Ook duizenden West-Vlamingen helpen zwerfvuil ruimen tijdens World Cleanup Day

Over heel Vlaanderen gingen vandaag 15.000 ‘Mooimakers’ aan de slag om zwerfvuil te ruimen. Aan de kust, maar ook elders in de provincie werd er flink gestapt om vuilniszakken vol rondslingerend vuil te verwijderen.

Ook in Kortemark gingen de vrijwilligers op stap. © Foto Coghe

Tijdens de World Cleanup Day komen wereldwijd miljoenen mensen uit hun kot om de planeet wat schoner te maken. “Vandaag zijn 15.000 Vlamingen aan de slag gegaan om onze buurten weer ‘mooi te maken’,” aldus Carole Michels, extern projectmanager bij Vlaanderen Mooi.

De Mooimakers pikten in op de wereldwijde opruimactie die zaterdag plaatsvond. De Proper Strand Lopers, een vzw die afgelopen zomer opruimacties organiseerde aan de kust, doopt die dag om tot Proper Strand Dag. Op vier locaties aan de kust werd zwerfafval ingezameld: Oostende, Nieuwpoort, Blankenberge en Bredene.

Gestart in 2008

World Cleanup Day begon in 2008 in Estland en is ondertussen een wereldwijde actie met opruimacties in 180 landen. “Het is al de derde keer dat we meedoen met de World Cleanup Day. We hebben al heel wat ervaring met opruimacties, ook in coronatijden. Daarom kiezen we ervoor om onze gekende formule op World Cleanup Day licht te wijzigen en er onze allereerste Proper Strand Dag van te maken”, klinkt het bij de organisatie.

Coronaproof bubbelopruimactie

In Oostende, Nieuwpoort, Bredene en Blankenberge organiseerden de Proper Strand Lopers zaterdag een coronaproof bubbelopruimactie. Vrijwilligers van Proper Strand Lopers zagen erop toe dat alles veilig verliep en het nodige materiaal uitdelen. “Met deze Proper Strand Dag sluiten we onze zomerwerking symbolisch af en maken we het strand samen winterklaar”, besluiten de Proper Strand Lopers.

Vorig jaar focuste de World Cleanup Day op rivieren. Toen verzamelden zo’n vijfduizend vrijwilligers meer dan zestig ton afval langs de Schelde, de Maas en de zijrivieren. Dit jaar waren er dat dus 15.000. De hoeveelheid afval dat werd geruimd, zal pas later bekend zijn.

(Belga/WVS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.