Kristof uit Bredene loopt 120 kilometer in drie dagen om zieke kinderen te helpen

Kristof De Stickere met zijn dochtertje Camille, die aan een stofwisselingsziekte lijdt. © BP
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Kristof De Stickere uit Bredene loopt in het laatste weekend van oktober 120 kilometer langs de kustlijn ten voordele van het goede doel. Hij wil met de actie ‘Running for C’ ook geld inzamelen voor de vele dappere mensen die hij het voorbije jaar ontmoette als hij zelf met zijn jongste dochter naar de kinesist of het ziekenhuis ging. Camille (2,5 jaar) lijdt aan een stofwisselingsziekte. “Ik wil graag aandacht vragen voor al die dappere mensen.”

Als vader van drie jonge kinderen zocht Kristof vorig jaar naar een eigen project. “Ik merkte dat ik mezelf iets te veel had weggecijferd voor het gezin. Je bent altijd bezig met iedereen rond te rijden dat je jezelf een beetje vergeet. Ik had al eens marathons gelopen en zo kwam ik uit bij deze uitdaging waarbij 120 kilometer zal afleggen in drie dagen.”

Kindjes helpen

Hij wilde zijn tocht graag koppelen aan een goed doel. “Binnen de dag had ik 600 euro ingezameld en moest ik echt wel beginnen trainen”, lacht Kristof. “Mijn bedoeling is om verschillende projecten te steunen. Ik zou zeker al Sam Carton willen steunen. Zij heeft zo’n positief verhaal. Ik ga enkele zakjes kopen die ze verkoopt en dan verdelen zodat haar actie ook wat extra aandacht krijgt. Je ziet ook veel verhalen van ouders die geld inzamelen voor medicatie voor hun kind. We hebben het afgelopen jaar ook veel mensen leren kennen in de wachtzaal of in coronatijden de oprit van de kinesist. Je ziet andere kinderen hun evolutie en leeft ook een beetje mee. De kinesist voor die kindjes is hetzelfde als de voetbal voor andere kinderen. Toen dacht ik al dat het leuk was om al die kindjes te kunnen helpen en misschien een kleine bijdrage te leveren”, vertelt de Bredenaar.

Stofwisselingsziekte

Nochtans hebben Kristof en zijn vrouw hun eigen zorgen. “Een jaar geleden merkten we dat Camille niet ontwikkelde zoals het hoorde. Ze heeft waarschijnlijk een stofwisselingsziekte waardoor ze trager evolueert. Ze kan nog niet stappen of spreken. Ze start in december in het buitengewoon onderwijs, maar de enige die geschikt is voor haar ligt in Oedelem. Het zal een hele organisatie vragen om haar daar te krijgen. Met de bus zou ze twee uur onderweg zijn voor een enkele rit. Dat willen we haar niet aandoen want ze wordt ook wagenziek. We zullen ons daarom organiseren zodat ik haar zelf kan brengen. Als zelfstandig fotograaf lukt het wel om dat te regelen door in het weekend werk in te halen.”

Zijn actie bracht al heel wat teweeg. “Je ziet dat mensen echt wel mee op de kar springen en dat doet wel deugd”, glundert Kristof. “Ik zie zelfs oud-leerlingen waar ik vroeger mee gewerkt heb als opvoeder die nu geld storten. Het zijn vaak de leerlingen die ik vroeger om 6 uur ’s morgens uit hun bed haalde om een toertje te lopen omdat ze het te bont gemaakt hadden op de slaapzaal.”

Soms kan een klein gebaar een groot verschil maken

Hij hoopt naast geld ook aandacht te vragen voor de vele mensen die het moeilijk hebben. “Soms kan een klein gebaar al een groot verschil maken. Dat hebben we zelf al gemerkt. Het doet veel om te weten dat je er niet alleen voor staat. Soms is het echt wel zwaar, zeker in deze coronatijden. Wij moesten gelukkig niet vaak in het ziekenhuis zijn, maar andere ouders moeten daar soms weken lang verblijven en alles georganiseerd krijgen. Op zo’n moment durf je niet altijd hulp vragen, maar als je dan weet dat er mensen zijn die willen inspringen dan is dat leuk.”

Even uitwaaien

Kristof vertrekt op vrijdag en zal in totaal 120 kilometer lopen. “Ik ben een jaar geleden beginnen trainen. Ik kwam uit een blessure dus ik moest terug van nul starten. Ik train vijf keer per week, soms ’s morgens, soms ’s nachts, maar ook vaak met de buggy met Camille erbij. Dat vindt ze wel leuk.” Voor Kristof is het ook een moment om uit te waaien en zijn zorgen even los te laten. “Tijdens het lopen aan zee kan je even alles vergeten. De uren die ik daarin steek die win ik doordat ik productiever ben daarna. Dat helpt me wel.”

Wie de tocht van Kristof wil volgen kan dat via de Facebookpagina Running for C.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.