Tine Vandaele start als nieuwe directrice basisschool Sint-Pieter

Tine Vandaele is de nieuwe directrice van basisschool Sint-Pieter: "Ik heb heel graag lesgegeven in het middelbaar, maar ik ben blij dat ik deze nieuwe uitdaging kan aangaan." © GST
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

Tine Vandaele (45) is de nieuwe directrice van basisschool Sint-Pieter in Oostkamp. Ze volgt daarmee Kristof Benoot op, die directeur wordt van VBS De Sprong in Waardamme.

Na haar studies taal- en letterkunde ging de Oostkampse Tine Vandaele aan de slag als leraar Nederlands in de derde graad van het Sint-Jozefsinstituut-college in Torhout. Uit interesse voor het pedagogische en organisatorische aspect van onderwijsorganisaties werkte ze er ook 14 jaar mee als graadcoördinator in het middenkader van de school.

“Ik heb het geluk gehad er steeds met een zeer gemotiveerd en inspirerend directeursteam te kunnen samenwerken”, zegt Tine Vandaele. Toen de vacature van directeur in basisschool Sint-Pieter in Oostkamp bekend werd, besloot ze toch voor een nieuwe uitdaging te gaan.

Oud-leerling

“Ik woon in Oostkamp en ben oud-leerling van de school, net als mijn drie tienerkinderen. Het kriebelde al lang om eens een andere onderwijsomgeving op te zoeken. Ik heb heel graag lesgegeven in het middelbaar, maar ik ben blij dat ik aan deze nieuwe uitdaging kan aangaan.”

Tine werd nog maar een week geleden aangesteld en is dus nog volop bezig aan een verkenningsronde. “Ik weet wel al dat er veel gemotiveerde leerkrachten zijn, die heel sterk inhoudelijk zijn, met veel zin lesgeven en aan de slag willen gaan met het nieuwe leerplan ZILL (Zin In Leren! Zin In Leven!, dat vanaf september van start gaat, red.).”

De school staat al behoorlijk ver in de realisatie daarvan. Er is een sterke zorgvisie uitgewerkt op school, met dank aan mijn voorganger. Dat is een pluim op zijn hoed. Geen enkele groep wordt vergeten, zowel de sterke als de minder sterke leerlingen. Ik wil daar verder op werken. Iedereen moet zich thuis kunnen voelen op onze school en zich kunnen ontplooien.”

Code geel

De coronatijd als startpunt van haar nieuwe loopbaan ervaart de mama van drie niet als een probleem. “Lagere scholen starten het nieuwe schooljaar onder code geel, volgens een normaal regime. We zijn vrijer dan het middelbaar onderwijs.”

“Alles zal vrij gewoon verlopen, behalve dat we zo weinig mogelijk externen in de school willen. Bij oudercontacten nodigen we bijvoorbeeld één ouder uit en geen twee. Ouders moeten ook een mondmasker dragen bij het binnenkomen. Voor de rest willen we echt terug naar een normale schoolsituatie. Dat heeft het ministerie ook toegelaten. Kinderen snakken er echt naar. Het is geleden van maart.”

Structuur en ritme

“Ik heb bij mijn eigen kinderen gemerkt hoe belangrijk hun sociaal leven is. School, jeugdbeweging, sportclub: alles viel weg. Structuur en ritme zijn bijzonder belangrijk voor een kind. Een juf op een schermpje is helemaal niet hetzelfde als een juf in de klas. Ik heb zelf zo les moeten geven en kan zeggen: dat is niet wat wij willen. Je bereikt toch een deel van je leerlingen niet vanop afstand.”

“Laat ons hopen dat corona na dit schooljaar volledig van de baan is en we ook de ouders weer naar hartenlust kunnen verwelkomen op school. De ouderraad zou zo graag opnieuw activiteiten houden op school, maar dat kan nu nog even niet. Laat ons hopen dat we door voorzichtig te zijn zolang mogelijk een normaal schoolleven kunnen bieden”, besluit Tine.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.