Kris en Sarah genieten van rust in De Klijte

Kris en Sarah zien ook voor hun dochter Julie voordelen aan het wonen in een klein dorp. © Eric Flamand
Redactie KW

Nog geen duizend inwoners, maar toch een dorp uit de duizend. Dat is De Klijte voor Kris Room en Sarah Vandelanotte. De liefde bracht haar naar Heuvelland en samen bouwen ze er nu aan hun ideale thuis. Kris is al de vierde generatie van de familie die er op het domein het landbouwbedrijf uitbaat.

Sarah is gehoorspecialist bij Laperre en eveneens gemeenteraadslid voor CD&V Heuvelland. In 2013 leerden ze elkaar kennen in het uitgaansleven. De vonk sloeg vrij snel over en enkele jaren geleden besloten ze om samen te gaan wonen in De Klijte.

“Oorspronkelijk ben ik afkomstig uit Torhout”, legt Sarah uit. “De keuze om een vijftal jaar geleden naar hier te verhuizen was snel gemaakt. Doordat Kris het landbouwbedrijf al had overgenomen, was kiezen voor Kris eveneens kiezen voor De Klijte”, lacht ze. De verhuis bleek wel een schot in de roos te zijn.

Idyllische plekjes

“Het is hier fantastisch vertoeven. Het vakantiegevoel leeft heel sterk bij mij. Al die mooie natuur en idyllische plekjes. Thuis is het uitzicht ook prachtig. We hebben het huis zelf speciaal zo gebouwd dat we langs de straatkant weinig ramen hebben voor onze privacy en veel glas aan de achterzijde, om het uitzicht op Poperinge en de rest van de streek extra in de verf te zetten.”

Voor Kris, die al heel zijn leven kan genieten van de prachtige natuur rondom de woning, heeft het dorpsleven in De Klijte ook andere voordelen. “Het belangrijkste is voor mij de rust. We gaan graag uit en zijn nauw betrokken bij wat er in het dorp leeft, maar het is telkens heel leuk thuiskomen, wetende dat je er op je gemak bent en van je vrijheid kan genieten.

Eenvoud spreekt aan

“Voor mij zou het persoonlijk heel moeilijk zijn om in een stad te wonen. De eenvoud van het dorpsleven spreekt gewoon enorm aan. Bovendien hebben we alles wat we hier nodig hebben. En wat we niet hebben, vinden we wel in Ieper of Poperinge op slechts een steenworp hier vandaan. Mijn hele familie woont trouwens nog in De Klijte. En dan nog bijna allemaal in dezelfde straat. Dan moet je het eigenlijk niet verder gaan zoeken.”

Kris en Sarah zien ook voor hun dochter Julie, die eind dit jaar vijf kaarsjes mag uitblazen, voordelen aan het wonen in een klein dorp. “Nu gaat ze nog in Loker naar school en binnenkort mag ze dan aan het lager onderwijs beginnen in De Klijte”, aldus Kris. “De klas bestaat uit een tiental leerlingen, terwijl dat in een stad al snel het dubbele of driedubbele is. Zeker op die leeftijd zijn kleine klasjes wel een voordeel. Leerkrachten kunnen hun aandacht beter spreiden en de kinderen leren elkaar onderling goed kennen.

Iedereen kent elkaar

“Eigenlijk is dat in het algemeen een belangrijke troef van het dorpsleven. Iedereen kent iedereen. Er is interactie en sfeer onder de dorpsgenoten. Vooral tijdens de jaarlijkse kermis en zulke dagen voel je dat hier echt iets leeft. En hoewel mensen hier minder buren hebben dan in een stad, zijn ze wel nauwer met elkaar betrokken.”

Is de Klijte de eindbestemming voor het koppel? “Momenteel zie ik ons niet echt nog ergens anders gaan wonen”, weet Kris. “Ik dacht altijd om op een dag in het buitenland, ergens in het zuiden te gaan wonen, maar daar ben ik nu niet meer zo zeker van”, vult Sarah aan. “Zeg natuurlijk nooit nooit, maar als je ziet wat we nu hebben, weet ik eigenlijk niet waar het mooier wonen zou zijn.” (Loïc Richet)