(Bekende) Vlamingen getuigen over veerkracht na kankerdiagnose:“Ik wil hoop bieden met dit boek”

Het team achter Pieters project (v.l.n.r.): Mathieu Vandeburie, Pieter Detombe, Marilou Vandeburie, Kim Gavel. © RB
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Kanker is een zware diagnose én uitdaging, ook mentaal. Een nieuw boek vertelt het verhaal van 20 mensen die ondanks alles hoop, kracht en steun vonden. ‘Veerkracht – verhalen van hoop bij kanker’ verschijnt op vrijdag 1 maart. Zwevegems psycholoog Pieter Detombe stelde het boek samen.

Pieter Detombe is afkomstig van De Pinte, maar mag zich sinds enkele jaren een Zwevegemnaar noemen. Pieter is psycholoog van opleiding en heeft zijn eigen praktijk in de Zuid-West-Vlaamse gemeente.

De Oost-Vlaming combineert zijn praktijk met een welzijnsjob aan de UGent. In 2023 zette hij het motivatieproject Club 150’ op poten waarmee hij de deelnemers aanspoorde om in de 150 resterende dagen van 2023 alsnog een goed voornemen tot een goed einde te brengen. De vrije bijdragen die werden gevraagd, gingen uiteindelijk naar kankeronderzoek.

Dezelfde vragen

Veerkracht – verhalen van hoop bij kanker is het volgende project van Detombe. Hij legde iedereen die van heel nabij in contact kwam met kanker dezelfde vragen voor. Waar haal je steun? Welke hoopvolle boodschap wil je brengen? Leerde je iets doorheen je traject?

“De antwoorden liepen sterk uiteen”, vertelt hij. “Velen vonden steun bij elkaar, anderen bij zichzelf of in kleine zaken van grote betekenis. Dat mensen erin slagen om op te veren na de diagnose, zelfs in de meest uitdagende omstandigheden, is hoopvol. Dat is precies wat ik met dit boek wil bieden: hoop.”

De verhalen focussen niet op het medisch traject, maar wel op de mens achter de ziekte. Waar vindt die steun? Waar haalt die kracht? Welke hoopvolle boodschap wil hij of zij geven aan anderen? Zowel bekende als onbekende mensen getuigen in het boek: mannen, vrouwen, jong en oud. Ook zijn enkele getuigenissen opgenomen van mensen die een dierbare verloren door kanker en hierop terugblikken. De rode draad doorheen al die verhalen? Hoe menselijke verbinding en warmte onverwoestbaar blijken. Ook, en misschien vooral, in de moeilijkste omstandigheden.

Het boek ‘Veerkracht’ telt 160 pagina's emt 20 getuigenissen.
Het boek ‘Veerkracht’ telt 160 pagina’s emt 20 getuigenissen. © gf

Boekvoorstellingen

Pieter Detombe bundelde de verhalen zo tot dit nieuwe boek. De officiële boekvoorstelling vindt plaats op 29 februari in Gemeentepunt Zwevegem. Het boek kan vanaf 1 maart besteld worden via www.hoopbijkanker.be. Aan het boek is ook een ronde door Vlaanderen gekoppeld: zo organiseren ook Heuvelland, De Pinte, Gent en Temse boekvoorstellingen. De winst op de verkoop gaat integraal naar Kom op tegen Kanker (KOTK). KOTK-voorzitter Marc Michils schreef alvast het voorwoord: “Al deze getuigenissen helpen ons om te kijken door de ogen van krachtig kwetsbare mensen.”

“Al deze getuigenissen helpen ons om te kijken door de ogen van krachtig kwetsbare mensen” – Marc Michils (KOTK-voorzitter)

Enkele bekende Vlamingen getuigen in het boek, waaronder Liesbeth Van Impe uit Roeselare: “Al te vaak hoor je, samen met de diagnose, de deur achter je dichtvallen. Er wordt goed voor de zieken gezorgd, maar buiten beeld. Ik denk dat het belangrijk is dat er bruggetjes blijven bestaan tussen het land van de zieken en het land van de levenden.” Dit boek is zo’n bruggetje. Het erkent de lastigheid van kanker, maar benadrukt tegelijk de mens achter de ziekte, inclusief diens netwerk.

Veerkrachtmodel

Het boek wil ook zorgpersoneel een hart onder de riem steken. In de verhalen wordt de appreciatie voor hun cruciale inzet in de verf gezet. Maar breder dan dat kan het boek iedereen inspireren die zoekt naar veerkracht in moeilijke en uitdagende omstandigheden. Het boek beschrijft een veerkrachtmodel waar iedereen mee aan de slag kan. Op het eind van het boek komen alle getuigenissen samen in vier concrete aanbevelingen. Die bouwstenen zitten ook in het veerkrachtmodel dat Detombe ontwikkelde en gebruikt in zijn praktijk. “Kijken naar wat je versterkt, werkt meestal het best om je veerkracht te vergroten. Ook in een lastige periode. Ik hoop dat dit boek, dat focus op kracht, steun en perspectief doorgeeft.”

Naast inspireren is het doel om (veel) geld in te zamelen om kankeronderzoek te steunen. Alle winst op de verkoop gaat integraal naar Kom op tegen Kanker. Het boek beslaat 160 pagina’s, waarin je zo’n 20 getuigenissen over de strijd tegen kanker leest. Veerkracht – verhalen van hoop bij kanker kan je bestellen op http://www.hoopbijkanker.bevoor 20 euro (23,75 euro inclusief verzendkosten).