Asielcentrum lanceert opvallende oproep: buggy’s gezocht voor zwangere asielzoeksters

Hala Dib en directeur Chris De Bruyn: “Mensen spreken zelfs onderling af om de spullen zo efficiënt mogelijk tot hier te krijgen. Heel mooi is dat.” © Kurt Desplenter Foto Kurt
Phebe Somers

Het asielcentrum van Jabbeke lanceert een warme oproep naar kinderwagens en draagstoelen. Er worden de komende weken immers heel wat geboortes verwacht. Heuglijk nieuws voor de aanstaande mama’s en papa’s, maar toch ook kopzorgen voor de ouders in spe. Vanuit het asielcentrum is het niet eenvoudig om alle spullen te verzamelen die ze nodig hebben om hun kleine spruit te verzorgen.

In Fedasil Jabbeke zijn er dezer dagen heel wat bolle buiken te zien. De komende weken verwachten verschillende bewoonsters van het asielcentrum een baby, één vrouw is zelfs zwanger van een tweeling. Voor elke toekomstige mama is dat een spannende tijd, maar voor wie middenin een asielprocedure zit, brengt dat nog iets meer kopzorgen mee. Die zorgen probeert de directie van het asielcentrum zoveel mogelijk op te vangen.

Solidairiteit

“Sowieso heeft elke asielzoeker in ons land recht op brood, bad en bed. Wij krijgen dus voldoende budget om onder andere luiers, flesvoeding, een basispakket kledij voor de pasgeborenen, verzorgingsproducten en een babybadje te voorzien. Maar andere spullen zoals buggy’s en Maxi-Cosi’s horen daar niét bij. Dat zijn heel dure dingen die wij niet zomaar voor elke zwangere vrouw die hier verblijft kunnen aankopen”, vertelt directeur Chris De Bruyn. Hij lanceerde een oproep via de Facebookpagina van Fedasil Jabbeke om tweedehands kinderwagens en draagstoelen in te zamelen. Daar kreeg hij al verrassend veel reacties op. “Wanneer het over baby’s gaat, zijn mensen blijkbaar meteen heel vrijgevig. We hebben al een stuk of tien aanbiedingen gekregen. We zien zelfs dat mensen onderling afspreken om de spullen zo efficiënt mogelijk tot hier te krijgen. Heel mooi is dat.”

“Bij ons verblijven alleen gezinnen en alleenstaande vrouwen. Het is dus logisch dat wij meer zwangerschappen hebben”

In januari en februari werden er al enkele baby’s geboren in het asielcentrum. Dat er in Jabbeke meer papflessen en babybedjes nodig zijn dan in veel andere opvangcentra, heeft verschillende redenen. “Bij ons zitten er enkel gezinnen en alleenstaande vrouwen, beide groepen met of zonder kinderen. Wij zijn namelijk een eerste fase-centrum, zoals dat wordt genoemd. Asielzoekers komen dus hier terecht na hun aanmelding in Brussel, waar wij ze in eerste instantie tijdelijk opvangen. Hier worden hun noden in kaart gebracht, dat kan enkele weken tot zelfs een half jaar duren. Op basis van de informatie die we hier over hen verzamelen, worden ze overgebracht naar een permanent asielcentrum dat het beste past bij hun profiel. Daar verblijven ze dan tot hun asielprocedure is afgerond. Maar er gebeurt al een eerste selectie voor asielzoekers naar een van de eerste fase-centra worden gestuurd. Alleenstaande mannen of onbegeleide minderjarigen komen hier niet terecht. Daarom is het logisch dat we hier meer zwangerschappen hebben dan in andere opvangcentra”, legt de directeur uit.

Daarnaast wijst De Bruyn ook naar het feit dat het centrum over een zeer uitgebreide medische dienst beschikt. Logisch dus dat zwangere asielzoekers sneller naar Jabbeke worden gestuurd. “Onze drie artsen zijn hier elke dag afwisselend aanwezig. We werken ook heel nauw samen met de vier ziekenhuizen uit de regio: AZ Oostende campus Henri Serruys en Damiaan, AZ Sint-Jan in Brugge en het Psychiatrisch Ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw in Brugge. Tot slot bevinden alle kamers en ruimtes zich hier op het gelijkvloers, voor kersverse mama’s die moeten herstellen van de bevalling, is dat gebrek aan trappen zeker een cadeau.”

Met een baby op de trein

De boodschap is duidelijk: wie een buggy of andere babyspullen op overschot heeft, mag die zeker afleveren bij Fedasil Jabbeke, mits ze nog in relatief goede staat zijn. “Het is uiteraard de bedoeling dat ze nog eventjes meekunnen. We willen die kinderwagens bijvoorbeeld altijd meegeven aan de nieuwe mama’s wanneer ze uiteindelijk naar een ander opvangcentrum worden getransfereerd. Want met een pasgeboren baby in de ene arm, hun hele hebben en houden in de andere arm, op een overvolle trein… Dat is niet doenbaar, hé. In tegenstelling tot bijvoorbeeld babybedjes – die wel in het centrum blijven – hebben we dus telkens opnieuw buggy’s en dergelijke nodig. Babykledij is ook altijd welkom, maar daar hebben we momenteel al een mooie voorraad van. Logisch ook, kinderen groeien daar zo snel uit, mensen zoeken daar snel een nieuwe thuis voor”, klinkt het.

“West-Vlamingen hebben echt nog het hart op de juiste plaats”

Het centrum heeft trouwens ervaring met inzamelacties. “Dit jaar is het al onze derde oproep, denk ik. Vaak gaat het over winterkleren, sportkledij en andere specifieke benodigdheden waar geen budget voor voorzien is. De Jabbekenaren zelf zijn bijzonder solidair, maar vaak komen er zelfs donaties van aan de andere kant van de provincie. West-Vlamingen hebben echt nog het hart op de juiste plaats, merken we. Zo kregen we ook van een Ieperse vzw een cadeaubon van 1.400 euro om babygerief aan te kopen. Wat we trouwens zelf niet kunnen gebruiken, komt bij andere verenigingen terecht die kwetsbare doelgroepen uit de Vierde Wereld (mensen die in ons eigen land in armoede leven, red.). We hebben zeer goede samenwerkingsverbanden op dat vlak. Niks wordt verspild.”

Heb jij handige spulletjes voor kersverse mama’s en pasgeboren baby’s die je zelf niet meer gebruikt? Neem contact op via info@fedasil.be