegem. “Dat keert volgend jaar terug naar onze stad”, bevestigt Dries. “Het gouden jubileum vieren we nu zaterdag alvast met een plechtigheid in het stadhuis, maar op 12 en 13 oktober 2024 en 8 en 9 februari 2025 organiseren we voor het eerst in ons bestaan ook het individueel West-Vlaams kampioenschap, met twee volle weekends schaakstrijd in het Dorpshuis.”

Nieuwe leden steeds welkom via www.izscha.be.