Vrienden organiseren inzamelactie voor Jelle en Bieke om begrafenis van papa Joël (64) te betalen: “Op twee dagen waren we hem kwijt”

“Deze vakantie hebben we nog samen mijn verjaardag gevierd bij Joël”, vertelt Herlinde, een heel goede vriendin van de familie. © gf
Camille Jonckheere

Enkele vrienden van Jelle en Bieke Lepla organiseren een inzamelactie om de begrafenis van hun papa Joël (64) uit Kortrijk te kunnen betalen. Joël overleed eind maart onverwachts slechts één dag nadat er bij hem kanker werd ontdekt. “Alle facturen en zorgen komen nu binnen en wij willen Jelle en Bieke steunen, zodat ze hun verlies kunnen verwerken.”

Herlinde Demeyere (37) uit Kortrijk is al sinds haar vijftiende een heel goede vriend van de familie. Jarenlang zat ze samen met Jelle in de klas. “In 2003, toen Jelle en ik in het vierde middelbaar zaten, is hun mama overleden aan een hersenbloeding. Ze werd slechts 40 jaar oud. Als vriendin van Bieke en Jelle was ik heel dicht betrokken bij het afscheid”, vertelt Herlinde.

“Plots stond hun papa Joël er helemaal alleen voor. Door het overlijden van hun mama hadden Jelle, Bieke en Joël een heel speciale band. Zij zijn op heel korte tijd naar elkaar toegegroeid en deden ook veel samen. Ook ik ben dichter naar de familie toegegroeid door het verlies. Afgelopen zomer hebben we nog samen bij Joël mijn verjaardag gevierd met een glaasje en een klein hapje.”

Plotse afscheid

Nu, 21 jaar later, moeten Jelle en Bieke ook heel onverwachts afscheid nemen van hun papa Joël. “Hij had recent een operatie ondergaan aan zijn knie en was thuis tijdens zijn herstel gevallen. Donderdag 21 maart gingen ze naar het ziekenhuis om te kijken of er niets meer aan de hand was na die val of waarom hij in de eerste plaats zo kon gevallen zijn. Pas dan na enkele onderzoeken werd er vastgesteld dat Joël kanker had. Hij was te zwak om op dat moment de verdere onderzoeken uit te voeren. De dag nadien kregen we te horen dat hij er niet meer zou doorkomen en moesten we afscheid nemen van elkaar.”

“Na zijn overlijden hebben we mijn huis versierd met veel bloemen omdat hij dat zo mooi vond en samen herinneringen aan hem opgehaald”

Joël is op vrijdag 22 maart overleden op 64-jarige leeftijd. “Het is allemaal super snel gegaan. Op twee dagen tijd kregen we dat vreselijke nieuws en waren we hem ook direct kwijt. Het voelt nog erg onwezenlijk. We zijn nadien samengekomen bij mij thuis in Kortrijk om hem te herdenken. We hebben toen samen herinneringen aan hem bovengehaald. Hij hield enorm van bloemen en zo hadden we het huis ook aangekleed”, gaat Herlinde verder. “Jelle en Bieke hebben op korte tijd de begrafenis moeten regelen. Joël was een erg eenvoudige, warme persoon, die zich inzette voor iedereen. Hij was erg sociaal geëngageerd in Kortrijk, dus het was hartverwarmend om te zien hoeveel mensen afscheid wilden nemen van hem. Het was een triestig moment, maar we hebben ook veel gelachen met verhalen over hem aan de koffietafel in Atelier Nooitgedacht met verhalen over hem.”

Inzamelactie

Het verlies van Joël kwam er heel plots. “Jelle en Bieke moesten overschakelen in een praktische modus waar ze van alles moesten regelen, van het afscheid tot het appartement enzovoort. Omdat Joël nog in zijn laatste jaar schuldbemiddeling zat, moeten Bieke en Jelle zijn nalatenschap verwerpen. Daardoor hadden ze eigenlijk geen toegang tot zijn huurappartement en spullen en kunnen ze niet deftig in alle rust afscheid nemen. Ze voelen zich minderwaardig, alsof er voor hen geen plaats is. Ook bij de notaris moest het snel gaan en werd er geen tijd genomen voor hen op dit kwetsbare moment.”

“Jelle en Bieke zouden nu niet moeten bezig zijn met die facturen, maar met verwerken van het verlies van hun vader”

“Nu komen alle facturen binnen en lopen de kosten op. Dat is nog een extra last voor hen naast de emotionele pijn, want een buffer om deze kosten te dragen bij dit onverwachte verlies is er niet. Het is te veel voor hen om dit alleen te dragen. Het financiële plaatje zou nu geen extra zorg moeten zijn. Zij zouden nu niet moeten inzitten met die facturen en of ze daarvoor een lening zouden moeten aangaan of niet.”

“Dat zijn zorgen waar je op dit moment in het rouwproces niet mee zou moeten bezig zijn”, zegt Herlinde kordaat. “Daarom heb ik samen met Willem, een goede vriend en ook huisgenoot van Jelle en Bieke in Gent, een inzamelactie op poten gezet. Dit verlies heeft zwaar op Jelle en Bieke ingehakt en zal veel tijd vragen om te verwerken. Dus als vriendin leek het mij de normaalste zaak ter wereld om hen te helpen en die zorgen weg te nemen. Als dit kleine beetje hen kan helpen om te focussen op wat echt belangrijk is, namelijk dit verlies van Joël een plaats geven, dan doe ik daar graag alles voor.”

Hartverwarmende berichten

De inzamelactie was voor Bieke en Jelle een hele verrassing. “We hebben er niets van gezegd tot het online stond. Toen ze het zagen, waren ze ons heel dankbaar en kwamen er wat traantjes aan te pas. We voelen dat er een last van hun schouders is gevallen en dat ze nu even op adem kunnen komen. Iedere keer als ze het bedrag omhoog zien gaan, sturen zij mij een berichtje om me te bedanken. Ik heb hen gezegd dat dat niet moet, voor mij is het logisch dat je zoiets doet voor vrienden.” (Lees verder onder de foto)

Joël Lepla samen met zijn kinderen Jelle en Bieke Lepla en nog andere vrienden op de Warmste Week in 2019.
Joël Lepla samen met zijn kinderen Jelle en Bieke Lepla en nog andere vrienden op de Warmste Week in 2019. © gf

Hiermee wil Herlinde ook de herinnering aan Joël delen. “Hij was een erg warm mens. Dat heeft hij ook meegegeven aan Jelle en Bieke.” In 2019 stapten ze samen 800 kilometer door de Verenigde Staten om zo geld in te zamelen voor de Warmste Week en voor vzw Missing You, die kampen organiseert voor rouwende kinderen. In 2017 zamelden ze ook nog eens 1.600 euro in voor een weeshuis in Thung Song in Thailand. “Zij hebben zoveel gedaan voor anderen, nu is het aan iedereen om hen even te ondersteunen zodat ze hier door kunnen geraken. De vele boodschappen, die de mensen ook bij de donaties schrijven, zijn superlief. Die woorden en steun doen Jelle en Bieke veel deugd en zijn voor hen telkens een duwtje in de rug”, besluit Herlinde.

Wil je ook Bieke en Jelle steunen? Dat kan via deze link.

Lees meer over: