Fotograaf Yvan Mahieu onder indruk van inzamelactie nadat zijn materiaal werd gestolen

“Ik kan nu opnieuw mijn passie uitoefenen en de organisaties mooie beelden bezorgen”, zegt een opgeluchte Yvan Mahieu. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

De Oostendse cultuurhuizen houden een opvallende inzamelactie voor vrijwilliger Yvan Mahieu. Dankzij hun steun kan Yvan opnieuw fotograferen. “Zo combineer ik mijn passies. Maar ik ben vooral erg dankbaar voor de steun”, zegt de bescheiden Oostendenaar.

Yvan Mahieu (63) groeide op in Torhout en is al heel zijn leven bezig met fotografie. “Toen gebeurde dat nog allemaal analoog. Ik had een Praktica-toestel en werkte af op dia’s omdat datt toen het goedkoopste was”, herinnert hij zich. Yvan is ook een grote muziekliefhebber en als eind jaren 70 Rock Torhout start, kan hij daar zijn eerste bands fotograferen. “Mijn dia’s projecteerde ik toen bij familie en vrienden en ik hield ook wel eens een voordracht in de parochiezaal. Ik publiceerde niet en was al blij dat ik mijn beide passies – muziek en fotografie – kon combineren.”

Van rock naar jazz

Yvan bleef zijn hele leven fotograferen en stapte 25 jaar geleden ook over op digitale fotografie. Hij volgde cursussen fotobewerking en vervolmaakte zich als fotograaf. Yvan was ook actief op Folk Dranouter en ontdekte Oostende. “Mijn muziekvoorkeur evolueerde van rock naar jazz en ik kwam regelmatig naar Vrijstaat O. om concerten te fotograferen.”

In 2012 verhuisde Yvan naar Oostende. “Zo was ik dichter bij de plaats waar ik al veel concerten had gefotografeerd”, lacht Yvan. Van Vrijstaat O/Kaap kreeg Yvan de vraag om in hun opdracht te fotograferen. “Dat bracht een bal aan het rollen want ik ging als vrijwilliger ook aan de slag in De Grote Post. De beelden die ik maakte, werden op hun sociale media gepubliceerd en ik bezorgde ze ook aan de artiesten. Intussen ben ik huisfotograaf en volg de optredens en residentenwerking.”

Theater aan Zee

Yvans werk werd gewaardeerd en ook Mu.Zee en andere cultuurpartners zoals O.666, Klein Verhaal en Theater aan Zee doen een beroep op hem. Voor Kaap fotografeert Yvan bovendien schrijvers, dansers en andere artiesten. “Voor Mu.Zee leg ik de vernissages en workshops vast. Het is een mooie hobby. Ik heb geen ambitie om foto’s te verkopen en ben al blij als ze mijn naam vermelden.” Yvan toonde zich ook betrokken, organiseerde een benefiet en stak ooit daklozen/asielzoekers in een net pak om met hen te eten in een chic restaurant. “In de loop der jaren investeerde ik flink in een professioneel toestel en verschillende lichtgevoelige lenzen.”

Noodlot

Met die apparatuur was Yvan ook op de Paulusfeesten. “Op 14 augustus trad daar NeverTheHero op. De band uit Torhout had me gevraagd om te fotograferen en ik stemde in, alhoewel ik geen fotograaf ben op de Paulusfeesten. Ik had hen gefotografeerd en nadien bleven we met de band en dames nog iets drinken op het Pauluspleintje. Mijn trolley stond aan mijn voeten. Tot ik plots merkte dat die weg was. In de drukte had iemand die gestolen. Met mijn bankkaart werd nog 40 euro afgehaald in een nachtwinkel op de Visserskaai, maar vooral het verlies van mijn materiaal ter waarde van 5.000 euro was een ramp.” Een onderzoek naar de diefstal leverde geen resultaat op. Yvan zat in zak en as en liet aan de organisaties weten dat hij zou stoppen als fotograaf. “Ik had geen materiaal meer en zag het niet meer zitten.”

Dankbaar

Hulp kwam er uit onverwachte hoek: Stefan Tanghe, de voormalige directeur van De Grote Post, en Lili Chong startten een crowdfunding voor Yvan zodat hij nieuw materiaal zou kunnen kopen. Meteen kregen ze de steun van de organisaties waarvoor Yvan talloze keren vrijwillig fotografeerde; zij stortten de eerste euro’s. De teller staat momenteel op 2.200 euro en dankzij de korting van 800 euro bij de leverancier kon Yvan vorige week opnieuw materiaal kopen. “Die respons heeft me erg verrast. Ze zijn me niet vergeten en die warme reacties doen deugd. Er waren een 80-tal donaties en dat is toch niet slecht voor een aangespoelde Oostendenaar. Maar los van het geld toont het de waardering van al die mensen voor mijn werk als fotograaf. Het geeft me opnieuw de moed om te fotograferen. Ik kan nu opnieuw mijn passie uitoefenen en de organisaties mooie beelden bezorgen.”

Meer info en doneren: Inzamelingsactie voor Yvan Mahieu van Stefan Tanghe: Yvan Mahieu, Fotograaf met een hart voor cultuur! (gofundme.com)