Michael is Mooimaker van de week: “Ik sleur mijn kinderen uit de zetel om op te ruimen”

Michael Velasco en zijn zoon Martyn (foto TR)
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

Doe het maar. Vijf kinderen opvoeden, een fulltime job als leerkracht uitoefenen én je vrije tijd opofferen om zwerfvuil van een ander op te ruimen. Michael Velasco (49) uit Assebroek is een oververdiende Mooimaker van de week. “Ik wil vooral mensen hun gedrag veranderen, dat is veel efficiënter.”

Michaels carrière als Mooimaker zag begin vorig jaar het levenslicht, voornamelijk gedreven door ergernis. “Wij gaan regelmatig wandelen rond de kinderboerderij De Zeven Torentjes. Daar liggen de vuile pampers en natte doekjes tot in de struiken. Ik vond het vervelend om voortdurend over andermans vuilnis te stappen. Het is spijtig dat mensen zo zijn. In die periode zag ik de campagne ‘Brugge Oltied Schoane’, rond Mooimakers. Ik dacht bij mezelf: als ik toch aan het wandelen ben, kan ik evengoed wat vuiligheid oprapen.”

De vader van vijf doet minstens één keer per week een ronde van vele kilometers. “Mijn echtgenote is mijn trouwste helper”, klinkt het. “We dragen dan elk een zak, eentje voor PMD en eentje voor huisvuil. Heel vaak sleur ik ook een van mijn vijf kinderen uit de zetel om samen vuilnis te gaan rapen. Bij de een gaat dat al wat makkelijker dan bij de ander. (lacht)

“Eén peuk vervuilt maar liefst 3.000 liter water”

Michael sensibiliseert ook op Spermalie, de school waar hij lesgeeft. “Ik ben leraar geschiedenis en Engels. Ik breng het concept van Mooimakers naar voor in de klas. En ik voer campagne met het promomateriaal van de Stad Brugge. De rokende collega’s geef ik bijvoorbeeld een sigarettenbuideltje mee om hun peuken in te bewaren. Zo belandt die vuiligheid niet in de reitjes. Eén sigarettenpeuk kan 3.000 liter water vervuilen. Het is maar een kleine moeite om dat te voorkomen. Eigenlijk wil ik vooral ander gedrag kweken bij jongeren en collega’s. Als mensen gewoon niet meer vervuilen, is dat veel efficiënter dan mijn wekelijkse ronde.”

Help mee aan de zomerchallenge De Properste Provincie. Registreer je via https://mooimakers.be/actiekaart#kw. Vergeet niet de checkbox van KW aan te vinken. De eerste 500 krijgen een duoticket voor Bellewaerde Aquapark.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.