“Enkel in Amerika kunnen ze me helpen”: Lievina (23) op zoek naar 75.000 euro voor behandeling tegen ‘long covid’

Lievina heeft haar hart verpand aan Chiro Zuienkerke, maar ze geraakt vaak haar bed of zetel niet uit.
Wouter Vander Stricht

Waar voor heel wat mensen een coronabesmetting net als een griepje overwaait, heeft Lievina Holtgrefe sinds haar besmetting dik twee jaar geleden geen goed moment meer gehad. De diagnose luidde dan ook ‘long covid’. “De oma van mijn man is 83 jaar en heeft het chronisch vermoeidheidssyndroom. Wel, zij kan nog meer dan waar ik toe in staat ben.” In België ziet Lievina geen oplossing meer, maar die is er wel in de Verenigde Staten. “Ik volg via Instagram heel wat Nederlandse meisjes die daar de zuurstoftherapie ondergingen, de resultaten zijn verbluffend.” Maar de kostprijs is ook navenant. “Ik moet 75.000 zien samen te harken, die heb ik uiteraard niet. Daarom wil ik ook via crowdfunding genoeg centen verzamelen.”

Samen met haar man Matthias Vanmechelen (26) woont Lievina Holtgrefe (23) in het centrum van Aarsele. Ze streken vanuit Antwerpen in West-Vlaanderen neer toen ze op zoek waren naar een woning. “In Antwerpen iets kopen is voor een starter al moeilijk. Maar gezien mijn gezondheidssituatie was het ook beter om voor een plaats met minder prikkels te kiezen. Nu kom ik wel nog eens in Antwerpen, dat is enorm vermoeiend voor mij, de prikkels zijn er niet te doen. Mijn man is ook buschauffeur bij Keolis en die hebben meerdere vestigingen. Dat zorgde ervoor dat wij hier in Aarsele terecht kwamen. Veel kan ik door mijn ziekte niet doen natuurlijk, maar vanuit mijn raam geniet ik mee van toch wel een levendig dorp. We wonen hier graag.”

Getrouwd in Tielt

Lievina en Matthias stapten eind 2022 in het huwelijksbootje. “Hoewel ik er niets kan aan doen, voel ik me soms schuldig. Mijn man heeft zijn job, maar als hij thuiskomt is hij ook nog eens mantelzorger voor mij. Stofzuigen of koken, ik kan het gewoon niet meer.” Op 1 december 2021 liep Lievina een coronabesmetting op, ze was er zwaar ziek door en na enkele weken was er geen beterschap. De diagnose luidde dan na verloop van tijd ook ‘long covid’. “En het is er alleen maar slechter op geworden. De oma van Matthias is 83 jaar, kampt met CVS en kan nog een pak meer dan ik. Dan zit je hier op je 23ste, terwijl ik andere dingen zou moeten doen. Op sociale media mijd ik dan ook heel wat zaken, iedereen gaat op reis en maakt plezier… En ik lig hier… Ik heb soms iets betere dagen, maar nu heb ik vannacht nauwelijks geslapen.”

“Ik probeer nu nog via afstandsonderwijs een diploma te halen”

Lievina is altijd vermoeid, is inspanningsintolerant en ook haar geheugen laat het afweten. “Toen ik ziek werd was ik bezig aan mijn lerarenopleiding, ik liep stage, maar dat was uiteraard niet te doen. Ik studeer nu via afstandsonderwijs Toegepaste Psychologie. Ik neem maar negen studiepunten op, een normale student neemt normaal 60 van die studiepunten op. Maar dan nog is het zwaar voor mij.”

Individuele aanpak is noodzakelijk

De medische zorgtrajecten die haar in België worden voorgesteld zijn ontoereikend. “Via Instagram volg ik enkele Nederlandse meisjes die in de Verenigde Staten een aangepaste behandeling volgen. Ze staan daar een stuk verder dan bij ons. Het is een zuurstoftherapie die ook voor een multidisciplinaire aanpak staat. Long covid manifesteert zich bij elke patiënten op een eigen manier, daarom is een individuele aanpak dan ook noodzakelijk. In Florida kunnen ze dat al en de kans op genezing is al gestegen van 40 naar 75 procent. Het kwart patiënten dat niet geneest, voelt zich wel een stuk beter. Ook daar zou ik al tevreden mee zijn, maar het kost jammer genoeg ook handenvol geld. Er is niet enkel de behandeling, ik zal er ook meerdere maanden moeten verblijven. En dat kan ik niet alleen, er zal mij iemand moeten vergezellen.”

Lievina zette daarom ook een steunactie op. Eentje die ook mee uitgedragen wordt door Chiro Zuienkerke. “Hoe we daar terecht zijn gekomen? We hadden in het nieuws gezien dat ze daar leiding zochten, of dat de groep anders zou ophouden te bestaan. Zelf was onze chirogroep gestopt en wilden we graag actief blijven. We kwamen daar in een toffe groep terecht. Voor mij betekent dit nu vooral steun op afstand, als ze met een probleem zitten probeer ik ze te helpen. Maar Matthias staat er ook effectief in de leiding. Recent ben ik nog eens naar het kerstfeestje geweest, gewoon om de sfeer op te snuiven. Maar ik heb het mogen bekopen.”

Lees meer over: