Think Blue roept 55-plussers op om zich te laten testen op prostaatkanker: “We willen het taboe doorbreken”

Fernand Fonteyne is twaalf jaar na zijn diagnose volledig kankervrij: “De tijd die ik nu met mijn familie kan doorbrengen, is onbetaalbaar.” © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Liefst 1 op de 8 mannen in ons land wordt ooit met prostaatkanker geconfronteerd. Toch blijft er een zekere schroom rond de ziekte hangen, iets wat Think Blue Vlaanderen wil veranderen. De vereniging hoopt dat elke mannelijke 55-plusser zich jaarlijks laten controleren, maar wil patiënten ook ondersteunen. “Ons doel is om een veilige haven voor hen te zijn”, zegt voorzitter Fernand Fonteyne.

Think Blue Vlaanderen zag in 2013 het levenslicht onder impuls van drie lotgenoten: voorzitter Fernand Fonteyne (73), secretaris Rony De Grande en penningmeester Erik Allemeersch. Zij leverden stuk voor stuk een moedige strijd tegen prostaatkanker en werden in het Brugse AZ Sint-Jan behandeld.

“Daar stelde Luc De Laere, urologisch gespecialiseerd verpleegkundige, ons de vraag om een lotgenotenvereniging op te richten. “Daar was ook echt nood aan, want prostaatkanker is met 28,4 procent de meest voorkomende kankerdiagnose bij mannen”, duidt Fernand, die in Wenduine woont. “Maar gelukkig hebben prostaatkankerpatiënten ook een goeie overlevingskans. Zo’n 85 procent is vijf jaar na de diagnose nog in leven.”

Luisterend oor

Think Blue Vlaanderen kan je eigenlijk als de mannelijke tegenhanger van Think Pink omschrijven. “Wat zij voor borstkankerpatiënten doen, willen wij in het prostaatkankerverhaal betekenen. We willen enerzijds de bewustwording rond de ziekte vergroten. Zo organiseren we jaarlijks een zestal voordrachten over prostaatkanker, telkens met deskundige uitleg van urologen. Medische vragen spelen we dan weer door aan Luc De Laere.”

Ook een luisterend oor aanbieden behoort tot het kerntakenpakket van de vereniging. “Door naar iemands verhaal te luisteren, kan je vaak bergen verzetten. Bij ons kan je ook lotgenoten ontmoeten en besef je maar al te goed dat je niet alleen staat in je strijd. Net daarom hebben we ook aandacht voor de partner en dichte familie van de patiënten. Prostaatkanker heb je immers nooit alleen.”

Na acht jaar telt Think Blue Vlaanderen om en bij de 750 leden. “Twee derde daarvan werd ooit met prostaatkanker geconfronteerd, een derde is partner van een patiënt. We organiseren in niet-coronatijden elk jaar een uitstapje naar bijvoorbeeld de Westhoek of Reims. Een verzetje waarbij de ziekte even naar de achtergrond wordt geschoven. En normaal moest op 4 december onze jaarlijkse ledendag plaatsgevonden hebben. Keer op keer brengen we op die momenten om en bij de 200 leden samen, telkens goed voor een prachtige dag.”

Tijdig laten testen

Ook de bewustwording wil Think Blue Vlaanderen de hoogte instuwen. “Er hangt rond prostaatkanker nog een veel te groot taboe”, vervolgt Fernand. “Volledig onterecht, want ins ons land worden 1 op 8 mannen ooit met de ziekte geconfronteerd. Vooral de twee grote complicaties – incontinentie en impotentie – willen we bespreekbaar maken. Mannen dragen hun strijd ook vaker alleen, zijn meer gesloten en praten minder snel over hun emoties en wat de ziekte met hen doet. Ook daar ligt een missie voor ons.”

Hét speerpunt is echter om meer mannen aan te zetten om zich tijdig te laten testen. “Dat kan erg eenvoudig”, klinkt het. “Gewoon naar je huisarts gaan, wat bloed laten afnemen en testen op de PSA-waarde (prostaat specifiek antigeen, red.).” Als die hoger van tien microgram per liter ligt, is de kans op prostaatkanker hoger dan 65 procent. Maar ook hier geldt: hoe sneller je erbij bent, hoe beter er kan ingegrepen worden. Daarom pleiten wij ervoor dat elke mannelijke 55-plusser zich jaarlijks laat testen. Als prostaatkanker in de familie zit – de ziekte is immers erfelijk – is controleren vanaf 45 jaar aangewezen. Het vergt een kleine moeite, maar kan je heel wat leed besparen.”

Dankbaar

In acht jaar tijd wist Think Blue Vlaanderen al een pak mensen te helpen. “Niet enkel met het medische verhaal, maar vooral ook het menselijke aspect. Als ervaringsdeskundige iemand courage geven tijdens zijn strijd, het kan een wereld verschil betekenen.”

Fernand Fonteyne zelf kreeg in september 2009 de diagnose prostaatkanker te horen, maar is twaalf jaar later volledig kankervrij. “Al zal je me nooit zelf horen zeggen dat ik genezen ben”, zegt hij. “Er is altijd ergens wel een kans dat er nieuwe kankercellen de kop opsteken, maar ik geniet nu van elk moment. De tijd die ik met mijn vrouw Annemie Vermeulen, onze zoon Olivier (51) en onze twee kleinkinderen Rosie (12) en Mona (10) kan doorbrengen, vind ik onbetaalbaar. Net als de moed die we mensen schenken met Think Blue Vlaanderen.”

Info: www.thinkbluevlaanderen.be en www.kankerhebjemettwee.be