Laat eens een hartje tatoeëren tegen kinderepilepsie

Op de foto herkennen we tattoo-artiest Louis Gürke, Tim D'Heedene, Jan Deman en tattoo-artiest Simon Leleu. Tim toont het vlammetje op zijn hand dat in zwart-wit of kleur kan getatoeëerd worden. © TVK
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Op 6 december 2013 kwam Sinterklaas met het mooiste geschenk ooit voor mama Melissa Truyaert en papa Tim D’Heedene. Hun dochter Nyah kwam ter wereld en buiten de standaard babykwaaltjes waren er geen uitzonderlijke afwijkingen op te merken. Maar een kleine tien maanden later stond het leven van de ouders plots op zijn kop.

“Het was een zaterdagmorgen en ik hoorde Nyah krijsen in haar bedje. We gingen meteen kijken en zagen dat er iets niet pluis was. Nyah bewoog niet meer en ook haar ogen gingen niet meer open. We hoorden enkel een rochelende adem en belden onmiddellijk de hulpdiensten die in ijltempo bij ons waren”, vertelt een geëmotioneerde papa. “Men stelde ons de vraag of epilepsie in de familie zat maar dat was niet zo. Na de nodige scans en onderzoeken kwam Nyah stukje per stukje weer bij ons.” Wat er gebeurde die nacht was zowel voor de ouders als de specialisten een raadsel. Vijf weken later stonden de ouders voor hetzelfde probleem. Nyah werd opnieuw naar het ziekenhuis gebracht en er werd gestart met anti-epileptica medicatie.

Ongerust

“Het was voor ons een heftige periode met aanhoudende aanvallen en veel medicatiewissels. Eind oktober 2015 werd er ons een mix van medicatie voorgeschreven waardoor de aanvallen wegbleven en we merkten een vooruitgang in de ontwikkeling en het leven van Nyah”, verduidelijkt papa Tim D’heedene. Na een aantal jaren van onderzoeken en bang afwachten leek alles goed te verlopen. Nyah ging naar de kleuterklas, volgde logopedie en kiné om haar achterstand te verminderen, ging naar een revalidatiecentrum en ontving heel veel liefde van haar ouders.

Iedereen die wil, kan het vlammetje laten tatoeëren voor 80 euro

Op 12 februari vorig jaar sloeg het noodlot dan toe voor de ouders. “We kregen telefoon dat Nyah opnieuw een aanval had gedaan. We gingen onmiddellijk naar het ziekenhuis en na een aantal bloedstalen mochten we opnieuw naar huis gaan. We speelden nog wat met Nyah en brachten ze toen naar bed. We lazen haar nog een van haar favoriete verhaaltjes voor en kusten ze te rusten“, vertelt Tim ons. Omdat de ouders er niet gerust in waren, gingen ze een uur later gaan kijken of alles in orde was. “We merkten op dat Nyah niet meer ademde en ik ben direct begonnen met reanimeren, we belden de hulpdiensten en onze buurman, die ambulancier was. Iedereen heeft het onmogelijke gedaan die avond maar om 21.48 uur werd onze dochter overleden verklaard.” Nyah overleed aan Sudep (Sudden Unexpected Death in Epilepsy, red.).

De impact op het leven van de ouders was groot. “Je leert zaken beter relativeren en zaken die toen erg leken, zijn plots zo erg niet meer. Nyah is in gedachten bij ons, maar we beseffen dat het leven ook verder gaat. Ik bouw mijn leven terug op en vond een nieuwe liefde die mij steunt in alles“, besluit Tim D’Heedene nog. Ook in Tim zijn kenniskring ontstond er solidariteit. Louis’ Tattoo Boutique besloot om de Warmste Tattoo te plaatsen en de opbrengst integraal te schenken tijdens De Warmste Week. “Ik ken Tim van vroeger en later kwam hij maandelijks langs. Zijn dochter was vaak mee dus ook daar bouwden we een band mee op. Daarnaast wilden we altijd al eens iets doen voor het goede doel. Dit jaar hebben we een doel voor ogen waar we nauw mee verbonden zijn en dat zorgt voor geborgenheid. Iedereen die wil, kan het vlammetje laten tatoeëren voor 80 euro”, verduidelijkt Louis Gürke nog. De opbrengst gaat naar steunpunt kinderepilepsie.