Steve Platevoet en Karolien Desaver over Pollinkhove: “Jong dorp geworden”
Steve Platevoet en Karolien Desaver en hun kinderen Marie-Lou (12) en Jerome (8) wonen in de Kapitein Fremaultstraat, een recente verkaveling in Pollinkhove. De rust, het groen en de school vinden ze de grootste troeven van het dorp. “Maar we missen wel een sporthal”, zegt Karolien.
Pollinkhove is een van de vier deelgemeenten van Lo-Reninge en telt iets meer dan 600 inwoners. Het dorp heeft al jaren geen winkels meer, maar wel een bloeiend verenigingsleven en een florerende dorpsschool.
“We wonen nu zes jaar in Pollinkhove”, zegt Karolien Desaver, die werkt als medisch secretaresse in AZ West in Veurne. “We verbleven eerst een tijdje bij mijn ouders terwijl we aan het bouwen waren.”
Weg van de drukte
Voor ze naar Pollinkhove verhuisden, woonden Steve en Karolien in een rijwoning met een koertje in Veurne. Toen ze de kans kregen om bouwgrond in Pollinkhove te kopen, grepen ze die. “We waren op zoek naar rust en groen voor de kinderen, weg van de drukte in Veurne”, gaat Karolien verder. “Een plaats waar ze veilig kunnen opgroeien met hun vrienden. Nu kunnen de kinderen ook ravotten in de tuin. Mijn ouders wonen hier trouwens maar honderd meter vandaan. De kinderen kunnen door het veld naar hun grootouders, om daar te spelen of met de dieren bezig te zijn.”
“De Kapitein Fremaultstraat is echt een hele leuke straat, met vriendelijke buren, waar de kinderen nog allemaal samen spelen op straat of in elkaars tuin”, zegt Steve, die bediende is bij bandencentrale Tulpin in Veurne. “Heb je iets te kort, dan kan je altijd bij de buren terecht. Iedereen kent elkaar en houdt een oogje in het zeil.”
Ook de dorpsschool was een belangrijke reden waarom Karolien en Steve in Pollinkhove kwamen wonen. “De juffen doen hun uiterste best”, zegt Karolien. “De dorpsschool telt honderd kinderen. Dat is super. Je weet dat er goed voor je kinderen wordt gezorgd. Als nieuwe inwoners werden wij ook meteen aanvaard door de ouders van de kinderen die bij onze kinderen in de klas zitten. Daardoor bouwden we een nieuwe vriendengroep op.”
Echt kind zijn
“In een dorpsschool heerst er ook een andere mentaliteit dan in een school in de stad”, aldus nog Karolien. “Hier kunnen ze nog echt kind zijn. Ik hoop dat het gemeentebestuur zijn best blijft doen om de school te behouden. Want dit is een heel belangrijke plaats voor de kinderen, en voor de ouders ook een ontmoetingsplek die zorgt voor een goed sociaal contact. De voorbije jaren kwamen zich veel jonge gezinnen in Pollinkhove vestigen. We zijn een jong dorp geworden.”
Ook het verenigingsleven bloeit volop in het dorpje langs de Lovaart. “De Concorde en De Oude Brouwerij zijn normaal veel gebruikte ontmoetingscentra”, zegt Steve, die lid is van de Feestcommissie en de Landelijke Gilde. “Je kan er terecht voor een leuk toneelstuk, een feestje, een babyborrel… Maar door corona ligt het verenigingsleven nu nagenoeg volledig stil. Anders organiseert de Feestcommissie jaarlijks in juli de Smulmarkt, waar de mensen vanuit de ruime regio naartoe komen. De Feestcommissie heeft tijdens de kerstdagen ook gezorgd voor de kerstverlichting in Pollinkhove. We verlootten tien waardebonnen onder de inwoners die een lichtje aan hun gevel hingen of voor hun raam plaatsten. En de Landelijke Gilde organiseerde tijdens de kerstdagen een online moordspel.”
Karolien is lid van Ferm en de oudervereniging. Jerome loopt nog school in Pollinkhove, Marie-Lou zit in het eerste middelbaar en volgt de richting Latijn in het College in Veurne. “Normaal verkopen we met de oudervereniging elk jaar pita op de Smulmarkt ten voordele van de school”, zegt ze. “Maar dat kon vorig jaar dus niet. Ferm organiseert andere jaren ook heel wat leuke activiteiten. Maar door corona kan dat momenteel allemaal niet.”
Maar Pollinkhove heeft ook zijn minpuntjes. “Het is jammer dat er hier geen winkels zijn”, vindt Karolien. “We zijn een te klein dorp, hier een winkel uitbaten is financieel moeilijk haalbaar. Nu, we werken allebei in Veurne en brengen onze boodschappen voornamelijk van daar mee. We kunnen ook in Lo terecht. We gaan niet verhongeren.”
“We missen hier eigenlijk alleen een sportzaal waar de kinderen en de ouders kunnen sporten of voor de organisatie van een schoolfeest of de intrede van Sint-Maarten”, besluiten Karolien en Steve. “De Concorde is te klein geworden.”
Dorp uit de duizend
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier