Ook dit is Valentijn: boeketje rozen, pikante porte-jarretelles, een etentje bij kaarslicht of absolute verwennerij in de wellness

Wouter Vander Stricht

Op 14 februari vieren de geliefden feest en verrassen ze elkaar met cadeautjes – waar bloemen en lingerie toppers zijn -, laten ze zich culinair verwennen of blazen ze stoom af met een wellnessarrangement. Wij gingen poolshoogte nemen bij enkele zaken waar valentijn een hoogdag is.

Bloemenbinderij Exacum (Tielt): “Boeketje rozen doet het nog altijd”

Sinds 2000 is Bloemenbinderij Exacum een gevestigde naam in Tielt, 23 jaar later runt Alexander De Langhe nog met veel liefde voor de stiel zijn zaak. “In 2015 verhuisden we de Krommewalstraat bij het ziekenhuis naar onze huidige locatie.” In de Sint-Janstraat geniet de bloemenzaak ook veel visibiliteit. “Boeketten zijn onze specialiteit, al bieden we nog heel wat meer aan natuurlijk. We houden ons wel aan de seizoenen en gaan bijvoorbeeld in de zomer geen tulpen verkopen.”

Een boeketje bloemen doet het nog altijd met valentijn. “Het is gewoon een topdag”, erkent Alexander. “We zijn die dag wat langer open. We hebben heel wat klaar gemaakte boeketjes staan, maar sommige mannen kiezen ook voor een plant. Rode of een gemengd boeket rozen zijn populair. Ieder jaar komt er ook een man om één roos om op het graf van zijn echtgenote te leggen. Die dag zie je jong en oud binnen komen, mensen in maatpak of in hun werkkledij. Sommigen doen echt zot en geven veel uit, anderen houden het iets bescheidener.” (WVS)

Boudoir-Lingerie (Meulebeke): “Dames verrassen graag hun man”

Meulebeke Het verhaal van Boudoir-Lingerie gaat al terug tot 1951. Onder de naam ‘t Spinnewiel was het een gevestigde waarde in Meulebeke. Tilly de mama van huidig zaakvoerster Sunny Beel nam de zaak over in 1993 en trok meteen een jonger publiek aan. In 2008 kwam Sunny mee aan het roer na het overlijden van haar papa. In 2010 volgde de verhuizing naar het grotere pand langs de Veldstraat in Meulebeke. “Onze missie is om elke vrouw, jong en oud, van A- tot H-cup een comfortabele en goed uitziende BH te geven. Daardoor gaan dames goed in hun vel zitten en stralen ze ook zelfvertrouwen uit.” Ook in lingeriezaak is valentijn een heuse topdag. “Het cliché dat mannen hier niet binnen durven komen, ligt al ver achter ons. Maar we zien nu ook dat vrouwen in aanloop naar valentijn komen om een sexy outfit om hun geliefde met wat sensualiteit te verwennen. De kleuren voor Valentijn zijn rood en zwart, het favoriete model is de body. En nooit uit het lingeriebeeld weg te denken: de porte-jarretelles…” (WVS)

ddd

Restaurant Retro (Izegem): “Die avond bijna enkel tafels van twee”

Guy Deneweth startte 31 jaar geleden in de Meensestraat 159 in het statige huis van zijn grootouders met restaurant Retro. Drie decennia later is het een gevestigde naam op culinair vlak. “Ik was pas 20 toen ik startte en we zijn meteen de gastronomische toer op gegaan. Geleidelijk aan zijn we overgeschakeld naar de betaalbare betere keuken. Qua prijs-kwaliteitverhouding zitten we uitstekend.”

Valentijn is ook in restaurant Retro altijd een topper. “We hebben weer één menu samen gesteld, met kreeft in het voorgerecht, parelhoen als hoofdgerecht en een valentijnsdessert om af te sluiten. Er brandt op valentijn ook geen elektrisch licht bij ons, alle verlichting gebeurt met kaarsen. Opvallend is ook dat je die avond ook ’s middags en de zaterdag voor valentijn kun je het menu nemen bijna enkel tafeltjes hebt van twee”, zegt de chef-kok die samen met Mathieu Matton de zaak runt. “Het is de avond van de liefde en we zitten al jaren volgeboekt. Er zijn nog enkele plaatsjes, maar dat zal voor de rappe zijn.” (WVS)

Argenteuil, Spa & Wellness (Roeselare): “Als koppel is dit ultieme quality time”

Lieve Decuyper is zaakvoerder van Argenteuil, Spa & Wellness in de Westlaan in Roeselare. “Uiteraard hebben we arrangementen voor koppels beschikbaar, het hoeft daarvoor helemaal geen valentijn te zijn. Eigenlijk kunnen de meeste wellnessbehandelingen als koppel beleefd worden. Wij zorgen voor een volledig ontspannen setting en begeleiding. Of je nu een arrangement van drie uur neemt of een volledige dag, als koppel ervaar je bij ons de ultieme quality time. Wie voor het eerst kennismaakt met onze Spa & Wellness raden we de Alpengloed aan. Dat is eigenlijk de perfecte introductie tot onze wellness. De Alpengloed combineert een aantal van onze meest populaire behandelingen met een bio-energetische massage. Wie dit als koppel kiest, betaalt 198 euro voor een arrangement van drie uur”, klinkt het. “Ons arrangement ‘1001 nacht’ zorgt voor een totale onderdompeling in de magie van onze wellness met de meest ontspannende behandelingen. Je betaalt 534 euro, goed voor vijf uur absolute verwennerij en ontspanning.” (PS)