Pieter en Cindy wonen in het landelijke Oudekapelle

Het gezin Obin vindt Oudekapelle een dorp uit de duizend. Op de foto zien we Pieter Obin en Cindy Rommelaere met hun kinderen Jules en Axelle op hun landbouwbedrijf in de Oude Zeedijk. © Kurt Lapere
Redactie KW

Nog geen duizend inwoners, maar toch een dorp uit de duizend. Dat is Oudekapelle voor Pieter Obin (33) en Cindy Rommelaere (30). Samen met hun twee kinderen Jules (3) en Axelle (1) wonen ze in de Oude Zeedijk.

Met zijn 123 zielen is Oudekapelle qua inwonersaantal het op één na kleinste dorp van Diksmuide. Rond de kerk staan slechts een tiental woningen en enkele hoeves. Pieter en Cindy wonen sinds begin 2017 in het polderdorp. Niet in de dorpskern, maar zo’n twee kilometer daarvandaan, helemaal op de buiten. “Wij hebben een landbouwbedrijf met zowat 130 melkkoeien en 200 varkens”, vertelt Pieter.

“Ik ben in het ouderlijke huis van mijn ouders en grootouders blijven wonen. Een geboren en getogen Oudekapellenaar dus en de derde generatie die het landbouwbedrijf verderzet. Cindy is afkomstig van Ruddervoorde, ook uit een landbouwersgezin, en werkt nog deeltijds als apotheekassistente in Koekelare. We hebben elkaar zes jaar geleden leren kennen in de Groene Kring, de overkoepelende jongerenorganisatie in de Vlaamse land- en tuinbouwsector. Vier jaar geleden zijn we in het huwelijksbootje gestapt. Jules gaat sinds nieuwjaar naar de peuterschool in Pervijze, Axelle brengen we naar de onthaalmoeder in Kaaskerke.”

Aanpassen

Het jonge gezin houdt van de rust op het platteland, hoewel het leven op de buiten voor Cindy een grote aanpassing was. “Ik ken Oudekapelle als een klein, landelijk dorpje. Vroeger was er nog een café dat vooral op zondagvoormiddag na de mis veel volk over de vloer kreeg. Aangezien er in Oudekapelle geen handelszaken zijn, waren de kerk en het café de enige plaatsen, waar de mensen elkaar ontmoetten. Jammer genoeg heeft café De Kaai einde 2013 zijn deuren gesloten en voor jonge mensen is de kerk niet direct de ideale locatie om sociale contacten te leggen en te onderhouden. Het is hier dus, nog meer dan vroeger, bijzonder rustig.”

“Ik heb nooit anders geweten dan dat mijn ouders hun boodschappen deden in Diksmuide. Zeven kilometer verder rijden om een brood te kopen, het was voor mijn vrouw toch even aanpassen toen we hier kwamen wonen. De broodautomaat in Oostkerke is voor ons nu zeker een pluspunt, dat is maar twee kilometer hiervandaan.”

Dorpskermis

Minstens twee keer per jaar brengt het feestcomité van Oudekapelle leven in de brouwerij. Voor de dorpskermis en de kerstdrink trekken alle Oudekapellenaren naar het dorpsplein. “Mijn ouders zitten in het feestcomité. Als er een handje moet geholpen worden, zijn wij graag van de partij. Wij zijn ook lid van de Landelijke Gilde en Ferm. De laatste zondag van juli is er in Oudekapelle nog een ouderwetse volkskermis met een optreden, een braadworstenkraam en een kaarting. Het gezellig samenzijn primeert dan. Wegens corona kon de kermis al twee jaar op rij niet doorgaan, waardoor het sociale contact onder de dorpsgenoten naar mijn gevoel toch wat vervaagd is.”

“Hopelijk zijn we nu op de goede weg, want we snakken ernaar om nog eens met z’n allen op een normale manier te kunnen samenkomen in ons mooie dorp”, besluit Pieter Obin. (KL)