Italiaanse Elisa Balsamo houdt Marianne Vos van vierde wereldtitel

Marianne Vos, Elisa Balsamo en Polish Katarzyna Niewiadoma vormden het podium bij de vrouwen op WK wielrennen. © BELGA

De 23-jarige Italiaanse Elisa Balsamo heeft zich zaterdag in Leuven tot wereldkampioene wielrennen gekroond. In een sprint van een uitgedund peloton hield ze de Nederlandse Marianne Vos, de wereldkampioene van 2006, 2012 en 2013, en de Poolse Polonaise Katarzyna Niewiadoma achter zich. Lotte Kopecky finishte als zestiende.

De vrouwen kregen 157,70 kilometer voorgeschoteld, van Antwerpen naar Leuven, met onderweg 1.047 hoogtemeters. De Nederlanders hadden het WK al op vier jaar op rij gewonnen, met Chantal Blaak (2017), Anna van der Breggen (2018 en 2020) en Annemiek van Vleuten (2019), en waren opnieuw topfavoriet, ook Lotte Kopecky mocht dromen van succes.

Niet veel animo

Na de start op de Grote Markt in Antwerpen duurde het een tijdje vooraleer de eerste aanval een feit was. De Sloveense Urska Bravec kreeg de Argentijnse Luciana Roland met zich mee. Het peloton was niet zinnens om hen veel ruimte te geven, de aanval werd snel teniet gedaan.

Veel animo was er niet in het peloton, na een paar schuchtere pogingen passeerde een compact peloton een eerste de aankomst. Kopecky zag zich omringd door de Belgische meisjes, die een alerte wedstrijd koersten.

Pas toen de Nieuw-Zeelandse Michaele Drummond even wegglipte en 45 seconden nam, schoot het peloton, waaronder enkele rensters van de Belgische ploeg, in actie. Drummond werd gegrepen, niet veel later doemde de Smeysberg een eerste keer op. Polen en Groot-Brittannië dicteerden de wet, de Nederlandse outsider Demi Vollering kende materiaalpech en moest even voet aan grond zetten.

Technisch mankement

Ze loste het probleem zelf op, maar moest knokken om opnieuw vooraan te geraken. Ook op de Moskesstraat was het probleem nog niet van de baan. Opnieuw kende ze een technisch mankement, ze viel ver terug, net als haar landgenote Chantal Blaak.

Nog altijd was er geen kopgroep, wel barstte het spektakel eindelijk los. Van Vleuten trok, het peloton op een lint en werd afgelost door Lucinda Brand. Het peloton brak in stukken, Kopecky miste de boot niet. Van Dijk deed dat wel, net zoals heel wat andere rensters. De rust keerde terug in het peloton, wat twee Belgen de kans gaf om opnieuw de aansluiting te maken met de eerste groep.

Kopecky zag zich op 50 kilometer van het eind nog steeds omringd door vier ploegmaten, alleen Kim De Baat had de slag gemist. De windstilte gaf ook de kans aan Van Dijk en Vollering om opnieuw hun ploegmakkers vooraan op te zoeken.

Speldenprikken

Het was niet meer dan een korte stilte voor de storm. Op de Smeysberg trok Nederland opnieuw door. Kopecky moest even naar adem happen, maar klampte aan. Ook Moolman, Deignan en Vos waren mee.

Om beurt vielen de Nederlanders aan, maar na elke helling stokte het tempo. De opeenvolging van speldenprikken dunden het peloton wel uit, Kopecky had enkel D’hoore nog in steun, die goed werk verrichte voor haar landgenote. Cecilie Uttrup Ludwig liet zich niet intimideren door de Nederlandse prikken en besloot zelf in de aanval te gaan.

Ze kreeg Frei met zich mee, maar raakte niet ver. Het sein voor Van Vleuten om even te versnellen, Mavi Garcia glipte mee, maar de Duitse vrouwen dichtten het gaatje. In groep twee koerste titelverdediger Van der Breggen mee, deze groep zou niet meer vooraan geraken.

Geen vrij spel

Met nog 30 kilometer op de teller was er een kopgroep van zo’n 50 rensters, met behalve Van der Breggen alle grote namen, van Belgische zijde waren dat Kopecky, D’hoore en ook Jesse Vandenbulcke. Nederland was het beste vertegenwoordigd met nog zes rensters.

De Française Biannic wilde niet in grote groep naar de finish en versnelde. Blaak, Bastianelli en Cromwell gingen naar haar op zoek. Het kwam allemaal weer samen, waarna de ene na de andere aanval werd gelanceerd.

Zo sloeg Mavi Garcia een gaatje, meteen 25 seconden. Maar vrij spel kreeg ze niet. Op de Wijnpers ging het hard, een groepje van 10 scheidde zich af. Nog 21 kilometer, het gat was was klein, maar een groepje muisde er vanonder, zonder Kopecky.

Harde koers

In de uitloper van de Wijnpers versnelde Annemiek van Vleuten nog een keer vooraan, het ging op een lint, iedereen hapte naar adem. Het zou moeilijk worden voor Kopecky om terug te keren. Intussen reed Garcia nog altijd op kop, maar een ontketende Van Vleuten bleef de koers hard maken op de Antoniusberg en leek de kloof te dichten. Dat gebeurde niet, het viel weer stil na de helling en D’hoore slaagde er in om de groep met Kopecky terug te brengen.

Met nog één ronde, 15,4 kilometer te gaan, telde Garcia 12 seconden voorsprong op een groep van zo’n 35 rensters, met nog heel wat Nederlanders in dat gezelschap. De Spaanse was er aan voor de moeite op de Keizersberg, op 10,6 kilometer. Kopecky peddelde vlotjes mee in het pak.

Nederland maakte de koers hard met een aanval van Demi Vollering, maar zonder succes. Daarna probeerde Lucinda Brand het nog een keer, maar Australië bracht haar terug. Nog was de honger van Annemiek Van Vleuten niet gestild. Ze versnelde op de Decouxlaan, het ging op een lint.

Negende keer podium voor Vos

Waarna Ellen Van Dijk op de Wijnpers van jetje gaf. Er scheidde zich op 6 kilometer een groepje af met Van Dijk, Niewiadoma, Vos, Borghini en Alice Jackson. Maar ook deze vijf zouden niet om de zege strijden. Uttrup Ludwig dichtte het gaatje. Met een grote groep ging het naar de finish.

Ellen Van Dijk probeerde het op 3,4 kilometer, een Italiaanse dichtte het gat, met Niewiadoma in het wiel. De drie hadden een klein gaatje, maar Van Vleuten, ook een Nederlandse, bracht iedereen terug. Niewiadoma wilde een sprint voorkomen en viel aan op de Antoniusberg, maar nu was het Van Dijk die de groep terugbracht.

Vos stond er wel alleen voor in de sprint. Balsamo werd perfect gebracht door Elisa Longo Borghini en snelde naar de regenboogtrui, voor Vos. Die stond voor de negende keer op het podium na een WK, een record dat ze voor vandaag moest delen met de Française Jeannie Longo. De 34-jarige Nederlandse veroverde de regenboogtrui in 2006, 2012 en 2013 en werd zes keer tweede, waarvan vijf keer achter een Italiaanse.

(BELGA)