Krak Frans Vervaeke : “Extra motivatie om nog vele jaren door te gaan”

Frans Vervaeke is trots op de onderscheiding.©BR1 BRU
Frans Vervaeke is trots op de onderscheiding.©BR1 BRU
Redactie KW

Wie Frans Vervaeke (72) thuis wenst aan te treffen maakt best vooraf een afspraak, gezien zijn bomvolle agenda. Na het ontbijt rept de kersverse Krak van Kuurne zich meteen richting Kortrijkstraat waar hij de kinderen helpt oversteken als gemachtigd opzichter aan de schoolpoort van de VLS.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Maar Frans stelt zich ook nog op vele andere vlakken als vrijwilliger ten dienste van de gemeenschap. Zo is hij ook nog actief binnen de voedselbank, de Hallebedevaart, 11.11.11, broederlijk delen, de vriendenkring van de H.Familie en het Leiehoekcomité en als of dit nog niet genoeg is, is hij dan ook nog voorzitter van tafeltennis TTC Kuurne, misdienaar en kerkbewaarder. Met andere woorden een actieve duizendpoot die helpt waar hij kan. Deze belangloze inzet is duidelijk ook onze lezers niet ontgaan, wat Frans de titel van Krak van Kuurne oplevert.

“Ik had nooit durven dromen dat ik de Krak van de gemeente zou worden dit jaar!”, opent een heel tevreden laureaat. “Toen ik vernam dat ik genomineerd was dacht ik, leuk maar de Krak worden, dat zal wel niet, gezien ik ook een vijftal jaar terug reeds op een tweede plaats was gestrand. Nadat ik vorig jaar de erkentelijkheidstrofee mocht ontvangen, is dit meteen het tweede schouderklopje dat ik krijg voor mijn vrijwilligerswerk. Ik ben alvast vereerd Krak te mogen zijn, wat mij extra motiveert om nog vele jaren verder te doen zoals ik nu bezig ben.”

Niet stilzitten

Voor heel wat inwoners is Frans dan ook geen onbekende, gezien zijn frequente aanwezigheid binnen het verenigingsleven. “Stilzitten staat niet in mijn woordenboek”, gaat Frans verder, “In dat opzicht was 2020 een rampjaar. Het verenigingsleven viel midden maart stil en heel wat opdrachten zag ik zo wegvallen. Enkel mijn dagelijkse afspraak als gemachtigd opzichter aan de schoolpoort bleef verder lopen. Ook in de voedselbank kon ik verder beperkt aan de slag. Maar veel tijd om te luieren in mijn zetel was er niet, gezien ik van de gelegenheid gebruik heb gemaakt om op de bovenverdieping van mijn woning alle slaapkamers op te knappen. Naast een likje verf aanbrengen, zorgde ik er ook voor dat de vier slaapkamers werden voorzien van laminaat. Hoewel ik heel tevreden ben dat ik deze werkzaamheden kon uitvoeren, mis ik toch de veertiendaagse wandelingen met de vriendenkring van WZC H. Familie op donderdag. Een ander gemis vorig jaar was de jaarlijkse familietrip met heel het gezin die door corona helaas niet kon plaatsvinden. Ook de uitstapjes waar ik zo naar toe leef met mijn echtgenote waren er helaas niet bij.”

Ik sta paraat om te helpen in het vaccinatiecentrum

“Ik stel wel vast dat van zodra de eerste lockdown inging er meer kaarsen werden gebrand in de kerk en tot op heden is dat nog steeds het geval. Ik ben alvast blij dat ik deze stap heb gezet toen ik met brugpensioen ben gegaan en op deze manier dagelijks mijn steentje aan de maatschappij kan bijdragen.”

Naast het feit dat Frans Krak van de gemeente is geworden, staat hem dit jaar nog meer feestvreugde te wachten gezien hij en zijn echtgenote vijftig jaar gehuwd zijn. Frans hoopt alvast dat de coronamaatregelen tegen die tijd worden afgebouwd zodat hij dit moment samen met de familie kan vieren. (BRU)

Hoe kijk jij aan tegen 2021?

“Normaal zou 2021 een feestjaar voor mijn gezin moeten worden, gezien ik 50 jaar getrouwd ben met mijn echtgenote Nicole Deroo. Maar het is nog steeds koffiedik kijken of dit feest zal kunnen plaatsvinden op de geplande datum. Ik hoop alvast dat 2021 het jaar mag worden dat corona uit onze maatschappij verdwijnt. Zelf sta ik te popelen om het coronavaccin te krijgen en eigenlijk zou ik het ook wel zien zitten om tijdens deze vaccinatiecampagne als vrijwilliger een of andere taak op mij te nemen.”

Zou jouw echtgenote je niet liever wat meer thuis hebben?

“Ik ben thuis als dat van mij verwacht wordt, gezien ik als vrijwilliger zelf kan bepalen wanneer ik prestaties lever. Ook Nicole is een bezige bij en staat altijd klaar voor onze kleinkinderen indien dit nodig is.”

Hoe lang wil je nog doorgaan met vrijwilligerswerk?

”Dagelijks sta ik om 6.30 uur op, om mij belangeloos ten dienste te stellen van de maatschappij, iets wat meer mensen die op pensioen gaan, zouden moeten doen. Aan stoppen denk ik alvast nog niet, ik wil doorgaan zolang mijn gezondheid het toelaat.”

Frans Vervaeke

Privé

Frans Vervaeke (72) woont in de Beemdenlaan en is dit jaar 50 jaar gehuwd met Nicole Deroo. Daarnaast is hij ook vader van Heidi, Bart en An, die ondertussen reeds zorgden voor zeven achterkleinkinderen.

Loopbaan

Frans werkte 39 jaar bij de firma Bekaert in Zwevegem. Toen hij op 55-jarige leeftijd op brugpensioen ging, wilde hij zich nuttig maken en koos ervoor om de tijd die was vrijgekomen in te vullen met vrijwilligerswerk.

Vrije tijd

Frans is voorzitter van tafeltennisclub TTC Kuurne. Daarnaast wandelt, fietst en klust hij graag in eigen huis en bij zijn kinderen. Ook een uitstapje meepikken, slaat hij nooit af.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.