Opmars Izegemse ref Florian Stove afgeremd door corona: “Ik ben diplomatischer dan mijn vader, denk ik”

"Voor de wedstrijd tussen Knokke en Mandel United vorig seizoen wou Ruud Vormer met mij op de foto", grapt Florian Stove (derde van rechts). © foto Bart
Wouter Vander Stricht

Net als zijn pa is hij rad van tong, maar hij noemt zichzelf iets diplomatischer. Als scheidsrechter was hij aan een forse opmars bezig richting betaald voetbal, maar ook daar gooit corona roet in het eten. Maar het kan het enthousiasme van Florian Stove niet temperen.

In welke mate zet deze coronacrisis een rem op je opmars als scheidsrechter?

“Leeftijd is een heel belangrijk criterium om te kunnen doorstoten naar het betaald voetbal, eerste klasse A en B. Op vandaag fluit ik in eerste nationale, het hoogste niveau op het amateurvoetbal en de reeks waar ook Winkel Sport en Mandel United uitkomen. De stap naar het betaald voetbal is niet te onderschatten: extra aanwezigheid van camera’s, fysieke vereisten…”

“Ik heb het geluk om te mogen proeven van ‘Top B-core’, een select groepje aan scheidsrechters (tien over heel België) die in eerste nationale fluiten en die zo goed mogelijk voorbereid worden op het profvoetbal. Wij worden maandelijks in Tubeke verwacht voor een technische sessie. Daar wordt dan een bepaald topic belicht, vaak door de semiprofs als bijvoorbeeld Jan Boterberg. Nadien is er een doorgedreven fysieke sessie.”

“Iedereen uit deze groep heeft ook een toegewezen coach. In mijn geval is dat Jan Boterberg. Die staat je bij met raad en daad. Wij krijgen bijvoorbeeld onze beelden doorgestuurd via Hudl en daarop wordt er dan feedback gegeven. Eveneens dienen wij al onze whereabouts maandelijks in te geven via RefAssist, een soort TopSportlab. De lat ligt namelijk op vijf keer trainen per week. Schema’s komen uit het profvoetbal. Via Polar en hartslagmeter dient alles opgeladen te worden en gecodeerd.”

Word je niet stilaan ‘te oud’?

“Leeftijd is een belangrijk criterium, onder meer door FIFA en UEFA. Met mijn 26 lentes voel ik mij ongetwijfeld nog jong. In het voetbal echter is het belangrijk om in de komende twee jaar toch de stap te zetten naar het betaald voetbal. Na mijn 28ste wordt het moeilijk of zelfs quasi onmogelijk. Aangezien er nu geen matchen zijn en bijgevolg ook geen evaluaties wordt het natuurlijk moeilijker om dit seizoen nog de stap te zetten.”

Je was nu al enkele keren actief als vierde ref in 1B. Dat lijkt ons nog de meest ondankbare taak met twee in je nek hijgende trainers? Of valt dat mee?

“Een heel ‘aparte’ ervaring alvast. Als vierde official is het de bedoeling dat je ‘de ogen in de rug’ van de ref bent. Dat is in de eerste wedstrijd heel onwennig. Als ref ben je namelijk het gewoon om de bal te volgen. Eveneens moet je vrij goed kunnen multitasken: er moet enorm veel genoteerd worden alsook moet je de controle houden over beide banken. Er is een groot verschil met eerste nationale naar omkadering en omgang met de entourage: alles is een pak zakelijker en gestructureerder.”

Hoe beleef je zelf de tweede lockdown?

“Op voetbalvlak is het natuurlijk balen: we blijven doortrainen, maar zonder enig concreet doel. En anders: sluiten van de horeca is toch wel spijtig; ik kom graag onder de mensen en op vrijdag gaan we toch graag een aperitiefje drinken. Voor het overige heb ik er weinig last van aangezien ik kinderloos ben en nog steeds mijn job kan uitoefenen. We zijn ook volledig op thuiswerk overgeschakeld bij Daikin. Dat is niet echt mijn ding.”

Ik werk nu tot mijn eigen verbazing in onze tuin

“Maar positief aan corona: voordien werkte ik quasi nooit van thuis uit. Door corona heb ik nu wel voordeel van thuiswerk ontdekt. Ideale combinatie is voor mij drie dagen thuiswerk, twee dagen naar kantoor. Op vandaag mis ik de babbels aan de koffiemachine met de collega’s. Voordeel is dat ik geen tijd verlies met over en weer naar Oostende te rijden. Bovendien kan ik nu werken in mijn pyjama. (lacht) Gelukkig wel dat de viervoeter Nordés er is, anders heb je wel het gevoel alleen te zijn. Mijn vriendin Annelies moet nog steeds naar Mulder gaan werken aangezien in haar job thuiswerk niet mogelijk is.”

Hoe vul je je vrije tijd in nu je er niet eens op uit kunt?

“Onze hond Nordés is zes maanden jong en zorgt wel voor dat er extra activiteiten zoals wandelen. Tot mijn eigen verbazing en tot groot jolijt van Annelies ben ik ook plots al enkele keren in de tuin gaan werken. Het wordt nu vooral zaak om duidelijk te maken dat dit puur tijdelijk is, aangezien ik niet bepaald groene vingers heb.”

“We kregen met een groepje van vier refs ook de sleutels van Terschueren, het eerste terrein van Winkel Sport. Daar ga ik met Simon Bourdeau’dhui, Joline Delcroix en Rune Ghijselincks wekelijks twee keer trainen. We krijgen daar een optimaal terrein en verlichting ter beschikking. Mooi dat de club dat wil doen. Ze doen het ook zonder bijbedoeling. Ik fluit in dezelfde reeks, maar wordt daarover nooit aangesproken.”

Je pa zette al stappen in de politiek: ook iets voor jou?

“Absoluut niet. Ik denk dat ik iets ‘diplomatischer’ ben dan dhr. D. Stove. Politiek heeft mij nooit echt geboeid. Maar zeg nooit nooit: wie weet als ik ooit mijn pensioen nader zoals mijn vader.”

Privé

Florian Stove (26) is de enige zoon van Dominique Stove en Els Vermeersch. Hij is samen met Annelies De Westelinck en woont in de Meensesteenweg op de Bosmolens. Ze zijn ook de trotse eigenaars van Nordés, een Zwitserse herder.

Opleiding en loopbaan

Master handelswetenschappen aan de UGent en master-na-master HR aan Antwerp Management School. Nu al bijna vier jaar werkzaam bij Daikin als Compensation & Benefits-specialist, daar ook verantwoordelijk voor de internationale tewerkstelling.

Vrije tijd

Naast het ‘arbiteren’ schiet er niet veel vrije tijd meer over.