Ibadet is Mooimaker van de week: “We houden de buurt van het opvangcentrum proper”

De strijd tegen zwerfvuil is een strijd die we allemaal voeren, ongeacht afkomst of religie. Ook de bewoners van het FedAsil opvangcentrum in Poelkapelle trekken met de regelmaat van de klok de straat op met een vuilniszak en een grijptang in de hand.

Ibadet Osman (43) is in de wolken wanneer we haar een prachtige ruiker bloemen overhandigen. © CLL

Ibadet Osman (43), met roots in Macedonië, is in de wolken wanneer we haar een prachtige ruiker bloemen overhandigen. “Maar dit zijn bloemen voor iedereen hier, want ik doe dit niet alleen”, klinkt het met overduidelijke bescheidenheid. Voor de inwoners van Langemark-Poelkapelle en Staden zijn de mooimakers van het opvangcentrum al lang geen onbekende meer. “We trokken er voor het eerst op uit in 2012, toen er van de actie Mooimakers eigenlijk nog geen sprake was.”

Lien Van Der Wulst (32), die instaat voor de buurtwerking en animatie in het centrum, blikt terug op de begindagen van de groep vrijwilligers. “Voor de deur, langs de straat, lagen er wel eens lege blikjes en ander zwerfvuil. Helaas is het dan meestal zo dat de vinger meteen richting asielzoekers wijst, of het nu van hen is of niet. Voor onze inwoners was het dan ook een evidentie dat ze duidelijk moesten maken dat ook zij graag in een propere omgeving leven. We begonnen met een kleine groep en ondertussen zijn we gegroeid tot een 25-tal personen. Bijna dagelijks gaan we hier lokaal aan de slag en één keer per trimester, trekken we er ook op uit om vuilnis op te rapen in de erg ruime omgeving. Hier wil iedereen zijn steentje bijdragen aan een mooi en net straatbeeld waar het fijn vertoeven is.” (CL)

Help mee aan de zomerchallenge De Properste Provincie. Registreer je via https://mooimakers.be/actiekaart#kw. Vergeet niet de checkbox van KW aan te vinken. De eerste 500 krijgen een duoticket voor Bellewaerde Aquapark.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.