Kortrijks Lions en Leo’s Clubs brouwen eigen gin voor De Warmste Week

Donderdag werd de nieuwe gin 1302 voorgesteld. De opbrengst gaat naar vijf lokale projecten. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Lions Kortrijk, Lions Kortrijk Leie, Lions Kortrijk Mercurius, de damesclub Lions Kortrijk Buda en Leo Club Kortrijk sloegen de handen in elkaar voor een project voor De Warmste Week. Samen creëerden ze een exclusieve nieuwe gin ‘1302’. De clubs hopen op een opbrengst van 50.000 euro.

Het is de eerste keer dat de vier Kortrijkse Lions en de jeugdige Leo’s samen een project opzetten. Zij bottelden 2.000 flessen ‘1302’ gin die ze naar aanleiding van de Warmste Week voor vijf goede willen verkopen. “Het idee ontstond tijdens een ontmoeting met de vier Lion Clubs en de Lions jongerenclub Leo’s. Samen goed voor 200 enthousiaste leden. Voor een actie als De Warmste Week kunnen we niet aan de zijlijn blijven staan“, zegt voorzitter Jean-Marie Dejonghe. “We hebben elk onze eigen geschiedenis, karakter en specifieke goede doelen, maar onze sociale doelstelling is dezelfde: mensen en kansarmen helpen en ondersteunen.”

Eenmalig 2.000 flessen

De ‘1302’ gin is een premium papavergin met een zachte gewaarwording van irisbloem die overgaat naar frisse citrusvruchten. De gin bezit volgens de makers een zeer divers smaakprofiel met een hele aangename afdronk. “Dit uniek collector’s item is beperkt beschikbaar. Er zijn eenmalig 2.000 flessen gebotteld, daarna niet meer. De flessen zijn genummerd”, duidt Hans Carein. “Elke fles kost 40 euro en na aftrek van de aankoop gin, taksen, btw en verpakking voorzien we een minimum eindsom van 50.000 euro te kunnen bereiken.”

Met de opbrengst worden vijf projecten uit de regio ondersteund: vzw Ontrafel, een expertise- en begeleidingscentrum voor kinderen, jongeren en hun gezinnen. Zij gaan samen op weg met verlies, rouw, emotionele pijn, trauma en groeiprocessen; vzw Jongerenatelier die jongeren uit het deeltijds onderwijs werkervaring aanbiedt; Kompas, een opvangcentrum voor personen met problemen door het gebruik van illegale drugs; vzw De Katrol, een studie- en opvoedingsondersteuning aan huis bij kwetsbare gezinnen en vzw De Kier, een vereniging die kansarmoede bestrijdt.

De flessen worden niet alleen onder de 200 Lions/Leo’s verdeeld maar ook verschillende acties moeten bijdragen om het doel te bereiken: op 27 november De Warmste Tafel in K in Kortrijk, op 1 december een ontbijt en aperitiefevenement met de Sint, op 14 december een aperitief tijdens het Ironing event in het warmste pand in K in Kortrijk en deelname aan Taste of Charity van Lions Kortrijk Leie.