Kathy Dewitte (46) is nieuwe directeur van hogeschool Vives: “Jonge mensen houden me scherp”

“Mijn grootste kracht is dat ik erg authentiek ben, ik probeer gewoon mezelf te blijven”, zegt de nieuwe algemeen directeur van Vives. © JOKE COUVREUR
Talitha Dehaene

De meer dan 18.500 studenten en 1.700 personeelsleden van hogeschool Vives hebben een nieuwe baas. Kathy Dewitte (46) is de kersverse algemeen directeur van de West-Vlaamse hogeschool. Ze komt over van de Arteveldehogeschool in Gent en volgt de in opspraak gekomen Joris Hindryckx op. “Er ligt in elk geval geen boek ‘Toxisch leiderschap voor dummies’ klaar”, lacht ze.

32.000 studenten trapten het nieuwe academiejaar in onze provincie op gang. Kathy Dewitte is al wat langer bezig: voor de 46-jarige Zultse viel de eerste schooldag al op maandag 2 september. Toen startte ze officieel als nieuwe algemeen directeur van hogeschool Vives.

Veel regelen

“Ik ben blij dat je het vraagt, want mijn vrienden denken vaak dat ik drie maanden vakantie heb na de examens”, lacht ze. “In werkelijkheid ben je al maanden vooraf bezig met de planning voor het volgende academiejaar. Er moet ongelooflijk veel geregeld worden, qua curriculum en personeelsinplanning, maar ook communicatie, infrastructuur en roostering. Het mooie aan een hogeschool is dat die werkt met de telkens terugkerende cadans van een academiejaar, maar tegelijk moeten we voorbereid zijn op de voortdurend veranderende wereld om ons heen. Mijn taak is ook om na te denken over waar we naartoe willen in de komende drie à vier jaar en om de hele organisatie daar vervolgens in mee te krijgen.”

Communicatie

Vives telt in onze provincie 18.500 studenten en 1.700 personeelsleden, verdeeld over zeven campussen in Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout. Kathy Dewitte volgt als directeur Joris Hindryckx op, die opstapte na klachten over grensoverschrijdend gedrag en toxisch leiderschap. “Ik heb het dossier bewust niet ingekeken”, zegt ze daarover. “Het verleden van de hogeschool ligt achter ons en ik wil vooruitkijken. Ik probeer gewoon mezelf te blijven, want mijn grootste kracht is dat ik erg authentiek ben. Ik ben zelf ooit begonnen als docent, dus ik weet hoe uitdagend de job is. Ik weet ook hoe het voelt als je onvoldoende ruimte krijgt om je werk uit te oefenen zoals jij dat wil. Dat wil ik zoveel mogelijk verhelpen. Ik geloof sterk in communicatie en feedback. En samen naar oplossingen zoeken. Er ligt in elk geval geen boek Toxisch leiderschap voor dummies klaar.” (lacht)

“Neen, er ligt geen boek ‘toxisch leiderschap voor dummies’ klaar”

Voor ze aan het roer kwam van de West-Vlaamse hogeschool, was Kathy Dewitte aan de slag bij Arteveldehogeschool in Gent. Daar was ze directeur van het expertisenetwerk business & management. “Ik zal mijn allereerste les daar nooit vergeten. Na een uitgebreide uitleg over een complex model stak een student zijn hand op. Hij vroeg: Maar mevrouw, waarom leren wij dit? Waarvoor hebben we dit nodig? Ik stond met mijn mond vol tanden want ja, wat was eigenlijk het nut ervan?”, lacht ze. “Ik vind het heerlijk om omringd te zijn door jonge mensen. Ze dagen je uit en houden je scherp. Jongeren zijn enorm inspirerend, want ze stellen vaak de vraag: waarom? Dat maakt je beter in je job. Dat is ook wat ik zo waardeer aan de professionele bachelor- en graduaatsopleidingen die wij aanbieden. Alles vertrekt vanuit die ‘waarom’-vraag. We leren voornamelijk dingen aan die nuttig zijn in het werkveld en die studenten onmiddellijk in de praktijk kunnen omzetten.”

Moeilijke beslissingen

Haar afscheid bij Arteveldehogeschool was niet gemakkelijk voor Dewitte. “Weet je, ik was aanvankelijk een beetje bang om daar te vertellen dat ik zou vertrekken. Maar de warme reacties die ik er kreeg, deden me echt deugd. Ik heb daar enkele moeilijke beslissingen moeten nemen, maar de dankbaarheid van het team achteraf geeft me het vertrouwen dat ik ook die lastige keuzes op een authentieke en menselijke manier heb aangepakt. Dus ik blijf verder doen zoals ik altijd heb gedaan.”

Maar liefst 32.000 studenten op de West-Vlaamse campussen

Het gonst de komende weken weer volop van bedrijvigheid op de West-Vlaamse campussen. Bij Howest mogen ze 6.500 studenten verwelkomen in Brugge en 4.500 in Kortrijk. Bij Vives, met campussen in Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout, halen ze dit academiejaar 18.500 studenten. Ook de campussen van KU Leuven scoren, met 1.600 studenten aan de Kulak en zo’n 650 in Brugge. De Universiteit van Gent heeft twee campussen in West-Vlaanderen. Oostende is evenwel een wetenschapspark, dat op onderzoek gericht is. Op de campus in Kortrijk tekenen 338 studenten present. Het totaal – 32.088 studenten is echter nog niet definitief, aangezien er voor sommige hogescholen en universiteiten nog tot oktober kan ingeschreven worden. (BVB)