Dieter Coppens opent ‘Restaurant misverstand’ in Oostende

Dieter Coppens opent gedurende 7 weken Restaurant Misverstand Oostende, een restaurant waar alle medewerkers een vorm van dementie hebben, zoals de ziekte van Alzheimer. © © VRT
Bert Vanden Berghe

Voor het derde seizoen zwaait Restaurant misverstand de deuren open in de badstad Oostende. Dieter Coppens neemt opnieuw acht mensen met jongdementie onder de arm voor een onvergetelijke ervaring, waaronder twee West-Vlamingen.

De groep strijkt neer op een prachtige locatie, namelijk die van Brassi Grand Café aan het Kursaal in Oostende, met een mooi terras op de zeedijk.

De acht nieuwe medewerkers zullen deze keer niet alleen samenwerken in het restaurant, ze gaan tijdens hun werkweek ook echt samenleven. Dieter en de medewerkers verblijven hiervoor op een unieke en idyllische locatie in de nabijheid van het restaurant. Hier kunnen ze samen ontspannen en genieten van een vakantiesfeer. Ze delen hun ervaringen, spreken samen over hun verdriet maar er is ook veel humor, onderling begrip en vriendschap.

Het nieuwe seizoen staat dus volledig in het teken van de onderlinge beleving van de lotgenoten en hun persoonlijke evoluties; zowel in als buiten het restaurant. De acht medewerkers en hun families vertellen openhartig over hoe zij met de diagnose omgaan en wat de gevolgen voor hen waren. Zo zijn ze door hun ziekte vaak verplicht moeten stoppen met werken, vallen hobby’s en vrienden weg en krijgt vooral hun zelfvertrouwen een flinke deuk. Met hun deelname aan Restaurant misverstand willen de medewerkers tonen wat ze wel nog kunnen na hun diagnose. Twee van hen zijn van West-Vlaanderen afkomstig.

Lieve heeft een vorm van dementie waarbij ze de betekenis van woorden vergeet.
Lieve heeft een vorm van dementie waarbij ze de betekenis van woorden vergeet. © © VRT

Lieve (61) komt uit Wevelgem en is altijd LO- leerkracht geweest in het middelbaar onderwijs. Dat sportieve kantje zit er nog steeds in: wandelen, fietsen, tennissen en dansen, ze doet het dagelijks. Ze krijgt hierbij de steun van haar man en haar twee kinderen. Lieve heeft de diagnose van FTLD gekregen: frontotemporale lobale dementie. Deze vorm van jongdementie tast haar taal aan: ze vergeet de betekenis van heel wat woorden waardoor ze moeilijk gesprekken kan volgen. Met haar deelname aan Restaurant misverstand wil Lieve vooral bezig zijn, veel beweging hebben en zich nuttig maken.

Anne werkte als directiesecretaresse en zit nog maar in het begin van het aanvaardingsproces.
Anne werkte als directiesecretaresse en zit nog maar in het begin van het aanvaardingsproces. © © VRT

Anne (53) heeft twee dochters en woont samen met haar man Kurt in Kortrijk. Ze werkte bijna 25 jaar als directiesecretaresse. Ze stopte met werken omdat ze eerst dacht dat ze een burn-out had maar het bleek uiteindelijk de ziekte van Alzheimer te zijn. Een zware klap voor het hele gezin. Anne houdt van wandelen en de geluksmomentjes met haar vrienden en familie. Anne zit nog in een aanvaardingsproces en heeft nog geen contact met lotgenoten gehad. Ze hoopt dat Restaurant misverstand daarin een meerwaarde kan zijn.

Restaurant misverstand: vanaf 14 maart elke donderdag om 20.35 uur op VRT 1 en VRT MAX.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier