Hilde Wysselinck is de Krak van Ledegem: “Ik probeer een babbeltje te slaan met iederéén”

Hilde Wysselinck met partner Geert in haar café Bie Kasse. (foto Jan Stragier) © jan_stragier;Jan Stragier ©2023 Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

En de Krak van Ledegem is… de gewezen Krak van Moorslede. Hilde Wysselinck, uitbaatster van Bie Kasse, stapte vrij laat in de horeca, maar ze is er blijkbaar voor gemaakt: “Ik kan goed luisteren.” En ze helpt waar ze kan. Dat weten de mensen duidelijk te appreciëren.

Hilde Wysselinck werd in 2004 de uitbaatster van café De Kroon in Dadizele. Een twaalftal jaar lang gaf ze mee kleur aan het leven in het dorpscentrum.

“Maar na verloop van tijd stelde ik vast dat cafés, mede door het rookverbod, het minder begonnen te doen. Ik besloot ander werk te zoeken, maar eigenlijk kriebelde het al vlug om opnieuw café te doen.”

In 2018 opende Hilde café De Reisduif in Ledegem. Ze zou er een viertal jaar het landelijk gelegen café uitbaten. “Maar ik zat er wat weggestoken, en beschikte ook niet over een terras. Toen de coronacrisis uitbrak, beleefde ik een moeilijke periode.”

Hilde Wysselinck

Privé

Hilde werd geboren op 22 september 1960 in Izegem. Ze ging naar school in Roeselare en Ingelmunster. Hilde is de partner van Geert Coene, de moeder van Emma en David Dereuck, en de plusmoeder van Femke, Maaike en Bernd Coene. David, Emma en Femke hebben twee kinderen.

Loopbaan

Hilde is sinds 2004 cafébazin. Ze hield jarenlang café De Kroon in Dadizele open. Na een korte onderbreking startte ze in 2018 in café De Reisduif in Ledegem. In de zomer van 2022 begon ze café Bie Kasse, ook in Ledegem.

Vrije tijd

Hilde houdt van knutselen en decoratie, en ook wel van lekker uit eten gaan, maar toch vooral van haar kleinkinderen.

Nieuwe plannen

Maar in die moeilijkere jaren werden er nieuwe plannen gesmeed. Daarin werd ze erg gesteund door haar man Geert. Samen met hem toverde Hilde een leegstaand pand op de Plaats in Ledegem om tot een gezellige dorpscafé.

“We zijn hier begonnen in juni. Ondertussen is al duidelijk dat Bie Kasse een heel goede keuze is geweest. Zowel jong als oud komen hier over de vloer. Ook verenigingen vinden de weg naar ons café. Ik ben heel blij dat we die beslissing hebben genomen.”

Hilde is geen showmadam, eerder iemand die een luisterend oor heeft voor anderen. “Ik kan goed luisteren en probeer telkens met iedereen een babbeltje te slaan. Waar nodig, probeer ik te helpen. Ik geniet gewoon van het sociale. Daarom is café doen echt iets voor mij.”

Koken voor mannen

Inmiddels voelt Hilde zich al helemaal thuis in het centrum van Ledegem.

“Binnenkort starten we ook met een reeks evenementen. Zo plannen we verschillende optredens. Die gaan telkens gepaard met een etentje. En we organiseren ook een avond ‘koken voor mannen’. We hopen hier de komende jaren nog heel veel leuke momenten te beleven. ”

Hilde werd, toen ze nog café De Kroon in Dadizele uitbaatte, verkozen tot de krak van Moorslede. Zoveel jaar later doet ze dat huzarenstukje over in Ledegem, een gemeente waar ze nog vrij nieuw is.

“Dat ik in twee gemeenten de titel van Krak mag halen, doet me erg veel deugd. Het geeft me een goed gevoel dat mensen me, ongeacht waar ik achter de toog sta, appreciëren voor de manier waarop ik tegen hen doe.”

“Ik ben hier heel gelukkig”

Wat deed je voor je als cafébazin aan de slag ging?

“Tijdens mijn studies volgde ik snit en naai bij de Grauwe Zusters in Roeselare en in de naaischool in Ingelmunster. Nadien deed ik nog een cursus bedrijfsbeheer en patroontekenen. Ik heb een tweetal jaar een kledingwinkel in Wervik gerund en daarna tien jaar in de kledingzaak Ro-Time in Dadizele gewerkt. Daarnaast ging ik soms helpen, in onder andere café Den Biechtstoel in Dadizele. Toen is ook het idee ontstaan om zelf een café te beginnen.”

Bie Kasse is het derde café dat je uitbaat. Heb je nog plannen?

“Nee, Bie Kasse is mijn laatste plek. We zijn maandenlang bezig geweest met alles goed in te richten. Dankzij de eigenaar kunnen we hier aan de slag. De naam van het café is een ode aan hem en zijn vader. Ik voel me hier ondertussen ook thuis. Met de batjes maakten we direct een goede start. Ik ben hier heel gelukkig.”

Had je verwacht dat je Krak zou worden?

“Totaal niet. Ik ben zelf niet van Ledegem afkomstig en doe hier toch nog niet zolang café. Mijn man twijfelde ook. In het café heb ik aan de trouwe klanten wel altijd gevraagd of ze op mij wilden stemmen. Blijkbaar hebben er heel veel mensen op mij gestemd. Ik ben hen daar erg dankbaar voor.”

Lees meer over: