Krak Carmen Lahaye : “Meer dan 11.000 euro voor twee goede doelen”

Carmen Lahaye met echtgenoot Sven Jamoul en zoontje Maxim.©FODI FODI
Carmen Lahaye met echtgenoot Sven Jamoul en zoontje Maxim.©FODI FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

In december 2019 werd er bij Carmen Lahaye lymfeklierkanker, type Hodgkin, vastgesteld. In juli 2020 kreeg ze het goede nieuws dat de kanker verdwenen was, maar dat het herstel nog maanden zou duren. Carmen was zo dankbaar dat ze besloot om sleutelhangers te verkopen voor Kom Op Tegen Kanker. In november gaf ze een vette cheque af aan twee goede doelen en dat maakt van haar de Krak van Ingelmunster.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De nominatie voor ‘Krak van Ingelmunster’ heeft ze te danken aan haar man Sven, die een mooie mail stuurde naar de hoofdredactie, waarin hij vertelde over haar medische lijdensweg en hoe zijn vrouw daarmee omging. “Ik had nooit gedacht ik zou winnen. Na zo’n hels jaar is de cirkel nu wel rond met die mooie erkenning”, geeft Carmen toe. “Het voorbije jaar was op medisch en familiaal vlak wel heel lastig.”

In mei 2019 begon het voor Carmen met pijn aan haar schouder, borststreek en in de bovenrug. “Ik dacht dat het kwam omdat ik mijn zoontje vaak optilde. Misschien lag het aan mijn zithouding aan mijn bureau op mijn werk? Ik schonk er dus niet meteen aandacht aan, maar enkele maanden later was die pijn niet meer draaglijk. Ik kon er zelfs niet meer van slapen. Na contact met de huisarts trok ik naar het ziekenhuis. In december 2019 stelden de specialisten in het AZ Delta in Roeselare vast dat ik lymfeklierkanker, type Hodgkin, had. Dat was even slikken”, zucht Carmen, die zes maanden chemotherapie kreeg. “Mijn laatste chemo dateert van 9 juni. Kort erna vernam ik dat de kanker verdwenen was. De kanker kan nog binnen twee jaar terugkeren, maar de kans is maar 5 %. Mijn chemo sloeg gelukkig direct aan. In september begon ik met de revalidatie. In februari begin ik weer te werken.”

Sleutelhangers

Carmen is heel dankbaar voor alle steun die ze kreeg. “De coronaperiode was een heel zware periode. Ik zat in preventieve quarantaine, samen met mijn zoontje. Ik mocht niet buiten op doktersbevel. Heel wat mensen kwamen spontaan een bemoedigend kaartje in onze brievenbus steken of er stond iets aan de voordeur. Ik blijf daar zo dankbaar voor. Ik besloot ook iets te doen voor Kom op tegen Kanker. De Warmste Week 2020 ging echter niet door, maar ik deed wel een eigen actie. Ik verkocht sleutelhangers. In november kon ik mijn actie afsluiten. Ik verkocht maar liefst 1.500 sleutelhangers en kon meer dan 11.000 euro verdelen over twee goede doelen. Ik ben als mens veranderd. Ik relativeer bepaalde dingen. Schrik voor herval heb ik uiteraard, maar ik denk daar niet veel aan. Ik kan evengoed door een ongeval iets tegenkomen.”

Ik vond al twaalf nieuwe bloeddonoren

Carmen won deze titel met een ruime voorsprong. Maakte ze veel reclame? “Via mijn blog op Facebook ‘Mijn weg tegen de kleine reus’ vroeg ik om op mij te stemmen. Ik merkte wel dat mijn oproep spontaan werd gedeeld. Maar of die mensen dan een stem uitbrengen, weet je niet, hé. Ook mijn man maakte reclame op zijn sociale media. Zijn roots liggen in Limburg. Door zijn familie zitten er wellicht dus ook Limburgse stemmen bij.”

Had je de nominatie én de titel van Krak verwacht?

“Iedere Krak had een verschillend, maar mooi verhaal. Ik zag mijn Krak-collega Lorenzo Beliën regelmatig verschijnen via sociale media. Hij heeft een grote achterban bij het voetbal. ’t Kon evengoed Lorenzo zijn geweest.”

Doet de titel van ‘Krak van je gemeente’ je deugd?

“En of! De nominatie was al een hele grote eer, maar effectief de Krak van 2020 worden – na het zwaarste jaar uit ons leven – is een mooie kers op de taart. Het is een mooie erkenning na de 10.500 euro, die ik inzamelde voor Kom Op Tegen Kanker en de 500 euro voor LVV (Lymfklierkanker Vereniging Vlaanderen).”

Zet je je in 2021 nog in voor het goede doel?

“De microbe om iets te doen voor een goed doel heeft mij te pakken gekregen, omdat ik er zoveel voldoening heb uitgehaald. Ik benbezig aan een nieuw project. Door mijn chemobehandeling mag ik geen bloed meer doneren. Tijdens mijn behandeling zag ik dat heel wat kankerpatiënten ook bloedtransfusies nodig hebben. Daarom heb ik via mijn facebookblog ‘Mijn weg tegen de kleine reus’ een oproep gelanceerd om in mijn plaats bloed te doneren. Ik vond al 12 mensen die hebben bevestigd en/of hun afspraak vastgelegd.”

Carmen Lahaye

PRIVE

Carmen (34) woont in de Doelstraat 108 nabij de Hazekapel. In 2016 stapte ze in het huwelijksbootje met Sven Jamoul, afkomstig uit Sint-Truiden. In mei wordt zoontje Maxim drie jaar.

LOOPBAAN

Sinds 2010 is Carmen werkzaam bij het uitzendkantoor Forum Jobs in Tielt. Ze is al enkele jaren administratief verantwoordelijke.

VRIJE TIJD

Al haar vrije tijd gaat naar haar zoontje Maxim. Daarvan kunnen Carmen en haar man echt genieten. In de zomer gaan ze fietsen en maken ze eveneens uitstapjes. Sinds kort is haar concentratie opnieuw beter en spreekt ook een boek lezen haar opnieuw aan.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.