Zaterdag op World Cleanup Day: “Ollemolle toope voor de properste provincie”

In Oostkamp hielden ze zaterdag hun World Cleanup Day. Komende zaterdag volgt de rest van West-Vlaanderen.
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

De properste provincie van het land! Wat zeg ik, van de wereld! Dat is de uitdaging die we de voorbije zomer de wereld in stuurden. Komende zaterdag is het zover. Op Word Cleanup Day gaan we ‘ollemolle toope’ de straat op om zwerfvuil te rapen. We zijn trouwens niet alleen, wij ruimen hier in West-Vlaanderen op en 20 miljoen anderen doen dat in 150 landen.

De voorbije zomer kon je in De Krant van West-Vlaanderen getuigenissen lezen van Mooimakers: West-Vlamingen zoals jij en ik, die vrijwillig zwerfvuil rapen. Waarom? Omdat zij net als jij en ik liever in een propere buurt vertoeven. Dat zij als Mooimakers het leven voor iedereen aangenamer maken, verdient een bloemetje vonden we bij KW. Dus trokken we een zomer lang doorheen de provincie met een bos ruikers voor de weldoeners.

De wandelingen op doktersadvies werden kleine zwerfvuilacties

Je hebt ze in alle soorten en gewichten, die Mooimakers. Jong of oud, arbeider, landbouwer of bediende, alleen op stap of met familie, of zelfs opruimend met de vereniging. Je vindt ze in de stad, op het platteland, langs de kustlijn of aan de oevers in het hinterland. Want overal zie je ze rondslingeren: blikjes, pet-flesjes en sinds enkele jaren ook de vele peuken. Om nog maar van de wegwerpmondmaskers te zwijgen die de jongste maanden het select clubje van zwerfvuil vervoegen.

1.917 mooimakers

West-Vlaanderen telt intussen 1.917 Mooimakers. Ook de voorbije zomermaanden meldden enthousiastelingen zich aan om hun steentje bij te dragen in een propere provincie. “Wij hebben ons als gezin opgegeven als Mooimakers omdat we het heel frustrerend vinden om overal afval te vinden op onze mooie landelijke wandelpaden”, vertelt Ine Derweduwen uit Rollegem. “Het opruimen geeft voldoening. We merken ook heel veel appreciatie van de mensen die ons bezig zien. We worden heel veel aangesproken of we krijgen een dikke duim. We moeten mensen er nog meer bewust van maken dat blikjes, flesjes en sigarettenpeuken echt niet vanzelf verteren in de natuur en zelfs schadelijk zijn. Vooral kinderen moeten dit van in het begin meekrijgen van hun ouders. Helaas zijn het veelal de ouders die het slechte voorbeeld geven.”

Ine ruimt zwerfvuil op samen met haar kinderen.
Ine ruimt zwerfvuil op samen met haar kinderen.© kw

Eenzelfde gevoel van frustratie horen we bij Marnix Braeckevelt uit Oostkamp: “Wat begon als het blokje omgaan op doktersadvies, groeide al snel uit tot mens-erger-u-niet-stappen. In plaats van verder aanstoot te nemen aan het vele zwerfvuil, koppelde ik het nuttige aan het aangename en het gezonde. De wandelingen werden kleine zwerfvuilacties, geïnspireerd door de bezielers van Oostkamp Zwerfvuil Vrijmaken.”

Marnix en zijn kompanen houden Oostkamp proper.
Marnix en zijn kompanen houden Oostkamp proper.© kw

Bart Schepens uit Torhout is een fervent loper. “Als ik langs de landelijke wegen loop, zie ik veel afval liggen en dat stoort mij. Vorig jaar heb ik meegedaan aan de plogging in Torhout en dat is in de smaak gevallen.” En zo ging Bart aan de slag met vuilniszak en grijper in de buurt waar hij woont.

Bart Schepens.
Bart Schepens.© kw

“Het mooiste strand is een proper strand”, meent Marie Remmerie uit Heist-aan-Zee. “Wij zijn als Mooimakers gestart omdat wij bij onze vele strandwandelingen altijd veel afval tegenkomen en daar iets wilden aan doen. Ook onze zoon van zes raapt intussen al spontaan aangespoeld plastiek op.” En het mooi maken werkt aanstekelijk. “We hebben al enkele vrienden op de hoogte gebracht van ons initiatief en zij zijn ondertussen ook al actief met hun gezin.”

Marie Remmerie en haar zoontje.
Marie Remmerie en haar zoontje.© kw

Veel kans dat je op het strand van Oostende ook Kevin Pierloot tegen het lijf loopt. “Opruimen is een dagdagelijkse bezigheid. Op weg naar het werk, tijdens een wandeling op het strand en in mijn middagpauze. Ik heb opruimmateriaal bij die ik gratis heb verkregen toen ik me registreerde als Mooimaker.”

Kevin Pierloot
Kevin Pierloot© kw

Handen uit de mouwen

Komende zaterdag komen wereldwijd 20 miljoen mensen uit hun kot om zwerfafval op te ruimen op de World Cleanup Day. Bij ons in West-Vlaanderen kan je jouw actie – hoe klein ook – registreren bij de Mooimakers, de River Cleanup of de Eneco Clean Beach Cup. Deze laatste en de lenteschoonmaak van Mooimakers vinden normaal in de lente plaats maar corona stak daar een stokje voor. Om alles nu coronaproof te laten verlopen, ontwikkelde Eneco Clean Beach Cup de app Weplog om digitaal aan de slag te kunnen in je eigen bubbel. Bij Mooimakers vind je tips en tricks om (corona)veilig zwerfvuil op te ruimen.

Wil je ook je steentje bijdragen maar heb je je nog niet geregistreerd? Geen probleem, alle beetjes helpen. Zie je iets rondslingeren, raap het op en gooi het in de vuilnisbak. Als 1,2 miljoen West-Vlamingen dit zouden doen, dan zijn we al goed op weg om ons tot properste provincie van het land te kronen.

Mag het iets meer zijn? Trek dan zaterdag de boer op met een vuilniszak, handschoenen en eventueel een grijpertje. Respecteer daarbij wel de coronamaatregelen. Weet je al wat je zaterdag wil doen? Registreer je actie dan op www.mooimakers.be/worldcleanupday2020.

Maar toon vooral je individuele opruimactie of hoe je in je bubbel ten strijde trekt tegen zwerfvuil. Deel je foto’s op de sociale media en tag ons zodat we je verhaal kunnen oppikken en verder delen. Op instastories kan je ons taggen met @kw.be. Gebruik ook de hashtags #ollemolletoope #kw #mooimakers op sociale media.

Succes!