Ingrid Verhelst (64), Krak van Kortrijk en deelneemster ‘Restaurant Misverstand’, kiest voor euthanasie

Ingrid Verhelst, samen met buddy en vriendin Marieke Wolfcarius en dochter Maaike Rigole. © MD
Redactie KW

Ingrid Verhelst (64) uit Kortrijk probeerde de laatste jaren nog alles mee te pikken ondanks haar jongdementie, van indoorskydiven tot meewerken aan het tv-programma ‘Restaurant Misverstand’. Dit jaar werd ze zelfs nog benoemd tot Krak van Kortrijk. Nu besluit Ingrid om een punt achter haar verhaal te zetten, haar keuze voor euthanasie ligt vast. Dat vertelt ze in Dag Allemaal.

Ingrid Verhelst (64) heeft haar keuze gemaakt om later deze week zelf een punt achter haar leven te zetten met euthanasie. Acht jaar geleden kreeg Ingrid te horen dat ze jongdementie heeft en een jaar later verloor ze haar man aan slokdarmkanker.

Levensgenieter

De afgelopen jaren waren voor Ingrid zeker niet gemakkelijk, maar ze probeerde alles uit het leven te halen. “Geniet van het leven, dat is altijd mijn motto geweest”, vertelt ze in Dag Allemaal. Vorig jaar zat Ingrid nog midden in de opnames van het derde seizoen van ‘Restaurant Misverstand’, dat nu uitgezonden wordt. Samen met 7 andere personen met jongdementie, Dieter Coppens en chef Seppe Nobels, runt ze een horecazaak aan de kust.

“Ik ben blij dat ik het thema van jongdementie mee bespreekbaar heb gemaakt”

“Ik ben blij dat ik het thema van jongdementie mee bespreekbaar heb gemaakt’, glundert ze. Door haar positieve ingesteldheid werd Ingrid bovendien ambassadeur van Het Ventiel. Die vzw organiseert activiteiten voor personen met jongdementie en zoekt buddy’s die hen bijstaan.

Euthanasie

Haar keuze voor euthanasie stond al even vast. In 2018 stelde ze al een wilsverklaring op. Maar die telt niet bij vergevorderde dementie. Daarom dat ze nu al de keuze maakte. “Het is te vroeg, maar ik wil het niet blijven uitstellen tot het niet meer mag of kan. Ik heb een datum en ik blijf er bij. Als ik langer wacht, heb ik misschien mijn lot niet meer in eigen handen.”

En dat omdat de wetgeving over euthanasie zo streng is. “Je kan alleen euthanasie krijgen als je wilsbekwaam en bij bewustzijn bent en je je in een medische uitzichtloze situatie bevindt, ondraaglijk lijdt onder de ziekte en de vraag om euthanasie meermaals stelt”, zegt Freya Van den Bossche (48) van Vooruit. “Je kan euthanasie vastleggen in een wilsverklaring voor als je in een onomkeerbare coma terecht komt, maar dat geldt niet voor vergevorderde dementie of een hersenletsel door een verkeersongeluk.”

“Je kan euthanasie vastleggen in een wilsverklaring, maar dat geldt niet voor vergevorderde dementie en dat willen we aanpakken”

“En Ingrid is zeker niet alleen”, gaat Van den Bossche verder. “Er zijn mensen met dementie die iedere week naar de dokter gaan om er nog een week bij te krijgen. Ze hebben constant stress dat ze hun recht op euthanasie zullen missen en dat gebeurt ook in bepaalde gevallen. Wij kunnen die onzekerheid weggeven en zorgen voor het recht om zelf te kiezen. Wij willen wel een mogelijkheid voorzien in de wet om dat recht op euthanasie vooraf vast te leggen. Een menswaardige wetgeving, meer vragen we niet.”

Moeilijk afscheid

Nu is het eindelijk definitief. “In 2024 neem ik afscheid van het prachtige leven”, vertelde ze in januari nog bij de Krant van West-Vlaanderen. “Sinds de bevestiging van mijn euthanasie kan ik weer van elke dag genieten met volle teugen. Ik heb altijd een druk op mijn hoofd en dat is sinds kort verergerd. Het neemt veel levenskwaliteit van me af. Uit liefde voor mijn kinderen kies ik ervoor om de ziekte niet verder te laten komen. Ik weet dat het voor hen moeilijk is, omdat ze nog zo jong zijn en zeker met de kleinkindjes, maar ik wil op een mooie manier afscheid nemen.”

“Uit liefde voor mijn kinderen kies ik ervoor om de ziekte niet verder te laten komen”

Begin februari trok Ingrid nog met vriendinnen op reis naar Portugal. Ze hield ook al een feestje om iedereen te bedanken die haar gesteund heeft in de voorbije zeven jaren. “Wees niet verdrietig en laat mijn afscheid een feest worden, een viering van het leven aan de begin van de lente”, besluit Ingrid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier