Net zoals wij bijna een maand geleden om twaalf uur ’s nachts vuurwerk de lucht in knalden en klonken met champagneglazen, vieren de Chinezen op 1 februari hun Nieuwjaar. Tradities zoals kippensoep en rode enveloppen met ‘lucky money’ mogen zeker niet ontbreken. In China gaan de festiviteiten 16 dagen lang door, wij zochten uit of West-Vlaamse families met Chinese roots deze feestdag hier ook zo uitbundig vieren.
Deze jaarwisseling duidt de start van het Jaar van de Tijger aan. Volgens de Chinese astrologie wordt 2022 een jaar waarin grote veranderingen zullen plaatsvinden, niet altijd zonder risico. De Tijger zou een intense energie in ons leven brengen, waardoor het oppassen geblazen is voor mensen die graag impulsieve beslissingen nemen. Volgend jaar zal Chinees Nieuwjaar heel dicht bij de Gregoriaanse jaarwisseling liggen, namelijk al op 2 januari.
De familie Ji-He uit Ieper
Leilei Ji en haar man Xiaogang He zijn afkomstig uit Qingtian. Op haar 21ste, toen ze net getrouwd was met Xiaogang, kwam Leilei naar België. Een gedurfde zet van het koppel, want hun hele familie bleef achter in China. “Ik was jong en had zin in een avontuur, ik wou de wereld leren kennen”, vertelt ze. Het duurde wel even voor ze hun plekje hadden gevonden in ons land. “We hebben overal gewoond”, lacht Leilei. “Maar wel altijd in West-Vlaanderen, daar voelden we ons thuis. Een hele tijd geleden werkte een vriendin van mij voor Lernaut & Hauspie. Zij vertelde me toen dat ze ervan overtuigd was dat Ieper serieus zou openbloeien. Ze wist dat we erover nadachten om een zaak te openen. Als we dat gingen doen, moesten we zeker naar Ieper verhuizen, meende ze. Dus dat hebben we dan maar gedaan!”
In 2000 was het dan zover, Leilei en haar man openden het restaurant New Shanghai City aan het Vandenpeereboomplein in Ieper. Een beslissing waar ze na 22 jaar nog steeds geen spijt van heeft. “We wonen hier heel graag. Onze drie kinderen zijn hier ook geboren, het is een echte thuis geworden”, klinkt het. Ook hun restaurant, waar ze gerechten uit de Kantonese keuken serveren, valt hier in de smaak.
Dit jaar zal het helaas zonder leeuwendans zijn
“Je hebt veel restaurants die verwesterde Chinese maaltijden aanbieden, maar die zijn vaak heel zwaar. Wij richten ons op de traditionele gastronomie zoals we die kennen uit ons geboorteland.” Een andere traditie waar het gezin niet van afwijkt, is Chinees Nieuwjaar. “Normaal gezien organiseren we dan met het restaurant een leeuwendans doorheen de straat, maar door corona is dat nu niet echt veilig. Wel zullen we het hele restaurant versieren in thema, dat is leuk voor de klanten. Zelf vieren we het dit jaar in kleine kring, met ons gezin en enkele vrienden.”
Normaal gezien bezoeken ze om de twee jaar hun familie in China, met wie ze nog heel veel contact hebben. Intussen is het echter al vier jaar geleden dat ze hen nog gezien hebben. Leilei moet dan ook niet lang nadenken wanneer we haar vragen wat ze hoopt dat het Jaar van de Tijger haar zal brengen: “Een einde van de coronamiserie!”
De familie Huang-Zhen uit Torhout
Twee keer feesten op korte termijn voor China Garden in Torhout. Het Chinese restaurant aan het begin van de Bruggestraat heeft vorig jaar zijn zilveren jubileum gevierd en nu worden de chique outfits alweer bovengehaald. Voor Chinees Nieuwjaar. “Oudejaarsavond valt dit keer op 31 januari, toevallig net een maandag, onze sluitingsdag”, zegt Wang Hong Huang (53), die met haar man Ao Zhen (55) de zaak runt. Ze hebben een dochter Karin (24) en een zoon Jack (22).
Op Nieuwjaar skypen we met onze familie in China
“We kunnen maandag dus vieren bij de zus van Ao, die met haar gezin in Roeselare woont, waar ze hun eigen restaurant Hong Kong hebben. Er horen steeds een feestmaaltijd en pakjes bij. Het is de traditie dat de ouderen in versierde zakjes geld stoppen voor de jongeren. Ook oma, de mama van mijn man, die intussen 83 jaar is, geeft hen geld. Zij woont bij ons in Torhout, in ons huis niet ver van het restaurant. We hebben beide panden in eigendom. We zijn opgegroeid in de Chinese miljoenenstad Guangzhou, bekend als Kanton. Ik heb er nog mijn mama, een broer en een zus wonen. En Ao een zus. Het is zwaar dat we door corona zolang niet meer op bezoek konden. Anders reizen we om de twee jaar naar China, nu is het al bijna vier jaar geleden. Maar op Nieuwjaar skypen we met de familie.”
Zo’n 29 jaar geleden kwamen Ao en Wang Hong naar België om er in het Chinese restaurant in Roeselare te werken. Op 22 april 1996 startten ze hun eigen zaak China Garden in Torhout. Ze burgerden zich al snel in. “We voelden ons direct welkom in dit stadje”, zeggen ze. “We hebben ons van bij de start toegespitst op afhaalservice, al hebben we ook een beperkt aantal tafeltjes ter plaatse. Sinds kort hebben we zelfs een apart aanbod voor vegetariërs en veganisten op onze kaart staan.” (JS)
De familie Xu-Li uit Bredene
China Town in de Bredense Kapelstraat was een van de eerste Chinese restaurants in de regio. Gesticht door nonkel Wang en op vandaag uitgebaat door Wenlong Xu (35).Restaurant China Town bestaat al sinds 1991. Vorig jaar nam Wenlong het restaurant over van zijn nonkel.
“Hij is ondertussen op pensioen. Hij baatte het restaurant dertig jaar uit”, zegt Wenlong, die twintig jaar geleden in België kwam wonen. “Ik ben naar hier gekomen voor een beter leven. Oma en enkele nonkels en tantes wonen nog steeds in China. Daarnaast wonen drie van mijn vijf kinderen met mijn ex-vrouw in mijn geboorteland. Twee van mijn kinderen wonen hier, samen met mijn vrouw Lin Mei-Li. Gelukkig is China een beter land geworden om in te leven ten opzichte van vroeger. Of ik nog veel naar China reis? Eigenlijk zelden, één keer om de vijf jaar of zo. De reis is niet bepaald goedkoop. Maar er is gelukkig zoiets als het internet. We bellen en videochatten geregeld met elkaar. China lijkt op die manier veel minder ver.” (lacht)
Eten, dansen en genieten met familie
Chinees Nieuwjaar wordt volgens Wenlong op dezelfde manier gevierd als bij ons. “We drinken, eten en feesten erop los. Zo doen jullie dat toch ook, niet? We genieten vooral van het gezellig samenzijn met elkaar. Ook mijn mama woont trouwens hier.” (JR)
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier