Fans Alec Segaert genieten na, maar bereiden zich ook voor op wegrit op vrijdag

Zowat 150 fans waren naar Brugge mee gereisd. Je herkent hier v.l.n.r. Sandrino Devos, Chris Accou, Robin Verhelle, Wim Deltour en Giovanni Bruneel die het feestje verder zetten in café De Kluisberg.
Wouter Vander Stricht

Het was al even na 21 uur toen de fans van Alec Segaert binnen druppelden in café De Kluisberg in Lendelede. De supporters straalden, net als de ouders en de broer van de bronzen WK-medaillewinnaar. En wat bleek: de fans speelden ook een rol in de prestatie van de 18-jarige tijdritspecialist.

Café De Kluisberg kreeg gisteren nationale weerklank op Sporza als lokaal van Alec Segaert. Na zijn gouden EK-medaille van 14 dagen eerder, had de Lendeledenaar het Belgische publiek in vervoering gebracht door in een ultieme slotkilometer en met slechts 52 honderdste voorsprong de bronzen medaille te pakken. Het feest kon meteen beginnen in Lendelede, al duurde het tot na 21 uur voor de fans neerstreken vanuit Brugge.

Wie er niet bij was: Rudy Bruneel. De gewezen wielerploegleider vertoeft in Oostenrijk, waar hij eerder voor pa Frank Segaert ging supporteren toen die er zijn Ironman in Klagenfurt afwerkte. Dochter Sofie Bruneel had de handen vol in het café, haar broer Giovanni Bruneel was in Brugge aanwezig geweest. “Onze pa zal wel gevloekt hebben dat hij dit moest missen”, zegt Giovanni. Zelf was hij ook een getalenteerd renner, die later ook ploegleider werd bij DJ Matic en er onder meer Tim Merlier en Benjamin Declercq onder zijn hoede kreeg.

De prestatie van Alec slaat Giovanni ook met verstomming. “Het is ronduit schiterrend wat hij gepresteerd heeft. Een jonge gast uit het kleine Lendelede, met beide voeten op de grond, die zo’n prestatie neerzet. Niet te doen.”

Broer en trainer Loïc Segaert (22), die ook nog onder de vleugels van Giovanni Bruneel koerste, was natuurlijk ook opgetogen. Hij kreeg van Alec voor de microfoon van Karl Vannieuwkerke al heel wat lof voor zijn aandeel in de prestatie. “Dat apprecieer ik uiteraard wel.” Wij wilden wel eens weten of zijn broer trainen dan niet moeilijker is dan pakweg een onbekende. “Het is misschien iets minder evident. Maar het is ook niet zo dat wij voortdurend samen zijn. Tijdens het jaar zit ik op kot”, zegt de jongeman die afstudeerde als master in de Bewegings- en Sportwetenschappen, maar straks nog verder gaat studeren. “Deze zomer waren we wat meer bij elkaar. Maar als hij een boterham met choco wil eten, ga ik daar niet op spreken. Hij weet zelf wel wat hij moet doen en laten.”

Fans chronometreren tussentijden

Pa Frank Segaert glunderde natuurlijk ook. “Alec heeft het gezegd: dankzij de Belgische fans heeft nog net dat tikkeltje extra kunnen geven waardoor hij net derde werd.” Maar ook de Lendeleedse fans speelden een belangrijke rol. “De meeste supporters stonden op ‘t Zand, maar wij hadden gevraagd aan enkele supporters om zich te verspreiden over het parcours. Via een app konden zij tussentijden doorgeven van de concurrenten van Alec en die kwamen bij Loïc terecht. En die stuurde ze op zijn beurt door naar de volgwagen, zodat Alec perfect op de hoogte was van waar hij precies zat tegen opzichte van de andere renners. Dat heeft mee het verschil gemaakt.”

We zullen ons vrijdag laten horen in Leuven – Giovanni Bruneel

Ook mama Karen Beerlandt beleefde en emotionele dag. “Het haar op mijn armen ging letterlijk rechtstaan toen hij over de finish reed en derde bleek te zijn. Ook al die mensen die hem aanmoedigden, ongelofelijk toch.” Karen werkt bij Beltherm in Zedelgem, het bedrijf van Jan Segaert. De nonkel van Alec is tegelijk ook zijn peter. Alle werknemers kregen de kans om het WK bij te wonen. En na de prestatie van zijn petekind zette Jan Segaert ook nog een vat. “Wij hebben daar dus al goed gevierd.”

Maar ondertussen kijkt men al vooruit naar de wegrit van vrijdag. “Daar wordt het wellicht iets moeilijker voor Alec”, zegt Giovanni Bruneel. “Ik denk dat hij vooral ook gepiekt heeft naar tijdrit. Maar of hij nu derde of 31ste wordt in de wegrit, we zullen ons daar laten horen in Leuven.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.