Nieuwe ceo Bram Vandewalle staat voor zijn Waregem Koerse-vuurdoop: “Kan historisch worden”

Bram Vandewalle trekt sinds begin februari de paardensportkar in Waregem. Dinsdag staat hij voor zijn grote vuurdoop: editie 172 van Waregem Koerse mennen.

Jean-Paul Caenepeel, Bram Vandewalle, Viktor Van Acker en Ronny Vanpoucke tellen af naar Waregem Koerse. © DJW

Drukke tijden in het secretariaat van de Waregem Koersemaatschappij, waar de tickets voor dinsdagnamiddag 27 augustus op de hippodroom in de Holstraat letterlijk de deur uitvliegen. Voorzitter Baron Philippe Casier, de nieuwe ceo Bram Vandewalle, secretaris Jean-Paul Caenepeel, medewerkers Viktor Van Acker en Ronny Vanpoucke hebben er alvast allemaal hun werk. Telefoontjes aannemen, persaccreditaties regelen, journalisten een interview geven, poseren voor fotografen: het is duidelijk dat de nu 172-jarige Koerse veel voorbereiding vergt. Dat de Koerse hot is blijkt uit de vele inschrijvingen en vooral voor de interesse in de nieuwe evenementen die aan het traditionele programma van acht rennen (draf, galop, steeple chase, red.) werden toegevoegd.

“Traditioneel hoogtepunt van de namiddag is zeker weer de Grote Steeple Chase, vooral omdat superpaard Taupin Rochelais opnieuw van de partij is”, duidt Bram Vandewalle. “Deze kampioen won vier jaar op rij en als dat dinsdagnamiddag nummer vijf wordt, dan mogen wij terecht spreken van een historische dag in de moderne paardensport en een even historische Waregem Koerse. En de kans daartoe is bijzonder groot. Vandaar dat de publieke belangstelling alleen al voor deze race nog groter zal zijn dan de vorige edities.”

Kan Taupin Rochelais voor een vijfde keer op rij zegevieren?
Kan Taupin Rochelais voor een vijfde keer op rij zegevieren?© Piet Eggermont

Taupin Rochelais is na Redpath nu al de legendarische vedette, net als zijn jockey Thomas Beaurain en zijn trainer Patrice Quinton – die zelf al acht keren op rij, met verschillende paarden uiteraard – de Grote Steeple Chase won. Uitkijken dus wat het dinsdag even na halfvijf wordt.

Andere, nieuwe blikvangers van de hippische hoogdag zijn de Shetland Pony Race voor kinderen en de Pro-Am Horse Racefor Charity. Dit is een duokoers voor jockeys en vertegenwoordigers van regionale en nationale bedrijven, die racen voor goede doelen.

“Veel kinderen kwamen al vragen of ze konden deelnemen aan de Shetland Race”, zegt Bram Vandewalle. “Maar de plaatsen zijn beperkt en omdat het de eerste keer is gaan wij in zee met Mechelen. Daar zijn zulke ponyracen een vertrouwd gegeven en je hebt daar al jonge ruiters die ermee om kunnen gaan. Intussen hebben die jonge deelnemers al hard getraind. Er wordt niets aan het toeval over gelaten omdat het voor alles veilig moet zijn en blijven. Op de sociale media is deze race overigens al veel geshared en geliked, wat eigenlijk ook de bedoeling is van deze nieuwe blikvanger. Wij willen toekomstgericht jonge ruiters en amazones warm maken voor de paardensport. Dat is voor de Koersemaatschappij zeker een nieuwe doelgroep.”

Ook die andere nieuwigheid, de duorace voor bedrijven, wordt een succes. Maximaal zeven bedrijven schreven zich in: Thermote & Vanhalst, Picobello Feestmaterialen uit Roeselare, Dumobil uit Tielt, The Truck Company uit Hooglede-Gits, Petit Baron pannenkoeken & wafels uit Nieuwpoort, De Sutter Naturally omheiningen Kampenhout en Stephex Motorhomes Wolvertem-Meise. Dat is een heel gevarieerd bedrijvenlandschap met spelers die zowel nationaal als internationaal actief zijn.

Race met BV’s

“Net als het aanspreken van de jongere generaties, is ook de bedrijfswereld een van onze toekomstgerichte doelen van de Koersemaatschappij”, meent Bram Vandewalle. “De deelnemende ondernemers laten zich ofwel vertegenwoordigen door eigen volk, door BV’s of zelfs door jongeren. Zo is een bedrijf dat de organisatie Make-a-Wish steunt en een meisje aan de duozit laat deelnemen dat daarmee ook haar wens in vervulling ziet gaan: ooit eens mogen deelnemen aan een ren van Waregem Koerse. Dan is er ook een jongen uit het MPI Dominiek Savio uit Gits die eveneens in de duozit plaatsneemt. Als BV’s mogen wij Mathias Coppens en ex-Miss België Justine De Jonckheere verwelkomen op de piste. Wat de goede doelen zijn? Naast Make-a-Wish zijn dat onder andere Mivalti Tielt, Dominiek Savio Gits, Rode Neuzen en Medi Clowns.”

Als derde nieuwigheid is er de legendarische en internationaal erkende galop Saint-Leger (19.10 uur). Om daaraan te mogen deelnemen waren er kwalificatierennen nodig in Waregem, Oostende en Mons.

“De drang en de inzet bij alle jockeys om daaraan te mogen deelnemen was bijzonder groot. Tijdens de kwalificaties was het voor iedereen voluit gaan om naar de Saint-Leger van Waregem Koerse te mogen gaan. Uiteindelijk hebben wij nu het gelimiteerde aantal van twaalf deelnemers aan de start. Zij hebben zich daarvoor allemaal heel hard moeten inspannen. Ook deze ren uit de oude doos wordt zeker een topper.”

De Koerse Feesten in cijfers:

Aantal dagen kermis: 7

Aantal uren kermis: 88

Aantal kermisattracties: 27

Locaties met camera’s in centrum: 17

Editie Waregem Koerse: 172

Rennen Waregem Koerse: 11

Prijzenpot rennen (euro): 326.000

Aantal stallingen: 85

Aantal zeges recordhouder Redpath: 7

Totaal aantal meter die Taupin

Rochelais aflegde in Waregem: 23.000

Aantal sprongen Taupin Rochelais in Waregem tot dusver: 125

Waarde hoedentrofee (euro): 10.000

Toeschouwers hippodroom: 40.000

Vips hippodroom: 6.500

Prijs goedkoopste ticket (euro): 8

Prijs duurste ticket (euro): 55

Overnachtingen ruime regio: 1.596

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.