Wielerjeugdhappening Deerlijk: “Ideaal om jeugd liefde voor de fiets te laten ontdekken”

Thomas Debrabandere, ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen voor juniores, volgde in 2015 Walter Coucke op als voorzitter van KSV Deerlijk. (foto GJZ)
Tom Vandenbussche

Als straks het licht op groen wordt gezet, staat het vast dat KSV Deerlijk op zondag 13 september zijn koers voor miniemen en aspiranten zal laten plaatsvinden. “Desnoods gaan we daarvoor onze oorlogskas gebruiken”, benadrukt voorzitter Thomas Debrabandere.

“We zijn met het bestuur overeengekomen om, als er gekoerst mag worden, zeker te organiseren”, opent Debrabandere, die al enkele jaren in het Oost-Vlaamse Gavere woont. “Meer zelfs, ik maak daar een statement van. Zeker in deze periode willen we er alles aan doen om onze jeugd te laten koersen. Ook als dat financieel moeilijk wordt. Desnoods gaan we onze oorlogskas gebruiken. We hebben een aantal goeie jaren achter de rug. Voor dit mindere 2020 zullen we het zeker niet laten. We zijn dit de wielersport verschuldigd.”

Nieuwe rennertjes

Debrabandere beklemtoont dat hij in de organisatie van een koers voor aspiranten en miniemen heel veel opportuniteiten ziet. “Tijdens deze crisis zie ik veel jonge gasten de fiets opkruipen. Het is aan ons om op onze wielerjeugdhappening in te zetten op niet-aangesloten rennertjes en hen de liefde voor de fiets te laten ontdekken. Natuurlijk zijn die wedstrijden belangrijk, maar nog belangrijker is dat we die dag nieuwe renners vinden.”

KSV Deerlijk wil van 13 september ook een familiegebeuren maken. “Fietsen is een familiesport geworden. Daarom zullen we die dag ook een recreatieve wedstrijden voor de ouders van de deelnemende kinderen voorzien. Dat is iets nieuws, maar we voelen dat er vanuit onze eigen leden veel interesse voor is. We zien dat ouders hun kinderen met de fiets naar de groepstrainingen brengen en erna samen een toer maken.”