De Zeeboon krijgt met Tom Dermaut sportieve directeur aan het roer: “Samen willen we nog veel meer inzetten op talenten”

Nieuwe directeur Tom Dermaut wil graag het wijkschooltje van Vlissegem meer betrekken bij de hoofdschool. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

VBS De Zeeboon vond met Tom Dermaut een gemotiveerde nieuwe directeur in eigen rangen. “Ik koester de ambitie om, samen met heel mijn team, van De Zeeboon weer dé bruisende school van De Haan te maken”, klinkt het onomwonden. Tom Dermaut gaf meer dan twintig jaar turnles en zat er ooit zelf als leerling op de schoolbanken.

De Zeeboon start het nieuwe schooljaar met een 200-tal leerlingen. Tom Dermaut (52), kersvers directeur van de vrije basisschool met twee afdelingen, wil er alles aan doen om die stijging de komende jaren te zien doorzetten. “De afgelopen jaren zaten we met een dalende trend, de klassen zijn in tien jaar tijd maar liefst gehalveerd. Die trend valt ongetwijfeld toe te schrijven aan het dalende geboortecijfer in onze gemeente: De Haan is voor jonge ouders stilaan onbetaalbaar aan het worden”, zegt hij.

Tom Dermaut is vastberaden om die neerwaartse spiraal te doorbreken. “Ik koester de ambitie om met heel mijn team van De Zeeboon weer dé bruisende school van De Haan te maken. Daartoe moeten we onze troeven nog meer uitspelen: De Zeeboon is van oudsher een explorerende school die veel met de kinderen naar buiten trekt. We hebben de luxe een bibliotheek naast de deur te hebben, en er is natuurlijk ook de nabijheid van het strand. Maar ik zou ook graag zien dat er nog meer wordt ingezet op talenten. Ik wil er alles aan doen om onze school haar vroegere uitstraling terug te geven.”

Sportieve directeur

Ook met de wijkafdeling van De Zeeboon in Vlissegem, waar vorig schooljaar heel wat rond te doen was, heeft Tom plannen. “We willen het wijkschooltje nog veel meer bij de hoofdafdeling betrekken, onder meer door samen een groot schoolfeest te houden en de kinderen samen op uitstap te laten gaan. Het is ook belangrijk dat we naar buiten treden als één hecht team. Samen staan we sterker”, klinkt het.

Ik wil van De Zeeboon weer een bruisende school maken

Tom Dermaut kent het reilen en zeilen van de school als geen ander: hij zat er ooit zelf op de schoolbanken als leerling. “Tot voor een jaar of vijf waren er nog collega’s van wie ik ooit les kreeg. Sindsdien is er natuurlijk veel veranderd, maar ik voel me thuis in deze school. Ook mijn twee dochters – ondertussen al 23 en 24 jaar hebben hier allebei school gelopen.”

De Zeeboon krijgt met Tom ook een sportieve directeur aan het stuur: hij was al sinds ‘98 turnleraar in de school. “Ik werd hier aangeworven toen Willy Desomer, een bekende figuur in De Haan, met pensioen vertrok. Of ik de turnles niet zal missen? Vast en zeker wel, maar we hebben een waardige opvolger gevonden die het met evenveel enthousiasme zal voortzetten.”

Tom Dermaut is voorzitter van de sportraad van De Haan en drijvende kracht achter TC Parc Astrid. “Ik heb een druk sociaal leven, maar in het belang van de school zet ik mijn andere bezigheden nu even opzij. De Zeeboon wordt mijn eerste prioriteit. En sport blijft mijn dada; ook als directeur zal ik dat hoog in het vaandel dragen”, klinkt het.

Onbevangen blik

Tom Dermaut viel vorig schooljaar al tijdelijk in als directeur. “Ik was al doorgegroeid naar een beleidsfunctie.”

“Toen Ann Merchiers uitviel door ziekte, nam ik haar taak op mij. Normaal tot het einde van het schooljaar, maar Ann heeft dan besloten om een carrièrewending te maken en niet meer terug te keren”, weet Tom.

Dat hij er als turnleerkracht zo’n beetje ‘ingesmeten’ werd, heeft volgens Tom het voordeel dat hij met een onbevangen blik het directeurschap opneemt. “Ik wil samen met mijn team ook een frisse wind door de school laten waaien”, klinkt het.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.