Oudenburgse zuster Gemma op 94-jarige leeftijd overleden

© (Foto LIN)
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Zuster Gemma, in 1927 als Simonne Vermoortel geboren, is op 94-jarige leeftijd in het Ieperse ziekenhuis overleden. Ze was de laatste zuster die nog in het Oudenburgse klooster woonde en zou eind dit jaar definitief haar geboortestad verlaten om haar congregatie in Ieper te vervoegen.

Door de verkoop van het gebouw van de voormalige Sint-Andreasschool aan WoonWel stond voor zuster Gemma nog maar eens een verhuizing te wachten. Ze is de enige zuster die er nog woont en gaat eind dit jaar haar congregatie in Ieper vervoegen. “Maar met pijn in het hart”, vertelde ze in mei nog.

Simonne Vermoortel was de oudste uit een gezin van vijf kinderen en woonde als kind lange tijd langs de vaart waar nu wasserij Arnoldus is.

Ondanks haar hoge leeftijd kon ze zonder veel nadenken haar hele leven voor de geest halen. Tot in detail met als toemaatje de namen van haar vriendinnen en klasgenoten. En op haar 94ste reed ze nog met de auto.

Simonne Vermoortel liep van de kleuterklas tot ze 19 jaar was school in de gebouwen van de toenmalige H.Familie waar ze sedert haar pensionering in 1992 woonde. De latere zuster leerde er naaien.

Toen Simonne Vermoortel 21 was, ging ze naar het klooster van de H.Familie in Ieper. Na twee jaar noviciaat trok zuster Gemma weer naar de schoolbanken in de normaalschool Sint-Andreas in Brugge om het diploma lager onderwijs te behalen. Eens afgestudeerd kreeg ik een plek in Desselgem waar ik tot 1956 les gaf in het achtste leerjaar. Vervolgens gaf ze enkele jaren les in Desselgem om dan te verhuizen naar Brielen.

In 1961 had de basisschool van Roesbrugge een nieuw schoolhoofd nodig en dat werd zuster Gemma. Ze bleef er tot haar pensionering in 1992 en gaf er al die tijd ook les aan het zesde leerjaar. “Een heel mooie tijd. Samen met mijn leerlingen heb ik er 31 jaar toneel gespeeld. Ik was altijd een vooruitstrevend persoon en toen men me voorstelde om met de klas op skivakantie te gaan, stond ik daar direct voor open. Ik heb 16 jaar de skireis begeleid en stond op mijn 50ste voor de eerste keer zelf op de latten”, vertelde zuster Gemma ons.

Zuster Gemma woonde de laatste vier jaar nog alleen in het klooster van Oudenburg waar ze veel bezoek kreeg van familie en vrienden.

De begrafenis vindt op zaterdag 9 oktober plaats in Ieper en op zondag 17 oktober is er in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Oudenburg nog een herdenking mis voor haar.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.