Etienne uit Roeselare: “Vrijwilligers dragen parochie”
Ook in Roeselare worden heel wat parochies grotendeels gedragen door vrijwilligers, dat is niet anders op de Heilig Hartparochie. Daar staan om en bij de 100 vrijwilligers paraat voor de vele activiteiten, van voorgaan in de mis tot het begeleiden van een sessie bloemschikken. “Altijd met aandacht voor gebed, samenkomen en dienstbaarheid in het achterhoofd”, aldus Etienne Cobbaert.
Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Kerk p>
“Je hebt de kerk als instelling, maar ook de kerk als geloofsgemeenschap”, begint Etienne Cobbaert, jarenlang medewerker op de Heilig Hartparochie, te vertellen.
“Daarbij zijn gebed, samenkomen en de dienstbaarheid de drie aspecten waar de christelijke gemeenschap op gebaseerd is en dat is op onze parochie niet anders, al vele jaren. Vroeger was het wel zo dat je heel veel priesters had en qua aanzien stonden die bijna op dezelfde hoogte als een burgemeester. Als ze wat te zeggen hadden, dan luisterden de mensen. Dat is op vandaag heel wat anders, onder meer door het wegvallen van het aantal priesters is de rol van leken in de geloofsgemeenschap flink gegroeid.”
Verantwoordelijkheid
Op de Heilig Hartparochie waren er zo’n vijftien jaar geleden nog vier priesters. “Nu blijft er nog maar eentje over, pastoor Andrzej Bejster die zijn opdracht moet spreiden over de vijf parochies van de federatie Roeselare”, horen we van Lieve Commeyne, zij verzorgt al een kwarteeuw het parochiesecretariaat.
“Hij is afkomstig van Polen en is de taal nog niet 100 procent machtig, bovendien waren er wat gezondheidsproblemen, waardoor er heel wat verantwoordelijkheden onder de mensen in de parochie verdeeld werden. Iets waar hij altijd heel erg dankbaar voor geweest is.”
Vijftien jaar geleden waren er vier priesters, nu nog maar een
Voorganger
“In de Heilig Hartparochie is er een dienst op zaterdag om 16 uur en op zondag om 9.30 uur, voorgegaan door pastoor Andrzej Bejster. Daarnaast zijn er vier voorgangers in het gebed, waaronder Etienne. “Wij begeleiden de woensdagavondviering, verzorgen de dienst bij een overlijden of staan de priester bij tijdens een eucharistieviering”, verduidelijkt Etienne. “Ook bij ons is de opkomst bij vieringen verminderd, maar bij hoogdagen kunnen we steevast rekenen op een bomvolle kerk, goed voor 800 gelovigen.”
“We kunnen stellen dat we op de Heilig Hartparochie een sterke werking hebben met ongeveer 100 vrijwilligers, jong en oud, erg gelovig, maar ook mensen die niet per se erg kerkelijk zijn, maar zich wel willen inzetten voor de gemeenschap”, horen we van parochiemedewerker Hilde De Roo. “Die vele vrijwilligers zijn meer dan nodig, want er valt heel wat te doen. Het zijn misschien kleine zaken zoals nu het klaarleggen van de palmtakjes, maar het moet wel gebeuren. We proberen ook in iedere straat iemand te hebben, hij of zij is dan het aanspreekpunt bij problemen, een luisterend oor. Zo willen we een band smeden tussen parochie en buurt.”
Meer dan de kerk
“De grote groep vrijwilligers moet je erg breed zien, want de parochiewerking is meer dan de vieringen. Je hebt het beleid, zij waken over de werking van de parochie, er is een groep die het bloemschikken begeleidt, we hebben iedere eerste zondag van oktober een parochiaal buffet, hebben mensen die vormsel en eerste communie begeleiden en daarnaast hechten we heel veel belang aan ziekenbezoek. Tot slot heeft de parochie enkele sterke verenigingen zoals Chiro Romejo, Vrienden van Lourdes, Podi, Okra, Jong van Hart, een kaartclub en met het Heilig Hartkoor en Vox Musica zijn er ook twee koren. Met zaal Don Bosco en ‘t Achterhuis hebben we twee zaaltjes waar ze vergaderingen en evenementen kunnen organiseren. Het maakt allemaal deel uit van onze werking.”
Dossier Kerk
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier