Krak Hannah Van Eenoo : “Deze trofee is voor iedereen die met jongeren samenwerkt”

Een stralende Hannah, met haar ouders en broer Wieter.© GS
Een stralende Hannah, met haar ouders en broer Wieter.© GS
Redactie KW

Dat Hannah Van Eenoo tot Krak van Oostkamp werd uitgeroepen, was niet geheel onverwacht. Ze staat aan het hoofd van de grootste KSA-afdeling van Vlaanderen en heeft een goede band met alle jeugdbewegingen van Oostkamp.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In het covid-19 tijdperk een jeugdvereniging met meer dan 45 leden draaiende houden en nieuwe activiteiten uitwerken was niet evident, maar Hannah Van Eenoo ( 24) slaagde in haar opzet. “Ik stond er wel niet alleen voor, ik heb een grote leidersploeg die me bijstaat en ook de ouderraad sprong bij waar ze ook maar kon. Maar het was niet evident om alles deze zomer op zeer korte tijd georganiseerd te krijgen voor de zomerkampen van al onze leden. We kregen pas zeer laat groen licht, maar we zijn er samen in geslaagd. Onze leden hebben deze zomer toch een heel fijne kamp tijd gehad en dat was het belangrijkste, naast dat het coronaproof kon gebeuren.”

Een meerwaarde zijn voor de jongeren in de samenleving

Haar inzet voor de KSA Ten Rode speelde mee bij haar nominatie voor de Krak van Oostkamp. Haar gedrevenheid en sociale inzet voor de jeugd in Oostkamp, en dit reeds op jonge leeftijd is een voorbeeld voor velen. “ Ik was verrast toen ik te horen kreeg dat ik genomineerd was. De jeugdbewegingen in Oostkamp hebben dan massaal hun leden warm gemaakt om te stemmen, maar ook binnen de familie kreeg ik veel steun bij deze actie van de krant. Ondanks de vele positieve reacties die ik kreeg op mijn nominatie ben ik er altijd van uitgegaan dat Petra Couffez en haar teamleden, die toch meer dan 42.000 mondmaskers maakten, meer kans had om de nominatie te verzilveren. Toen in korte tijd geleden het goede nieuws kreeg, was ik totaal overdonderd. Ik was aan het studeren voor de komende examenperiode en kon op dat moment mijn vreugde met niemand delen. Ik heb het dan via WhatsApp-groep aan ons gezin verteld want ik moest het aan iemand kwijt.”

Facebookpost

Als we Hannah een Facebookpost voorlezen die gepost werd kort na de bekendmaking van de vijf genomineerden waarin wordt gezegd dat de echte Kraks eigenlijk de kinderen en de jeugd zijn en dat Hannah gezien wordt als de vertegenwoordiger voor deze leeftijdsgroep is ze het daarmee volledig eens. “Ik zie mezelf niet enige winnaar want zonder al de rest, zonder de kinderen zou ik me niet kunnen ontplooien tot wat ik nu geworden ben. Ik heb ook altijd een sterke ploeg rond mij, zowel in de jeugdraad als in de KSA. Zij verdienen de trofee van Krak evenveel als ikzelf. Ik draag dan ook de trofee op aan iedereen die met jongeren samenwerkt in Oostkamp.”

Toekomst

“In eerste instantie hoop ik dat ik mag afstuderen in juni en dat we verlost worden van het coronavirus. Ik zou ook graag ergens aan de slag gaan als teamleider waar ik activiteiten kan bedenken en mee helpen uitwerken, maar dat zijn toekomstplannen voor binnen zes maand. Ik doe nu ervaring op binnen het dagelijks bestuur van de jeugdraad maar ik koester ik geen politieke ambities. Daarvoor moet je je mening voor jezelf kunnen houden en ik zeg wat me van het hart moet en kan geen nee zeggen. In de politiek zou ik met mijn kop tegen een muur lopen.” (Geert Stubbe)

Is het moeilijk om de studies te combineren met de KSA Ten Rode?

“Ik probeer een goed evenwicht te vinden zoals nu tijdens de blokperiode. Ik concentreer me in deze periode bijna voor de 100 procent op mijn examens zonder de KSA uit het oog te verliezen. Buiten de examenperiode gaat wel al mijn vrije tijd naar de jeugdbeweging en de jeugdraad.”

Hoe belangrijk is het sociaal engagement voor jou?

“Ik ben sinds het tweede leerjaar aangesloten bij de KSA en ben langzaam doorgegroeid naar de leidinggevende ploeg. Toen de vraag kwam of ik het zag zitten om de taak van hoofdleidster op me te nemen, heb ik niet getwijfeld. Dit engagement ben ik aangegaan zowel om een meerwaarde te zijn voor de jongeren in de samenleving.”

Je zetelt ook in de jeugdraad van de gemeente, wat hoop je daar te bereiken?

“Dit is de plaats bij uitstek om ook andere jeugdbewegingen en zelfs de jongeren die nergens zijn aangesloten te bereiken en mee te werken aan een positieve uitstraling van de Oostkampse jeugd.”

Hannah Van Eenoo

Privé

Hannah is de dochter van Herman en Martine van Eenoo – Van Acker. Ze heeft twee broers Joren (27) en Wieter (18). Ze woont samen met haar ouders en haar broer Wieter in Moerbrugge. Ze heeft een relatie met Niels Lammertyn uit Ruddervoorde die ze leerde kennen binnen de KSA.

Loopbaan

Studente in het laatste jaar Master Sociaal werk aan de Universiteit Gent, hoofdleidster KSA Ten Rode en lid van het dagelijks bestuur van de jeugdraad Oostkamp.

Vrije tijd

Bijna alle vrije tijd besteedt Hannah aan de KSA Ten Rode. In coronatijd heeft ze wel de skeelers terug aangebonden. Ze houdt ook van uitgaan, meestal in KSA-verband en in het verleden ging ze graag babysitten.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.