Leen Roskam leidt vaccinatiecentrum in Ieper: “Ik wil de mensen een soort van hoop geven”

Leen Roskam: “Ik leerde Ieper kennen als een warme stad met heel wat fijne vrijwilligers.”© TOGH
Leen Roskam: “Ik leerde Ieper kennen als een warme stad met heel wat fijne vrijwilligers.”© TOGH
Tom Gheeraert

Toen corona belette dat Leen Roskam (44) haar job in de buitensportsector voort kon uitoefenen, solliciteerde ze voor de vacature van centrumleidster van het vaccinatiecentrum Ieper. “Ik vond het belangrijk om corona uit die negatieve sfeer te krijgen”, zegt de Merkemse.

Eigenlijk werkt Leen Roskam nog altijd voor The Outsider Coast, een van de grootste aanbieders van teambuildings en groepsactiviteiten aan de Belgische kust, maar sinds begin februari is ze ook centrumleider van het vaccinatiecentrum in Ieper. “De sporteventsector lag helemaal plat door corona. Ik zat iets te lang thuis en zocht naar een manier om een positieve bijdrage te leveren in de coronacrisis”, vertelt Leen.

Hoe ging de opstart van het vaccinatiecentrum?

“Er waren heel wat computerprogramma’s die ik onder de knie moest krijgen. Dat betekende wel wat studeerwerk in het begin, maar ik vind dat de functie overeenkomt met wat ik bij The Outsider Coast doe: zorgen dat de mensen weten wat ze moeten doen en content blijven, en anderzijds zorgen dat alles ingepland geraakt.”

Hoe gaat het nu?

“De laatste drie weken van juni hebben we 6.000 tot 10.000 vaccins gezet. Ik denk dat het een bewuste keuze was van de overheid om ons minder vaccins te geven zodat we even naar adem kunnen happen. Juli zal ook druk zijn, maar dat gaat vooral om tweede prikken en dat is toch iets eenvoudigers.”

“Opvallend is nu dat de warmte en de leeftijd bepaalde mensen toch parten speelt. Er vallen geregeld mensen flauw. De jeugd is duidelijk minder op zijn gemak om een vaccin te krijgen dan de ouderen. Waaraan dat ligt? Geen idee. Misschien een combinatie van wat druk, toch wat angst en de temperaturen?”

Iedereen looft de goede organisatie. Doet dat deugd?

“Tuurlijk. Ik vond het van in het begin belangrijk om die corona uit de negatieve sfeer te krijgen. In het vaccinatiecentrum moet er een positieve sfeer hangen, een soort hoop, zodat mensen het niet gaan zien als een extra vervelend werkje door het virus.”

Zijn er al negatieve reacties geweest?

“Helemaal aan het begin heb ik wel eens mensen aan de deur gehad die afkwamen met complottheorieën, maar die vingen wel bot. Eigenlijk valt het goed mee.”

Jongeren ouder dan 18 mogen intekenen op het vaccin van Johnson & Johnson.

“We hebben veel aanvragen. Deze week wachten 400 tot 500 telefoons om die allemaal in te plannen. We zijn daar volop mee bezig. Ik zou ze vrijdag willen zetten omdat de jongeren dan al in het begin van de vakantie zo goed als volledig gevaccineerd zijn.”

Een tijdje geleden was er heisa rond de burgemeester van Sint-Truiden die zichzelf en haar entourage liet voorgaan. Was er in Ieper ook druk om dat te doen?

“Je merkt wel dat er veel mensen zijn die een link vinden naar het vaccinatiecentrum en die dan toch hopen om ergens voorrang te krijgen. Zeker in de beginperiode was dat het geval. Maar we hebben daar niet aan toegegeven. We werkten altijd weer met onze reservelijst en ik kan formeel bevestigen dat de burgemeester helemaal niet voorgenomen is.”

Hoelang zal het vaccinatiecentrum blijven bestaan?

“Ik denk dat we met de gewone vaccinatiecampagne klaar zullen zijn half augustus. Dan komt er nog een periode dat de mensen de kans krijgen om een inhaalvaccin te nemen. Ze zijn er nog niet uit of de 12- tot 15-jarigen via de scholen, CLB’s of vaccinatiecentra hun prik krijgen, maar ik hoor nu toch meer stemmen dat het in de vaccinatiecentra zal zijn. Dat betekent dat we wellicht bezig zullen zijn tot eind september.”

Doe je de hele rit uit? Ik vermoed dat je staat te trappelen om naar de buitensportsector terug te keren?

“Ik ben daar nu ook al op de achtergrond mee bezig. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ze daar bij The Outsider Coast een klein beetje in de steek laat, maar ik heb nu deze uitdaging opgenomen en wil die dan ook tot een goed einde brengen.”

Je woont in Jonkershove. Kom je veel in Ieper?

“Mijn actieradius was Diksmuide en de kuststreek. Ik werkte in Nieuwpoort en kende Ieper vooral als toerist. Maar ik leer Ieper nu op een andere manier kennen, als een warme stad met heel wat fijne vrijwilligers. Ik woon al 17 jaar in de Westhoek, maar het Bornems geraakt er blijkbaar niet uit.”

Kwam je als toerist ook naar de Menenpoort?

“Heel in het begin kwamen wij met The Outsider Coast met kinderen van het zesde leerjaar met een boot van Nieuwpoort naar Ieper, onder andere om hier de Last Post te volgen. Dat is altijd indrukwekkend. Vanuit mijn andere job hebben we ook ingespeeld op die 100-jarige herdenking en een teambuilding ontwikkeld in dat thema. Ik heb daar ook wel wat boeken over gelezen. Ik ben geen oorlogsexpert, maar vind het wel belangrijk dat we de geschiedenis kennen.”

Privé: Leen werd geboren in Bornem op 16 oktober 1976. Ze heeft nog twee jongere broers. Ze is de vriendin van Karen Christiaens en de mama van Tijs (9) en Jaan (7). Het gezin woont in Jonkershove.

Opleiding: Kleuter, lager en middelbaar volgde ze in Wintem en Boom om vervolgens aan de universiteit in Gent lichamelijke opvoeding te studeren.

Loopbaan: Sinds 2004 is ze vast in dienst bij Outsiders Coast, een buitensport-, teambuilding- en sportevenementenbedrijf in Nieuwpoort. Sinds begin februari is ze ook centrumleider van het vaccinatiecentrum in Ieper.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.