https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Geen nieuwe medaille voor Alec Segaert, Noor Hagenes wint wereldtitel bij junioren

© (Foto BELGA)
Bron: Belga

Per Strand Hagenes heeft vrijdag op het WK wielrennen de wereldtitel op de weg veroverd bij de junioren. De 18-jarige Noor kwam na een rit van 121,40 kilometer in en rond Leuven solo over de meet en haalde het voor de Fransman Romain Grégoire. De Est Madis Mihkels won de sprint voor het brons. De Belgen konden geen echte rol van betekenis spelen. Cian Uijtdebroeks moest zijn medaillehoop snel opbergen nadat hij door een val achterop was geraakt. Vlad Van Mechelen werd als achtste beste Belg.

De wedstrijd voor de junioren ging van start op het Ladeuzeplein in het centrum van Leuven. Na acht ronden op het lokale circuit in de studentenstad (met telkens vier hellingen) lag de finish na 121,40 kilometer op de Geldenaaksevest. De youngsters lieten er geen gras over groeien en duwden meteen het gaspedaal in. Dat zorgde wel voor enkele valpartijen vroeg in de koers. Ook Uijtdebroeks moest voet aan de grond zetten – zonder veel erg – maar diende wel onmiddellijk te achtervolgen.

De Tsjech Milan Kadlec, Brit Joshua Tarling en Duitser Luis-Joe Lührs reden weg van hun concurrenten. De Belgen hielden zich gedeisd in het achtervolgende peloton, voor Uijtdebroeks bleek snel dat zijn medaillehoop was gaan vliegen. Na zes van de acht rondes sloot een groepje aan bij de koplopers. De Belgen wilden (of konden) zich niet mengen in de debatten.

Een nieuwe kopgroep vormde zich, met de Fransmannen Pierre Gautherat en Eddy Le Huitouze, de Brit Finlay Pickering, Duitser Daniel Schrag en Italiaan Dario Igor Belletta. De achtervolgers gaven hen bij het ingaan van de slotronde hoogstens enkele tellen, waarna de Deen Simon Dalby de oversteek maakte. Ook Grégoire en Hagenes sloten aan.

In de slotkilometers zette Hagenes een solo op. Grégoire zette de achtervolging in, maar kon de Noor niet bedreigen, die solo naar de meet snelde. Mihkels won de sprint om het brons tegen onder meer Van Mechelen, die achtste werd.

Alec Segaert en Cian Uijtdebroeks kwamen dit WK al in actie in de tijdrit. Na hun respectievelijke gouden en zilveren medaille eerder deze maand op het EK waren de verwachtingen hooggespannen. Segaert moest vrede nemen met het brons, Uijtdebroeks viel naast het podium en eindigde als zesde.

In 2020 was er geen WK voor junioren vanwege de wereldwijde coronapandemie. In 2019 ging in Harrogate de winst naar de Amerikaan Quinn Simmons. Het jaar voordien was Remco Evenepoel de laureaat in Innsbruck.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.