Krak Auke Theuninck : “Vroeger heel vaak gelopen tegen Koen Naert”

Auke Theuninck en Shari Vandenabeele met hun dochtertjes Livia en Lili.©GINO COGHE Gino Coghe
Auke Theuninck en Shari Vandenabeele met hun dochtertjes Livia en Lili.©GINO COGHE Gino Coghe
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Sportman Auke Theuninck uit Zarren is de Krak van Kortemark 2020. Auke werd vorig jaar ook verkozen tot Sportman van Kortemark 2019 nadat hij West-Vlaams kampioen en derde op het Vlaams Kampioenschap Cyclocross werd, en West-Vlaams kampioen mountainbiken.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“Ik herinner me dat ik al op heel jonge leeftijd met mijn fietsje kon rijden”, gaat Auke Theuninck van start. “Vanaf de leeftijd van 6 7 jaar was ik aangesloten bij atletiekclub MACW Diksmuide en deed er tot mijn 15de aan competitie. Op wedstrijden was Koen Naert, nu Europees kampioen marathon en olympiër, heel dikwijls mijn concurrent. We wonnen elk om beurt van elkaar. Maar door almaar terugkomende scheenbeenblessures geraakte ik op de sukkel en verloor uiteindelijk de moed.”

“Mijn vader was vroeger amateur-motorcrosser en samen met atletiek was ik ook met quadrijden begonnen. Eerst reed ik nog regionale wedstrijden, maar vanaf mijn 18de ook internationale. In 2012 werd ik met het Belgisch team geselecteerd en behaalden we brons op het Europees kampioenschap, mijn chicste overwinning”, blikt Auke terug.

Ook grootvader Freddy Theuninck, die een fietswinkel uitbaatte in Zarren en in de jaren 50 een niet onverdienstelijk wielrenner was bij de liefhebbers, beïnvloedde de sportieve keuzes van Auke. “Hij pushte me wel een beetje voor het wielrennen, maar ik reed liever quad”, vertelt Auke.

Op zijn 18de ging Auke LO/bewegingsrecreatie met optie fitness studeren. Daarna haalde hij ook nog een diploma personal training. “Ik dacht niet direct aan leerkracht LO, ik zag mezelf eerder aan de slag bij een sportdienst of zo”, glimlacht Auke.

Re-Fit in bijberoep

Uiteindelijk stapte Auke toch in het onderwijs en startte hij zes jaar geleden in bijberoep met Re-Fit, waar hij aan jong en minder jong spinninglessen en personal training geeft. “Ondertussen woonde ik samen met Shari. Als beginnende zelfstandige besloot ik toch wat voorzichtiger te zijn en werd de quad geruild voor een fiets”, gaat Auke verder.

“Fietsen in de natuur, in het zonnetje… Er bestaat niets mooier. Voor mij het is het een uitlaatklep. Bij mountainbiken gaat het mij vooral om het offroadaspect. Ik rijd bij Houtland Westkust, een club uit Leke. Vroeger reed ik zo’n tien uur per week, maar door mijn gezin beperkt zich dat nu tot zo’n zes uur per week.”

Ik stop al zelf mijn vuile fietsplunje in de wasmachine

“Ik heb Re-Fit ook eventjes in hoofdberoep gerund, maar op een gegeven moment kreeg ik vaste uren aangeboden op school en ben ik Re-Fit opnieuw gaan runnen in bijberoep. Dat zorgde ervoor dat er heel wat druk is weggevallen. In het verleden demonstreerde ik spinning op de avondmarkt ter gelegenheid van de kermis, en stelde ik mijn spinningfietsen gratis ter beschikking voor sessies ten voordele van Kortemark Komt op tegen Kanker. Dat levert je toch wat naambekendheid op.”

“En toen kwam corona en moest mijn zaak dicht. Ik kwam toen op het idee om mijn 22 fietsen te verhuren en online lessen te geven. Zelfs de VRT heeft er toen een item aan gewijd. Ondertussen zijn nog fitnesszaken op die kar gesprongen, maar ik was toch de eerste”, lacht Auke.

Ben je de enige sportieveling in huis?

“Nee, Shari tennist bij TC Kortemark. Ze is ook leerkracht LO van opleiding, maar geeft nu les in het lager onderwijs, in combinatie met studies lagere normaalschool via afstandsonderwijs.”

Wat doe je trouwens in je schaarse vrij tijd?

“Sporten! Naast mountainbiken probeer ik nog een à twee keer per week te lopen. Ik ben ook lid van enkele verenigingen, waar ik ook wat reclame heb gemaakt voor de Krakverkiezing (lacht). Zo organiseren we elk jaar in december met de Mollecross een cyclocross en op Pinkstermaandag houden we in de wijk een MTB streetrace. De rest van mijn vrije tijd gaat helemaal naar mijn twee dochtertjes.”

Als ik zeg cyclocross en mountainbiken, denk ik vooral aan modderduivels! Wie wast dat vuile plunje bij jullie thuis?

“Shari. Maar ik poets mijn fiets, heel traditioneel ja (lacht). Maar het is al verbeterd: intussen steek ik toch al zelf mijn koerskledij in de wasmachine!”

Auke Theuninck

Privé

Auke Theuninck (31), afkomstig uit Werken, woont met Shari Vandenabeele en dochtertjes Livia (3,5) en Lili (2) in de Koordhoekstraat in Zarren.

Loopbaan

Internaatsopvoeder en leerkracht LO in het Atheneum Diksmuide. Zes jaar geleden in bijberoep gestart met Re-Fit, waar je naast spinning ook terechtkan voor personal training. Door de coronacrisis verhuurt Auke nu zijn 22 spinningfietsen en geeft – met succes – online lessen.

Vrije tijd

Voornamelijk fietsen: in 2019 West-Vlaams kampioen, derde op het Vlaams Kampioenschap Cyclocross, en West-Vlaams kampioen mountainbiken. Nu de wedstrijden op een laag pitje staan, momenteel enkel nog recreatief mountainbiken.

Bekijk de video’s en verhalen van alle Kraks 2020 op www.kw.be/proficiat

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.