Krak Janne Vanderyse :“Op termijn nog meer aan hoevetoerisme doen”

Janne Vanderyse (links) met haar man Maxime Vermetten, Monique Haneca en hond Storm.©Davy Coghe Davy Coghe
Janne Vanderyse (links) met haar man Maxime Vermetten, Monique Haneca en hond Storm.©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville

Janne Vanderyse, die samen met haar man twintig jaar na haar ouders de maïsdoolhof in Damme terugbracht, mag zich gedurende een jaar De Krak van Damme noemen. “Ik ben echt wel aangenaam verrast want de andere kandidaten hebben toch ook veel troeven”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Voor een échte Damse zoals Janne Vanderyse – ze vormt nu samen met haar man de zesde generatie van een aloud Dams landbouwersgeslacht – is een titel zoals Krak van Damme natuurlijk bijzonder mooi. En dat steekt ze niet onder stoelen of banken.

“Mijn familie is inderdaad al zes generaties actief op deze hoeve hier langs de Zuiddijk”, vertelt Janne. “Mijn oma langs vaderskant, Monique Haneca, woont hier nu zelfs nog altijd, vlak naast ons. En ja, ze is bijzonder trots op ons voor wat we hier realiseren én dat ik die mooie titel Krak van Damme krijg.

“Met de volle steun van mijn man Maxime heb ik me wel ingezet om wat campagne te voeren. We hebben doorheen de jaren diverse netwerkjes opgebouwd en die mensen hebben we natuurlijk allemaal aangesproken om voor me te stemmen. De vrienden uit de studententijd in Leuven en uit de tijd toen we in Antwerpen woonden en werkten… Ook mijn collega’s in de school en die van Maxime, die als ingenieur werkt bij Umicore in Brugge, zullen me zeker gesteund hebben.”

“Of ik verwacht had te winnen? Daar was ik toch helemaal niet zeker van hoor. Veel van die andere kandidaten draaien al jarenlang mee in het verenigingsleven en hebben dus zeker ook veel troeven. Ik had ook veel sympathie voor genomineerde Jackie Atim, die naar haar moederland Oeganda trok voor een medisch-humanitaire missie.”

Populaire maïsdoolhof

Janne Vanderyse liet zich voor het eerst opmerken althans bij ons toen ze in de zomer van 2019 samen met Maxime opnieuw startte met een maïsdoolhof vlakbij de hoeve. Opnieuw, want haar ouders Guido Vanderyse en Ingrid Vanhoutte deden dit haar al voor toen ze zelf nog kind was in 1998, ‘99, 2000 en 2001. “Die doolhof was toen enorm populair en ik heb er de beste herinneringen aan”, vertelt Janne.

“Het idee om dit initiatief te hernemen, is er gekomen toen Maxime en ik voor ons huwelijksfeest – een typische ‘boerenbruiloft’ hier bij de hoeve – voor onze gasten een minidoolhof maakten. Dat was heel plezant en we kregen veel leuke reacties. Dé stimulans om opnieuw een doolhof voor het grote publiek te realiseren.”

We gaan hier nog enkele jaren mee door

“Wat ook meespeelde, is dat we in de zomer van 2019 de boerderij officieel hebben overgenomen van mijn vader. En dat was lange tijd helemaal geen evidentie. Ik heb nog vijf zussen en geen enkele van hen, noch hun partners, had interesse om de boerderij te runnen. Maar Maxime en ik hebben dan toch de charmes ervan herontdekt. We laten veel uitvoeren door loonwerkers maar coördineren alles en volgen alles op.

“Het is ook geen ‘klassieke’ boerderij. We proberen zoveel mogelijk biologisch te werken en willen op termijn nog meer aan hoeve-educatie en hoevetoerisme doen. Ik denk dat mijn opa, die nu tien jaar geleden gestorven is en hier ook altijd gewoond en geboerd heeft, best wel trots zou zijn als hij ons nu zou bezig zien…”

Komt er ook de komende zomer opnieuw een maïsdoolhof aan?

“Daar ziet het wel naar uit, ja. We hebben echt wel de smaak te pakken. Het is boeiend om doorheen het jaar mee bezig te zijn, om te plannen, ideetjes uit te denken… We gaan hier nog wel enkele jaren mee door.”

2020 was door corona toch wel een moeilijk jaar. Hoe hebben jullie daar toch een succes van gemaakt?

“Het was niet evident doordat de regels steeds veranderden. Eerst waren het 400 personen, toen werd een verdubbeling naar 800 in het vooruitzicht gesteld om dan in augustus weer naar 200 te gaan… We hebben gewerkt met online inschrijvingen met een vast tijdslot. Gelukkig zaten we toen wat tussen twee ‘coronagolven’ in. De men sen konden hier een leuke coronaveilige activiteit in de natuur beleven.”

Wat mogen we verwachten van de derde editie komende zomer?

“Het idee is om de filosofie van de boerderij, waarbij we zoveel mogelijk biologisch werken, door te trekken in de uitwerking van de doolhof. We willen voor het maïsveld niet langer gebruik maken van kunstmest en ook niet meer besproeien. Zo is ons maïsveld ook een vorm van natuur- en landbouweducatie en bewustwording.”

Janne Vanderyse

Privé

Janne Vanderyse (32) is geboren en getogen in Damme als telg van een groot landbouwersgeslacht. Ze is getrouwd met Maxime Vermetten, afkomstig uit het Antwerpse, die ze leerde kennen toen ze samen studeerden in Leuven

Loopbaan

Janne studeerde Romaanse filologie aan de KU Leuven en deed na haar studies nog een tijd vrijwilligerswerk, onder meer in het buitenland. Ze geeft les Frans, Engels en Spaans in het secundair onderwijs, momenteel in de school Stamina in Brugge. In 2019 nam ze met Maxime de ouderlijke boerderij in Damme over van haar vader en die proberen ze nu op een zo biologisch mogelijke manier te runnen. In 2019 en 2020 organiseerde ze een maïsdoolhof bij de boerderij.

Vrije Tijd

Bezig zijn in de natuur en met de dieren.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.