Meer dan helft van bewoners en derde van medewerkers in WZC Ter Linden in Veurne coronapositief

Sinds de corona-uitbraak half december in woon-zorgcentrum Ter Linden Veurne zijn er intussen 86 bewoners en 46 medewerkers positief getest. Het personeelstekort is bijna volledig weggewerkt, want de oproep naar hulp zorgde voor heel wat reacties.

Woon-zorgcentrum Ter Linden in Veurne.©MYRIAM VAN DEN PUTTE
Woon-zorgcentrum Ter Linden in Veurne.©MYRIAM VAN DEN PUTTE

Het coronavirus eist al sinds half december een zware tol binnen wzc Ter Linden. Meer dan de helft van de bewoners en bijna een derde van de medewerkers testten sindsdien positief. Spijtig genoeg verloren 7 bewoners de strijd tegen covid-19. Ondanks de cohortewerking is de verspreiding snel en breed door het woonzorgcentrum geslopen. Hét bewijs hoe gevaarlijk het virus is. De scherpe veiligheidsmaatregelen blijven van kracht.

Door de cohortewerking worden besmette en niet-besmette bewoners van elkaar gescheiden. Bewoners worden verhuisd naar residenties die specifiek zijn ingericht om deze scheiding te verzekeren. Medewerkers werken ofwel in de covid- of in de niet-covidafdeling. De beide afdelingen zijn enkel apart toegankelijk.

Crisismanager aangesteld

Sinds vorige vrijdag is er een externe crisismanager aangesteld om de corona-uitbraak mee het hoofd te bieden. Hij helpt directeur Delphine Lemahieu om de dagelijkse werking te verzekeren. De crisismanager verwerkt onder andere de vele aanmeldingen die er zijn geweest van mogelijke zorg- en verpleegkundigen. De oproep van vorige week heeft zijn effect niet gemist. Zo hebben een dertigtal kandidaten zich aangemeld om het personeelstekort weg te werken. Iedereen zal trouwens nog een antwoord ontvangen, wanneer zij eventueel kunnen ingezet worden. Ook collega’s uit andere zorginstellingen sprongen in de bres. Zo kwam er versterking vanuit AZ West, wzc Dunecluze in Koksijde, wzc De Zathe in Nieuwpoort, revalidatieziekenhuizen Ter Duinen en KEI (Koningin Elisabeth-Instituut) en i-mens.

Extra medewerkers gezocht

Woon-zorgcentrum Ter Linden is nog wel op zoek naar zorg- en verpleegkundigen die willen meewerken in de covidafdeling. Kandidaten kunnen zich aanmelden bij tom.vanpoucke@veurne.be.

Guido Hoste, schepen van Welzijn: “We behouden onze scherpe veiligheidsmaatregelen en doen er alles aan om onze gezonde bewoners gezond te houden. We hebben nu nog één covidvrije residentie. De medewerkers zetten alles op alles om dit te houden. Ik wil alle woon-zorgcentra en het KEI, die ons aan personeelsleden hebben geholpen, echt wel bedanken! Mijn medeleven gaat uit naar de familie van onze overleden bewoners.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.