Schipper dwarsboomt ei zo na WK tijdrijden

Koning Filip, Eddy Merckx en Dirk De fauw spreken met het Belgische mixed relay-team. (foto Belga) © Frederic Andrieu F.Andrieu / Agence Peps
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het wereldkampioenschap tijdrijden zit erop. Volgens de politie, die voor de grootste ordedienst ooit stond, verliep alles bijzonder vlot. De horeca is minder positief: “Qua directe return was dit eigenlijk een tegenvaller. Hopelijk blijkt het op langere termijn wel een meerwaarde.” Maar de grootste criticus van dit WK is toch wel de schipper die, uit protest tegen het oponthoud op de ringvaart, zijn schip liet stilliggen onder een geopende brug, nét voor het openen van het traject.

“Een prachtig en heel vlot verlopen evenement, zonder noemenswaardige incidenten”, klinkt het bij politie. Ook burgemeester Dirk De fauw (CD&V) is bijzonder enthousiast en positief over het voorbije WK tijdrijden op de weg met aankomst in Brugge. Dat is dan gerekend buiten het incident dat zich op maandag 20 september omstreeks 7 uur voordeed ter hoogte van de Kruispoort. We spreken over luttele tijd voordat het traject zou opengesteld worden voor de tijdrit beloften mannen, waarbij dus een groot stuk van de ring en diverse toegangswegen tot de binnenstad zouden worden afgesloten voor het verkeer. Op dat moment komt een groot binnenschip, dat onder Belgische vlag vaart, onder de geopende nieuwe brug aan de Kruispoort (de vervangbrug die enkele jaren geleden werd geplaatst, red.) doorgevaren.

Protest

De schipper besluit echter zijn vaartuig, geladen met voornamelijk veevoeders, stil te leggen vlak onder de tweede Kruispoortbrug, Kruispoort II genoemd. Naar we vernemen uit goede bron maakt de man via de geëigende radiofrequentie contact met de bruggenwachters van De Vlaamse Waterweg met de melding dat hij zijn schip voor enige tijd zal stil laten liggen. “Uit protest tegen het feit dat door het WK tijdrijden de bruggen veel minder geopend worden en er tijd- en geldverlies wordt geleden”, zo luidde de boodschap, die kennelijk wel op een rustige en vriendelijke manier werd gebracht maar die wel bijzonder hard aankwam, zeker op zo’n cruciaal moment.

De UCI liet me weten dat ze nog nooit zoveel volk zagen op een WK tijdrijden

Scheepvaartpolitie

“Dat er minder brugbewegingen zijn tijdens het WK zou voor de schipper nochtans geen verrassing mogen zijn, gezien daar in de nieuwsbrieven die naar de schippers worden uitgestuurd al op 1 september voor werd gewaarschuwd”, klinkt het bij een bron met kennis van het incident. “Het is tragisch dat er schippers zijn die op zo’n onverantwoorde manier te keer gaan.” Omdat de schipper duidelijk van geen wijken wilde weten, werd de politie er al vlug bij geroepen. “Ik kan inderdaad bevestigen dat dit incident zich heeft voorgedaan”, zegt woordvoerster Lien Depoorter van Lokale Politie Brugge. “Een schipper dreigde inderdaad het parcours te blokkeren door zijn schip te laten dobberen onder een open brug. Dankzij goede onderhandelingen, samen met de scheepvaartpolitie, liet de man zijn protestplannen uiteindelijk toch varen.”

Maar helemaal van harte zou dat toch niet gegaan zijn, zo zou er onder meer mee gedreigd geweest zijn om het schip aan te slaan indien de schipper niet snel plaats zou ruimen. Uiteindelijk is de schipper omstreeks 7.45 uur vertrokken met zijn schip. “Maar voor de rest is alles dus heel vlot gegaan”, weet Lien Depoorter. “Er was geen verkeerschaos. Er werd uiteraard ruim op voorhand gecommuniceerd over de mogelijke hinder en de omwegen. We hebben de indruk dat de bewoners en bezoekers het verkeersadvies toch ter harte namen. Het mooie weer was ook een meevaller, waardoor onze suggestie om zich te voet en met de fiets te verplaatsen massaal gevolgd werd.”

Tweeledig

Bij de Brugse horeca klinkt de mening over het evenement wat tweeledig. “Voor de uitbatingen die vlakbij het parcours lagen, zoals bijvoorbeeld op de Vrijdagmarkt (aan de finish, red.), was het zeker een succes. Maar elders in de stad was dat toch iets anders”, zegt voorzitter van Horeca Brugge Sandra Timmerman. “Zelfs de zaken aan ’t Zand – de strook tussen Westmeers en Noordzandstraat – hadden niet echt veel volk van het WK; daar vielen ze wat buiten de ambiance van het fandorp en de aankomst. Ik vrees dat veel mensen wat afgeschrikt werden door de veelvuldige communicatie over de te verwachten verkeershinder. Misschien had meer mogen benadrukt worden dat de stad op veel momenten wél bereikbaar is, ook met de wagen.” De horeca had dus meer volk verwacht, ook op en rond het stationsplein waar Sandra Timmerman zelf Pasta Gusto uitbaat. “De parking aan het station stond nooit vol en er zijn ook weinig mensen met de trein gekomen. Veel zaken, ook hotels, draaiden het weekend ervoor beter dan het weekend van het WK. Maar op zich ben ik wel trots dat dit evenement in Brugge kon georganiseerd worden en ik hoop ook op een langetermijneffect.”

Lof

Dat is ook wat burgemeester De fauw beoogt. “Door dit evenement zijn prachtige beelden van Brugge de wereld rond gegaan. Dat heeft een blijvende waarde”, klinkt het. “Dat er iets minder volk was dan verwacht? Dat vind ik moeilijk te zeggen. We hebben nog niet alle cijfers binnen. Ik zag toch heel veel enthousiaste supporters, zowel op ’t Zand als langs de Damse Vaart en zeker in Dudzele. Daar hebben die twaalf verenigingen samen er een echt volksfeest van gemaakt. Daar doe ik echt mijn hoed voor af. Ook de organisatoren en de Internationale Wielerorganisatie (UCI) zijn opgetogen. De samenwerking liep perfect, zo lieten ze weten. Zij zeggen me ook dat ze nog nooit eerder zagen dat het WK tijdrijden zoveel volk en enthousiasme genereert en dat langs het hele traject. Dus ja, ik kijk met een goed gevoel terug op het WK.”