De grootste slachtoffers van corona zijn de organisatoren van jeugdwedstrijden

Een beeld uit het voorbije wielerseizoen op de weg bij de jeugd: sprintende renners en langs de kant supporters met mondmasker. (foto Gino Coghe)©GINO COGHE Foto Coghe
Een beeld uit het voorbije wielerseizoen op de weg bij de jeugd: sprintende renners en langs de kant supporters met mondmasker. (foto Gino Coghe)©GINO COGHE Foto Coghe
Tom Vandenbussche

Amper koers voor onze jeugd, dat was het wielerseizoen 2020. Intussen zijn we december, komen ook de jonge crossers niet aan de bak en is van groepstrainingen als voorbereiding op het wegseizoen al zeker geen sprake.

Rest de vraag: is er beterschap op komst? Geen kat die het gelooft. Op dit moment heerst vooral heel veel onduidelijkheid. Begint het seizoen in februari? Hoeveel organisatoren haken af? Hoeveel wedstrijden blijven er over? Raken jeugdclubs nog aan voldoende sponsoring? Hoeveel rennertjes hangen de fiets aan de haak? Kortom: veel vragen, geen antwoorden.

En toch. We legden ons oor te luister bij een aantal mensen uit het West-Vlaamse jeugdwielrennen en kregen positieve signalen te horen. Tijdens de eerste lockdown was fietsen een van de weinige sporten die wel kon beoefend worden. Dat hebben meerdere clubs gemerkt. Wielerteam Ieper en KVC Noordzeemeeuw kennen een kleine daling op vlak van aantal leden, maar bij de Jonge Renners Roeselare, dat al 99 renners telt, houden ze een dezer dagen zelfs een inschrijvingsstop. Ook CT Houtland-Westkust, Molenspurters Meulebeke en Be Okay-Gaverzicht doen het prima, al vreest men dat de tweede lockdown renners zal doen afhaken.

Corona lijkt ook weinig invloed op de sponsoring voor jeugdclubs te hebben. Bij Be Okay-Gaverzicht lopen de contracten met de belangrijkste sponsors tot eind 2021. Bij Noordzeemeeuw wordt met contracten voor twee jaar gewerkt en ook in Ieper bleven de meeste sponsors, vaak in de voeding actief, aan boord. Hetzelfde geluid bij Houtland-Westkust en de Molenspurters: geld is anno 2021 geen probleem. Uitzondering op de regel blijken de Jonge Renners Roeselare. Daar zal de inkomstendaling van zo’n 10.000 euro via een beperkter kledijpakket en geen belettering op de auto’s gecompenseerd worden. Aan hun gereputeerde jeugdopleiding wordt niet geraakt – het jeugdwielrennen zal in regio Roeselare dus razend populair blijven.

De grootste wielerslachtoffers van corona? Dat zijn overduidelijk de organisatoren, die voor hun sponsoring van lokale handelaars afhankelijk zijn. Ook al diende het merendeel al een nieuwe aanvraag voor zijn koers in. Zegt een stem uit het West-Vlaamse jeugdwielrennen: “Ik vrees dat er ook in de koers een precorona en een postcorona zal zijn, net zoals men vroeger sprak van de periode voor de oorlog en de periode na de oorlog.”

Reageer? tom.vandenbussche@kw.be