Mondmaskerplicht vervalt in Brugse winkelstraten

Zo'n beelden, met mondmaskers, zijn vanaf dinsdag verleden tijd in de Brugse binnenstad.© Davy Coghe
Zo'n beelden, met mondmaskers, zijn vanaf dinsdag verleden tijd in de Brugse binnenstad.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Vanaf dinsdag 15 juni is het in de drukste zones en winkelstraten van Brugge niet langer verplicht om een mondmasker te dragen.

Sinds 25 juli 2020 gold een mondmaskerplicht in een afgebakende zone begrensd door onder meer de Smedenstraat, Noordzandstraat, Geldmuntstraat, Sint-Jakobsstraat, Niklaas Desparsstraat, Academiestraat, Vlamingstraat, Philipstockstraat, Mallebergplaats, Hoogstraat, Blinde Ezelstraat, Vismarkt, Rozenhoedkaai, Dijver, Gruuthusestraat, Mariastraat, Walplein, omgeving Begijnhof en Zuidzandstraat. Bovendien was er een mondmaskerplicht in de stationsomgeving en de omgeving van Jan Breydel in Sint-Andries.

Besmettingen dalen

Burgemeester Dirk De fauw verantwoordt het afschaffen van de mondmaskerplciht als volgt: “De cijfers gaan de goede richting uit. Het aantal besmettingen daalt snel. Zo waren er in Brugge de voorbije week minder dan 50 nieuwe besmettingen. Ook het vaccineren verloopt aan sneltempo want ondertussen kregen al bijna 70 procent van alle volwassen Bruggelingen een eerste inspuiting. 36 procent van onze inwoners is al volledig gevaccineerd. Daarnaast is de druk in de beide Brugse ziekenhuizen sterk afgenomen. Er zijn maar enkele COVID-patiënten meer gehospitaliseerd.”

Station

“Voor alle duidelijkheid: de afschaffing geldt enkel in open lucht. Een mondmasker is wel nog verplicht wanneer het onmogelijk is om de naleving van de regels van social distancing te garanderen, ook in open lucht. Op plaatsen waar een mondmasker verplicht is door de federale regering, zoals bijvoorbeeld in winkels, in openbare gebouwen (station), op het openbaar vervoer, op markten, kermissen en op evenementen, blijft het dragen ervan van toepassing. Het is ook nog steeds verplicht om een mondmasker op zak te hebben. Het staat de mensen altijd vrij om een mondmasker te dragen als ze zich daarmee veiliger voelen”, aldus burgemeester Dirk De fauw.