Heel Spiere-Helkijn komt samen om hartjes te haken tegen Parkinson

Alexia Aelvoet, Anne De Meester en Annick Kellner zetten de haakactie op poten. © JS
Redactie KW

De Warmste Week nadert met rasse schreden en dat hebben ze ook in Spiere-Helkijn geweten. De vrijetijdsdienst van de faciliteitengemeente zet vanaf maandag een actie op poten ten voordele van Parkili, een vereniging die zich inzet voor mensen met Parkinson.

Door Jan Steenhoudt

Het initiatief komt van Anne De Meester, Jill Bogaert en Alexia Aelvoet, alle drie medewerkers van de vrijetijdsdienst bij de gemeente. “Dit jaar wilden we met onze acties voor De Warmste Week de mensen met de ziekte van Parkinson ondersteunen. De vrijetijdsdienst zal alle acties coördineren. We vonden met Kris Lammens (50) een waardig gezicht voor de campagne. Kris is inwoner van Spiere-Helkijn en lijdt aan de ziekte van Parkinson.”

Kilimanjaro beklimmen

De Spierenaar kwam er in 2017 achter dat hij de ziekte van Parkinson had, en sindsdien zet hij zich voor allerhande acties in. Bovendien is hij ook niet te beroerd om uitleg te geven over de ziekte. “Velen hebben het moeilijk om over hun ziekte te praten, maar zo zal het onbegrip niet verdwijnen”, zegt Kris. “Als mensen mij soms over straat zien wandelen, menen ze dat ik dronken ben – terwijl ik helemaal niet drink!”

Kris bracht met Parkili de vereniging aan waarvoor er actie wordt gevoerd. “Parkili wil letterlijk bergen werk verzetten voor Parkinson-patiënten. Zij organiseren, begeleiden en sponsoren projecten rond drie B’s: Beweging, Begrip en Behandeling. In 2017 beklommen ze zo al de Kilimanjaro met patiënten die begeleid werden door kinesisten en psychologen. Het was hun eerste project, vandaar dat de vereniging ook Parkili heet.”

Lopen naar Kortrijk

“Voor mij valt het natuurlijk wat moeilijk om mee te doen met de haakactie zelf. Toch lever ik een fysieke bijdrage. Rond 21 december zal ik met het bijeengekregen bedrag, dat in de vorm van een cheque in mijn rugzak wordt gedeponeerd, al lopend de afstand tussen het gemeentehuis in Spiere en Kortrijk afleggen. Hoeveel de opbrengst uiteindelijk zal bedragen? Dat kan ik moeilijk inschatten. Ikzelf haalde op mijn eentje ooit 2.640 euro binnen, maar nu is het een hele gemeente die zijn schouders onder een actie zet. Ik hoop alleszins voldoende bijeen te krijgen, zodat ik geen mal figuur zal slaan.” (lacht)

Maandag 21 oktober gaat de actie echt van start. Om 19.30 uur zijn alle vrijwilligers welkom in de Loods in Spiere. Daar zal Annick Kellner, haakspecialiste en oudgediende bij het leger, instrueren hoe je van rode en witte wol een volwaardig hartje kan haken.

“Van kindsbeen af lag mijn hart bij het haken”, zegt Anninck. “Maar mijn hobby kwam op een laag pitje te staan door mijn militaire carrière. Nu ik gepensioneerd ben, heb ik er opnieuw tijd voor. Bovendien haal ik veel plezier uit het aanleren van haken. Zo heb ik als ‘haakoma’ van school De Polyglot in Spiere al eens hun logo op die manier gemaakt.”

Nieuwe haakclub

De vrijetijdsdienst stelt de creatie van zo’n duizend hartjes in het vooruitzicht. Nadien worden de hartjes verkocht op de gemeente als kerstdecoratie.

“Vanaf volgende week komen we elke maandag samen, maar de mensen kunnen thuis ook verder werken aan hun hartje(s). Op 11 november wordt er ook een wandeling georganiseerd, dus we hopen tegen die tijd al zo’n 300 rode en witte hartjes bij elkaar te hebben gekregen. Daarna zien we wel of we aan 1.000 geraken. Ik zal alvast ook mijn deel doen, dus ik heb er goede hoop in dat we de deadline zullen halen.”

“En na de actie voor de Warmste Week, gaan we in Spiere-Helkijn gewoon door met haken, want er wordt een haakclub opgericht!”