Boven De Wolken pakt uit met groots benefiet

Sharon Geirnaert en Anneleen Fransen organiseren half oktober een benefiet in Fort Napoleon in Oostende. (foto Kurt)© Foto Kurt
Sharon Geirnaert en Anneleen Fransen organiseren half oktober een benefiet in Fort Napoleon in Oostende. (foto Kurt)© Foto Kurt
Bert Vanden Berghe

Boven De Wolken, een collectief van fotografen dat stilgeboren kindjes een passend eerbetoon geeft, wil zich half oktober definitief op de kaart zetten met een benefiet én een wereldrecordpoging in Oostende. Want terwijl het aantal aanvragen haast verdubbeld is, zijn hun inkomsten het afgelopen jaar gehalveerd. De organisatie zet nu alles op alles om hun eigen toekomst te garanderen. “We blijven vechten voor meer aandacht en ondersteuning voor ouders die een kindje verloren.”

Het is de nachtmerrie van elke ouder: een kindje dat stilgeboren wordt. Dan is elke herinnering ongelooflijk kostbaar: van een dekentje tot een naam. Al meer dan vijf jaar biedt de vzw Boven De Wolken de sterrenouders troost door een professionele fotosessie aan te bieden. Oprichtsters Sharon Geirnaert uit Aalter, zelf mama van een sterrenkindje, en Anneleen Fransen uit Oostende, een voormalige vroedvrouw, doen daarvoor al jaren het onmogelijke. De vraag is immers groot en blijft maar stijgen. Vorig jaar trok maar liefst 832 keer een fotograaf op pad, steevast vrijwilligers. En het ziet er naar uit dat dit jaar de kaap van 1.000 fotoreportages zal aangetikt worden. Duizend keer verdriet draaglijk maken, duizend keer een tastbaar aandenken. Geen wonder dat zoveel mensen het project willen steunen. Alleen blijft het financieel meer dan een uitdaging: er wordt immers gewerkt met vrijwillig werkende fotografen, die degelijk opgeleid en begeleid worden door de organisatie. Zo wordt er een kilometervergoeding en een verzekering voorzien, wat handenvol geld kost.

Bovendien zag de werking vorig jaar hun inkomsten met 80 procent slinken. Veel geld werd immers opgehaald door De Warmste Week van StuBru, dat vorig jaar een nieuwe aanpak hanteerde. Nu overleeft de organisatie dankzij giften. Daarom steken de dames nog maar eens zelf de handen uit de mouwen samen met een stevig eventteam en organiseren ze eind dit jaar een benefiet in Fort Napoleon in Oostende. En daarbij trekken ze alle registers open. Met een bang hartje weliswaar, met onwaarschijnlijk veel vechtlust. “Want het aantal oproepen dat we krijgen, stijgt opvallend. Zo krijgen we ook steeds meer vraag uit Wallonië, waar lang een zeker taboe heerste rond wat we deden. In totaal zijn er nu elke maand bijna 100 aanvragen, waarbij we telkens de juiste fotograaf zoeken en hen nadien ook nog telkens vragen hoe het ging.”

Meer aandacht nodig

Opvallend: het aantal door de overheid erkende stilgeboortes het afgelopen jaar is slechts een derde van de kindjes die gefotografeerd worden. “Daarom trokken we woensdag naar het Vlaams Parlement om in een commissie te spreken over een aanpassing rond prenataal verlies in de wetgeving. Veel stilgeboren kinderen worden nog altijd niet erkend. Meer nog: zelfs bij een overlijden op 40 weken wordt er een overlijdensakte opgesteld, maar geen geboorteakte. Terwijl de erkenning van het kind zo belangrijk is in dat rouwproces”, aldus Anneleen. “We blijven ijveren voor wat meer aandacht en meer psychologische ondersteuning.”

Het is dan ook geen toeval dat de dames, intussen fulltime voor Boven De Wolken aan de slag, op 16 en 17 oktober een heus event op poten zetten in Fort Napoleon in Oostende, waarbij ze op zaterdagavond 3.500 kaarsjes willen plaatsen als eerbetoon aan alle overleden kindjes die al voor de lens van een Wolkenfotograaf kwamen. “Op vrijdag organiseren we er een heuse fundraiser voor bedrijven en serviceclubs, dat in goede banen wordt geleid door onze meter Lieve Blancquaert en met verder ook een optreden van The Starlings. Op zaterdag- en zondagmorgen is er een ontbijt voorzien waarvoor je moet reserveren, en een barbecue op zaterdagavond. Daarbij staat alles in het teken van families en wordt er de nodige randanimatie voorzien, van springkasteel tot grime. We deden daarvoor een oproep, en dat lukt momenteel aardig. We zijn wel nog op zoek naar zoveel mogelijk noveenkaarsen voor zaterdagavond.”

Op zondagavond plannen de dames nog een uniek moment dat de nodige awareness moet opleveren. “Het huidig wereldrecord van een groep mensen die samen een wolk vormen, staat op naam van Microsoft. Als we iets meer dan 1.200 mensen van ouders tot jeugdverenigingen kunnen vinden, dan is dat record binnen handbereik. We zijn overigens echt ons hele team dankbaar voor hun inspanningen, want de vzw is meer dan ons tweetjes.”

Waardevolle houvast

Het benefiet is essentieel voor het verder bestaan van de organisatie. Tijdens de coronacrisis waren ze de enigen die nog welkom waren in de ziekenhuizen. “Velen ontvangen ons met open armen. Ze beschouwen ons echt als een essentiële zorg, wat een heel mooi compliment is”, aldus Anneleen.

Tussen het vele organiseren door fotograferen de dames ook zelf. “Dat klinkt misschien vreemd, maar als mama van een sterrenkindje heb ik daar soms nood aan. Om echt iets te kunnen betekenen in hun leven. Omgekeerd is het ook voor die mensen een troost dat het leven voor hen niet stopt, dat het vooral helemaal anders is. Die foto’s zijn echt fundamenteel in een rouwproces.”

“Elke fotoreportage is anders en grijpt ons steeds weer naar de keel. Zeker het afgelopen jaar, als grootouders hun kinderen en hun stilgeboren kleinkinderen niet mochten zien. Dat maakt het extra traumatiserend en dan kan een foto toch een soort waardevolle houvast zijn. (denkt na) Het toont elke keer weer aan waarom het zo belangrijk is dat we dit doen, en dat we elke dag, elk vrij moment, blijven vechten voor Boven De Wolken.”

Inschrijven voor de fundraiser, ontbijt of barbecue, kan vanaf half juli op www.bovendewolken.be. Wie kan helpen aan noveenkaarsen of op logistiek vlak mee wil helpen, kan een mailtje sturen naar events@bovendewolken.be.